Publicerad 30 mars 2020 kl. 20:26

Karantänsregler mellan Åland och Finland slopas

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Den som rest mellan Åland och Finland behöver inte längre sitta i karantän. Det säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Landskapsregeringen gick tidigare ut med en stark rekommendation om att personer som rest från Finland till Åland ska sätta sig i karantän i 14 dagar.
– Det här gäller inte längre. Nu gäller i stället alla de föreskrifter och rekommendationer som är allmängiltiga och som gäller alla: distansiering, att försöka distansarbeta så mycket man kan och förstås alla de sedvanliga hygienåtgärderna, meddelar landskapsläkare Knut Lönnroth.
Även ÅHS-personal som rest i Finland kan nu frångå karantäntiden.
– Däremot gäller samma starka rekommendationer som tidigare för de som rest från Sverige eller något annat land.
Karantänsbestämmelserna mellan Åland och Finland uppmärksammades nyligen stort i finska medier och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), som tillika är ansvarig minister för Ålandsfrågor i Finlands regering, sade i en intervju med Suomen Kuvalehti att landskapsregeringen inte har rätt att införa begränsningar för rörligheten inom landet.
– De personliga friheterna regleras i grundlagen och det är Finlands behörighet. Samma gäller för undantagslagar och smittosamma sjukdomar. Det finns därför inga hinder för inrikes arbetsresor.

Ett större markområde brinner vid masten i Hellesby, Hammarland. Fyra kårer deltar i släckningsarbetet.

I Ålandstidningens nyhetspodd diskuterar chefredaktör Daniel Dahlén och politiske redaktören Jonas Bladh veckans största nyhetshändelser. I veckans avsnitt dominerar två jättenyheter: coronaepidemin och Michael Björklunds Robinsonvinst.

Nu är det åter dags för motorträffar i Godby.

Finlands bollförbund (FBF) väljer att avbryta Regions cup.
– Så klart är det tråkigt men samtidigt förstår vi ändå beslutet, säger Rezgar Amani, spelare och verksamhetsutvecklare i FC Åland.

Tre arbetsgrupper ska fundera på vilka utmaningar Åland ställs inför till följd av coronapandemin, den ekonomiska krisen och klimatkrisen.

Flera bråk, högljudda fester och en skadegörelse var några av uppdragen för polisen under natten mellan fredag och lördag.

Ett annorlunda men högtidligt firande. Så beskriver de studerande Ålands yrkesgymnasiums dimission i går.
– De har ordnat det bra efter omständigheterna, säger André Jansson som tar examen vid elmontörlinjen.

Mariehamns stad ska ta ställning till hur en framtida exploatering av Styrsö ska gå till.
Som ett första steg föreslås att vägfrågan ska lösas i samarbete med Lemlands kommun.

Asfaltsmassorna från bygget av Ålandsvägen klassas som farligt avfall.
Det konstaterar ÅMHM som kräver att Mariehamns stad nu tar hand om dem på ett lagenligt sätt.

– Nu öppnar Åland igen och Visit Åland tycker att det är viktigt att vi gör det med omtanke, säger Lotta Berner Sjölund, vd för Visit Åland.
Hygieninstruktioner för turismbranschen har tagits fram för att hjälpa verksamheterna.

Åland har i dag fått sitt fjortonde coronafall.

Det har nu gått 52 dagar av Eiras graviditet och valparna kan väntas efter ungefär en vecka. För att med säkerhet veta hur många valpar som gömmer sig i Eiras mage låter matte Minna-Lotta Kivinen röntga henne.

Ålandsbanken lanserar en ny fond, Ålandsbanken Nordiska Småbolag, som investerar i små och medelstora nordiska kvalitetsbolag.

Barn i bild

Fler nyheter