Publicerad 27 mars 2020 kl. 20:05

Landskapsläkaren: Samhällssmitta på Åland

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Åtta personer på Åland är bekräftat smittade av coronaviruset. En av dem är inlagd på sjukhus.
Landskapsläkare Knut Lönnroth konstaterar att Åland nu har samhällssmitta.
– Vi har epidemin här, säger han.

Sammanlagt har 163 personer på Åland testats för viruset och åtta har hittills konstaterats vara smittade. Fem av dem har rest utanför Åland till Sverige, Finland och övriga Europa.

En av de smittade har fångats upp genom smittspårning, medan två av dem har blivit smittade från okänt håll. De har inte varit ute och rest och har inte smittats av någon de känner.

– Två av fallen har inte rest. Det betyder att smittan har skett på Åland. Och har man ingen känd kontakt med ett bekräftat fall, betyder det att man är smittad av en person man inte vet detvem är. Det betyder att vi har att göra med en verifierad samhällssmitta, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

– Vi har epidemin här, konstaterar han.

Han menar att den konstaterade samhällsspridningen nu bekräftar vad man haft som antagande ända sedan undantagstillståndet sattes i kraft.

Hur allvarlig är samhällsspridningen, hur orolig behöver man vara? 

– Vi vet inte var smittan finns, vilket betyder att den kan finnas precis var som helst. Det är tråkigt att behöva säga, men det är den enda slutsatsen som man kan dra just nu. 

Han understryker att det fortfarande är oklart vad coronaviruset har för naturlig spridningsförmåga och smittsamhet.

Vårdpersonal smittad

En av de smittade är intagen på sjukhus, resten har lindriga symtom. 

– Vi har den första personen som kräver sjukhusvård, inte intensivvård, så här långt, säger Knut Lönnroth. 

En av de smittade är anställd på ÅHS och ingår i vårdpersonalen.

Var har den här personen blivit smittad?

– Jag vet uppriktigt sagt inte, det är för mycket på detaljnivå.

Man har gjort smittspårningen för alla smittade och 30 personer som varit i närkontakt med dem är nu satta i karantän.

– Det inkluderar även sjukvårdspersonal, säger Knut Lönnroth.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen har ingen exakt siffra på hur många av ÅHS anställda som är i karantän, men de är färre än tio, säger hon.

Efter en oerhört jämn duell mot Maritza Palmroth står det klart att Emilia Alm tvingas lämna sångtävlingen ”The Voice of Finland” – och missar finalen med en hårsmån.

Den samlade oppositionen i Finland vill pröva förtroendet mot regeringen Marin i en interpellationsdebatt.

Det statsägda bolaget Finnhems köper Skärgårdshavets Helikoptertjänst (SHT) av Wiklöf Holding. I avtalet ingår SHT:s hela aktiestock och affärverksamheten.
– För vår del är det här en väldigt lyckad lösning, säger Wiklöf Holdings vd Nils Lampi.

En lastbil körde vid 12-tiden på fredagen av vägen och in i ett träd vid den västra infarten till Rökerirondellen i Mariehamn.
Föraren fördes till sjukhus för vård.

Den finska regeringen vill värna sitt spelmonopol och är positiv till att geoblockera spelare från andra alternativ än Veikkaus.
Men Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är inte rädd att det ska skada Paf.
– Man vill hitta en lösning för Åland när man gör de här sakerna, säger han.

På torsdag nästa vecka slår Ålandsdelegationen fast nivån för nästa års klumpsumma. Men trots det beskedet är det ett styvt jobb för landskapsregeringens finansavdelning att ta fram nästa års budget.
– Det är extremt svårt att veta något om framtiden, säger finanschef Conny Nylund.

Sara Ebersson från Mariehamn tillldelas tredje pris i Solveig von Schoultz-tävlingen. Första pris går till den Ålandsbekanta journalisten Annakaisa Suni.

Stormen Aila gjorde att tusentals hushåll förlorade elen och att räddningsverken var hårt belastade – men konsekvenserna kunde ha blivit ännu mer allvarliga.
– Vi kunde hantera de bitar som kom in och det blev betydligt lindrigare än vad som kunde befaras, säger Johan Ehn, alarmmästare på Landskapsalarmcentralen.

En man som under tre års tid vid flera tillfällen förskingrat pengar från en hotellkassa åtalades i går för förskingring i Ålands tingsrätt.

För tolv år sedan gick Stig Kottelin i pension från sitt arbete som annonschef vid Ålandstidningen. Sedan dess har flera stora saker hänt i hans liv. Det största är att han blivit farfar.

Galeasen Albanus är ute och seglar i stormen. 

– Det är inte i sig något bekymmer med hård vind eller storm, fartyg är byggda för att klara det, säger verksamhetsledaren Emil Weyand.

Lagtingets debatt om huruvida affärsidkare ska få ha öppet juldagen, långfredagen och påskdagen mynnade ut i årets mest överraskande politiska förslag.
– Kanske ska vi stänga ned internet de där dagarna, sade Mika Nordberg (MSÅ).

Ms Viggen på linjen Åva-Osnäs ställer in flera avgångar i dag på grund av höststormen.

Barn i bild

Fler nyheter