Publicerad 10 december 2019 kl. 06:00

”Hade inga skäl att misstänka någonting”

Tidigare egenföretagaren Mikael Holm riskerar fängelsestraff för grov penningtvätt i Mariehamn.
I en exklusiv intervju ger han nu sin version av turerna kring torrlastaren Cleopatra, höstens internationella arresteringsorder, och den vältalige Åbobedragaren.
– Jag frågar mig gång på gång vad jag kunde ha gjort annorlunda, men jag hade inga skäl att misstänka någonting.

Den dumper som välte tidigare under tisdagseftermiddagen har nu bärgats från vägen och trafiken löper på som vanligt längs med Södersundavägen.

Upp till 30 anställda kan få sparken när Eckerökoncernens moderbolag Rederi ab Eckerö inleder samarbetsförhandlingar den 17 augusti.
– I princip berörs hela personalen men vi får se vad samarbetsförhandlingarna för med sig, säger personaldirektör Lasse Karlsson.

Den finländska mittfältaren Johannes Laaksonen ansluter till IFK Mariehamn från och med i dag, den 11 augusti. Det framgår ur ett pressmeddelande från klubben.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) föreslog på måndagskvällen att obligatorisk karantän och obligatoriska coronatester ska införas för all resenärer från riskländer, däribland Sverige.
Men landskapsregeringen har inte informerats om den finska regeringens nya inriktning.
– Vi kan inte agera utifrån vad en enskild minister säger på finska på en presskonferens, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Åländska Marica Hamsten lade sitt jobb inom bakterieforskning på hyllan för att bygga upp och driva ett av Sveriges största labb för analys av coronatest. Efter flera månaders arbete kunde hon nyligen ta ut en ledighet längre än ett dygn.
– Jag tänker ibland att vi skulle kunna testa hela Ålands befolkning på en vecka. Det är lätt att bli lite fartblind, säger hon.

Källskär sägs vara den mest besökta platsen utanför fasta Åland. Hit kom svenska adelsmannen Göran ”Greven” Åkerhielm på 1950-talet. Den åländska hembygdsrätten hindrade honom från att köpa sin älskade ö, som i dag ägs av landskapet Åland. Ändå lyckades Göran Åkerhielm göra Källskär till sitt och den 36 hektar stora ön bjuder på många spännande berättelser och anekdoter.

Obligatoriska coronatestar bör införas vid gränsen. Det sade omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under en presskonferens i Helsingfors under måndagskvällen.

Landskapsregeringen ser inget behov av hälsokontroller och coronatester vid de åländska hamnarna och flygplatsen. Det meddelade man under dagens presskonferens.

Polerade skönheter från tidigt 1960-tal fram till dagens modeller – alla med en koppling till Volkswagen. Det var vad besökarna i Badhusparken fick sig till livs i lördags när Ålands VW-klubb ordnade utställning.

–  Vi är glada att det alls blev en utställning i år, säger klubbordföranden Robert Eriksson.

I morgon, tisdag, kommer justitieminister och Ålandsminister Anna-Maja Henriksson till Åland. Anna-Maja Henriksson är inbjuden av lantrådet Veronica Thörnroos och besöket varar i två dagar.

Smittades den danska eleven i Mariehamn? Frågan står ännu obesvarad även om man från skolskeppets ledning hävdar att så är fallet.

– Med informationen som finns tillgänglig i dag går det varken att utesluta eller bekräfta, säger överläkare Mogens Lindén.

En via Facebook synkroniserad grupp jägare fällde under helgen mer än 800 storskarvar.

– Sannolikt sköts det betydligt mer av jägare som inte finns på sociala medier, säger  initiativtagaren och jägaren Johan Boman.

Biskopsmötet enas om att vara oenigt i frågan om samkönade pars rätt att få en kyrkvigsel. Men man öppnar för möjligheten genom att överlåta beslutet till enskilda församlingars präster.

Barn i bild

Fler nyheter