Publicerad 16 mars 2020 kl. 17:48

LR om de dramatiska coronabeskeden

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Landskapsregeringen håller presskonferens om dagens dramatiska utveckling gällande coronaviruset.
– Läget är allvarligt, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Vi beklagar problem med hemsidan inledningsvis under presskonferensen. Rapporter från den tiden finns på Ålandstidnignens facebooksida. Rapporten kommer också att uppdateras under kvällen.

Det känns bra att hör att ÅHS är i full beredskap.

– Vi har kallat samtliga partier till en diskussion i morgon för att diskutera den ekonomiska situationen som vi kommer att befinna oss i väldigt väldigt snart, säger lantrådet.

Finansminister Torbjörn Eliasson:

– Den finska regeringen har gått ut med ett jättepaket på fem miljarder euro.

– LR:s prioritering är hälsan först och ekonomi sedan. Det vi vet är att vi kommer gå in i ett mycket kärvt läge.

– Åland är i ett extra utsatt läge. Men vi har en verktygslåda. Vi har Ams, och där ska vi se till att det finns pengar.

– Det kommer bli problem med likviditeten i vissa företag, men där har vi ett samarbete med Finnevera.

– Vi pausar arbetet med omställning budgeten för att i stället jobba med en resursbudget. Vi ska göra allt vi kan för att minska effekterna av det här, säger finansministern som också säger att det finns beredskap för att be lagtinget om mer pengar i en tilläggsbudget.

Landskapsläkaren Knut Lönnroth: 

– Man har fattat ett beslut medvetna om att det skiljer sig mellan olika delar av landet. Det är myket vi behöver analyser det närmsta dygnet.

Hur information ska gå ut till de som anläder till Åland ska staten och landskapet diskutera.

Lntrådet konstaterar att LR inte hunnit resonera färdigt kring de nya regler som den finska regeringen beslutat om.

Landskapsregeringen hade begärt att få in frågor från allmänheten före dagens besked. Socialminister Annette Holmberg-Jansson och landskapsläkare Knut Lönnroth konstaterar att många av frågorna nu är inaktuella.

Sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen säger att ÅHS har en god tillgång till personal i dagsläget. Man har också en buffert i den personal som i dag jobbar med det nya vårdinformationssystemet som kan återvända till sina ”vanliga” jobb.

– Inom vårt eget hus kartlägger vad vår personal har för utbildning så att vi vet hur vi kan flytta på personalen. det har vi sett på en längre tid.

Pajunen säger att ÅHS måste se över de nya reglerna vad gäller läkare som kommit utifrån, till exempel Sverige.

Patienter med bokade sjukvårdstider utanför Åland kommer att kontaktats av ÅHS, man ska inte boka av själv.

Fråga: Finns det en uppskattning på var sjukvårdens tak finns?

– Vi har inte spekulerat i det på det sättet. Vi har en beredskap att ha tillräckligt mängdmed isoleringsplatser. Det är på den nivån vi har jobbat, säger Jeanette Pajunen.

– Vi har sett att över 80 procent av fallen har mycket lindriga symptom, säger Knut Lönnroth.

Varken skärgårdstrafiken eller flygtrafiken påverkas i dagsläget av de nya beskeden från den finska regeringen.

– Alla tillstånd som på något sätt påverkar immunförsvaret är i riskgrupp, säger Knut Lönnroth.

Socialminister Annette Holmberg-Jansson säger att man inte ska, som man ofta gör, ta hjälp av far och morföräldrar om barnen måste se till om man ska på jobb. Detta då äldre generellt är mer i riskgrupp än andra.

– Det är ett big no-no, säger socialministern.

- Det krävs tålamod och att orka, både att vänta i butiken, i telefonen. Det krävs tålamod och tillit. Tillit till att vi från myndigheterna kan fatta de bästa besluten för ålänningarna, säger lantrådet Veronica Thörnroos avslutningsvis.

KHS-eleven Emil Högbäck kan rabbla över 1.000 pi-decimaler och har vunnit skolans pi-tävling två år i rad.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att kunna, säger han om hur han hittar motivationen.

På tisdag öppnar Ålands idrottscenter upp sitt gym och sin idrottshall igen. Detta trots rekommendationerna att hålla stängt.

– Det här gör vi för att stöda motionen och för att stimulera den efterfråga som finns, säger vd Regina Lindblom.

Landskapsregeringen kan varken omfatta eller förstå att den åländska sjukvårdens behov av gränsöverskridande personal inte tillmötesgås av regeringen i Helsingfors. Det framför man i ett brev till statsminister Sanna Marin (SDP).
– Vi vill närmare ta del av den analys som legat till grund för beslutet, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Undantagstillståndet i Finland har visat att det finns stora brister i självstyrelselagen. Nu flaggar tunga politiker för att det kommer bli en ny fråga i revisionen av självstyrelselagen.
– Det är klart att det inte blivit som vi trott att det skulle fungera, säger lagtingets talman Roger Nordlund (C).

I juli förra året skickade Max Bärnas en flaskpost från familjens stuga i Österbotten. Döm om hans förvåning när den i söndags hittades i Geta – av dagiskompisen Luca Clemes och hans kusiner. 

Ett tiotal provsvar har inkommit till ÅHS sedan i måndags, men inget nytt fall har konstaterats.
Här följer Ålandstidningens direktreferat av dagens pressinformation:

Finlands regering avsätter 600 miljoner i lånegarantier till rederierna. Det framkom när regeringen presenterade sin nya tilläggsbudget, den största i landets historia.

I Brändö-Kumlinge församling har prästen Kent Danielsson tagit till nya grepp för att nå ut till församlingen under rådande omständigheter. Gudstjänster, högläsning och meditation är några saker som han delar med sig av.

Eftersom Gränsbevakningens arbetsinsats nu är riktad mot gränskontrollerna rekommenderar man människor att inte åka ut till skärgården.
– Det är statistisk fakta att ju fler människor som rör sig i ett område, desto större är också olycksfrekvensen där. Det är självklart att allt utöver gränskontrollerna påfrestar vår redan ganska påfrestade personal, säger Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar att Finlands regering omöjliggör för svenska läkare att arbeta på Åland.
– Det optimala hade varit att ha samma regler som för finsk personal som jobbar i Sverige, säger han.

Mariehamns skolor ska erbjuda de elever som får distansundervisning att hämta skollunch från sin skola. Det beslutade bildningsnämnden i Mariehamn vid ett möte i går. 

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Finlands regering vill inte Åland något illa. Vi vill också att Åland ska klara coronakrisen med så få smittade som möjligt, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Ålandstidningen.

Landskapsregeringen (LR) tycker att den finska regeringens beslut om att sjukvårdspersonal från Sverige ska sitta i karantän ska ändras.
– De har inte full förståelse för att vår sjukvård bygger på utbyte med Sverige, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Barn i bild

Fler nyheter