Publicerad 23 mars 2020 kl. 22:00

Hoppas vara i trafik före juni

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

2.400 anställda inom Viking Line berörs av permitteringarna som börjar gälla om två veckor.
– Ingen går oberörd, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Det är avgörande för både rederiets resultat och för Åland att trafiken är i gång före juni, säger hon.

 

Permitteringarna gäller Viking Lines anställda på Åland och i Finland. Även de estniska och svenska anställda berörs.

– Det är cirka 2.400 personer, det vill säga så gott som samtliga. Men vissa kritiska funktioner har vi kvar och vi har tre fartyg i trafik, säger Johanna Boijer-Svahnström.

De tre fartygen är Amorella och Viking Grace på rutten Stockholm-Långnäs-Åbo samt Viking XPRS som trafikerar Helsingfors-Tallinn. De används främst för frakttransporter och ett mindre antal passagerare.

Permitteringarna inom Viking Line gäller i max 90 dagar. Vissa anställda kommer inte att arbeta alls under den perioden, medan andra jobbar antingen kortare dagar eller färre dagar per vecka.

– Det beror helt på vilket jobb man har.

Har sänkt sina löner

Beskeden gick ut till de anställda fredag–måndag. Sedan tar det två veckor innan förändringarna träder i kraft.

Koncernledningen fortsätter att arbeta, men för mindre lön.

– Den högsta ledningen har sänkt sina löner i två olika etapper, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Det samma gäller några frivilliga direktörer.

– Vi är alla med i det här. Ingen går oberörd.

Inom Viking Line försöker man nu hitta lösningar för företagets likviditet.

– Vi hoppas vara tillbaka i trafik före juni och sommarens högsäsong. Det är helt avgörande både för vårt resultat och för Åland.

– Det är olustiga tider men alla visar väldigt stor förståelse, säger Johanna Boijer-Svahnström.

KHS-eleven Emil Högbäck kan rabbla över 1.000 pi-decimaler och har vunnit skolans pi-tävling två år i rad.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att kunna, säger han om hur han hittar motivationen.

På tisdag öppnar Ålands idrottscenter upp sitt gym och sin idrottshall igen. Detta trots rekommendationerna att hålla stängt.

– Det här gör vi för att stöda motionen och för att stimulera den efterfråga som finns, säger vd Regina Lindblom.

Landskapsregeringen kan varken omfatta eller förstå att den åländska sjukvårdens behov av gränsöverskridande personal inte tillmötesgås av regeringen i Helsingfors. Det framför man i ett brev till statsminister Sanna Marin (SDP).
– Vi vill närmare ta del av den analys som legat till grund för beslutet, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Undantagstillståndet i Finland har visat att det finns stora brister i självstyrelselagen. Nu flaggar tunga politiker för att det kommer bli en ny fråga i revisionen av självstyrelselagen.
– Det är klart att det inte blivit som vi trott att det skulle fungera, säger lagtingets talman Roger Nordlund (C).

I juli förra året skickade Max Bärnas en flaskpost från familjens stuga i Österbotten. Döm om hans förvåning när den i söndags hittades i Geta – av dagiskompisen Luca Clemes och hans kusiner. 

Ett tiotal provsvar har inkommit till ÅHS sedan i måndags, men inget nytt fall har konstaterats.
Här följer Ålandstidningens direktreferat av dagens pressinformation:

Finlands regering avsätter 600 miljoner i lånegarantier till rederierna. Det framkom när regeringen presenterade sin nya tilläggsbudget, den största i landets historia.

I Brändö-Kumlinge församling har prästen Kent Danielsson tagit till nya grepp för att nå ut till församlingen under rådande omständigheter. Gudstjänster, högläsning och meditation är några saker som han delar med sig av.

Eftersom Gränsbevakningens arbetsinsats nu är riktad mot gränskontrollerna rekommenderar man människor att inte åka ut till skärgården.
– Det är statistisk fakta att ju fler människor som rör sig i ett område, desto större är också olycksfrekvensen där. Det är självklart att allt utöver gränskontrollerna påfrestar vår redan ganska påfrestade personal, säger Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar att Finlands regering omöjliggör för svenska läkare att arbeta på Åland.
– Det optimala hade varit att ha samma regler som för finsk personal som jobbar i Sverige, säger han.

Mariehamns skolor ska erbjuda de elever som får distansundervisning att hämta skollunch från sin skola. Det beslutade bildningsnämnden i Mariehamn vid ett möte i går. 

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Finlands regering vill inte Åland något illa. Vi vill också att Åland ska klara coronakrisen med så få smittade som möjligt, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Ålandstidningen.

Landskapsregeringen (LR) tycker att den finska regeringens beslut om att sjukvårdspersonal från Sverige ska sitta i karantän ska ändras.
– De har inte full förståelse för att vår sjukvård bygger på utbyte med Sverige, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Barn i bild

Fler nyheter