Publicerad 14 mars 2020 kl. 22:00

LR manar till lugn

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Ålands hälso- och sjukvårds coronatelefon, som öppnade under lördagsmorgonen, har inledningsvis belastats väldigt hårt. Det meddelade hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen under en presskonferens på lördagen.

Landskapsregeringen och ÅHS kallade under lördagen till en ny presskonferens för att uppdatera den åländska befolkningen om nusituationen. På Åland är fortfarande läget oförändrat, men landskapsläkare Knut Lönnroth konstaterade under presskonferensen att antalet smittade i Finland och Sverige fortsätter växa – och att det ter sig allt mindre sannolikt att coronaviruset inte skulle kunna till Åland.

– Det finns nu i vårt närområde till den grad att svårt att föreställa sig att Åland inte kommer att drabbas.

Han meddelade också att ett antal, men färre än tio, personer nu sammanlagt testats på Åland.

– Det nämner jag framför allt för att påvisa att det maskineriet med alla åtgärder är på plats. Så mycket är bekräftat när det gäller den beredskapen.

Landskapsregeringen har inte fått någon ny information från Institutet för hälsa och välfärd sedan i fredags, och Knut Lönnroth ville under presskonferensen inte heller spekulera i hur länge coronaåtgärderna kan komma att vara aktuella på Åland.

– Jag vill inte spekulera på någon som helst detaljnivå. På ett sätt är det besvärligt att tänka sig ett långsiktigt scenario där detta kommer dra ut på tiden över kanske flera månader. Men om man på någon nivå antar att det är oundvikligt att coronaviruset kommer till Åland så är det bättre om det drar ut på tiden så att inte sjukvården inte blir överbelastad.

Manar till lugn

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) meddelade under presskonferensen att landskapsregeringen är i regelbunden kontakt med berörda myndigheter och instanser både i Finland och på Åland.

– I det här skedet finns det ingen anledning att hamstra. Det finns ingen anledning till panikåtgärder. Vi gör bedömningen att tillgången på livsmedel och medicin kommer att vara tryggad. Det vi i stället bör fokusera på är tålamod eftersom vi ännu befinner oss i början på en lång process.

Samtidigt konstaterade hon att Åland, i likhet med andra länder och regioner, är förberedda på att situationen förvärras.

– Vi följer läget noggrant och är det så att det förvärras jobbar vi nu med beredskapsplaner och en operativ grupp.

Hälso- och sjukvårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) påpekade under presskonferensen återigen betydelsen av att ålänningarna följer de direktiv som gått ut – och att landskapsregeringen gärna ser att det åländska näringslivet luckrar upp sina krav på sjukintyg om någon anställd är hemma från jobb.

Stort tryck på coronatelefonen

Under presskonferensen var även Jeanette Pajunen på plats för att informera om att man på ÅHS sett över en del rutiner för att trygga centrallagren, IT-infrastruktur samt vidtagit åtgärder för personalens trygghet.

Hon meddelade också att den coronatelefon som öppnade under lördagsmorgonen varit hårt belastad.

– Vi har fått väldigt många samtal och jag vill påpeka att coronatelefonen är till för dem som har symtom och som ändå skulle ha vändt sig till sjukvården. 

Landskapsregeringen meddelade att nästa presskonferens hålls i morgon, måndag, klockan 16 förutsatt att ingen ny information dyker upp under helgen.

 

KHS-eleven Emil Högbäck kan rabbla över 1.000 pi-decimaler och har vunnit skolans pi-tävling två år i rad.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att kunna, säger han om hur han hittar motivationen.

På tisdag öppnar Ålands idrottscenter upp sitt gym och sin idrottshall igen. Detta trots rekommendationerna att hålla stängt.

– Det här gör vi för att stöda motionen och för att stimulera den efterfråga som finns, säger vd Regina Lindblom.

Landskapsregeringen kan varken omfatta eller förstå att den åländska sjukvårdens behov av gränsöverskridande personal inte tillmötesgås av regeringen i Helsingfors. Det framför man i ett brev till statsminister Sanna Marin (SDP).
– Vi vill närmare ta del av den analys som legat till grund för beslutet, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Undantagstillståndet i Finland har visat att det finns stora brister i självstyrelselagen. Nu flaggar tunga politiker för att det kommer bli en ny fråga i revisionen av självstyrelselagen.
– Det är klart att det inte blivit som vi trott att det skulle fungera, säger lagtingets talman Roger Nordlund (C).

I juli förra året skickade Max Bärnas en flaskpost från familjens stuga i Österbotten. Döm om hans förvåning när den i söndags hittades i Geta – av dagiskompisen Luca Clemes och hans kusiner. 

Ett tiotal provsvar har inkommit till ÅHS sedan i måndags, men inget nytt fall har konstaterats.
Här följer Ålandstidningens direktreferat av dagens pressinformation:

Finlands regering avsätter 600 miljoner i lånegarantier till rederierna. Det framkom när regeringen presenterade sin nya tilläggsbudget, den största i landets historia.

I Brändö-Kumlinge församling har prästen Kent Danielsson tagit till nya grepp för att nå ut till församlingen under rådande omständigheter. Gudstjänster, högläsning och meditation är några saker som han delar med sig av.

Eftersom Gränsbevakningens arbetsinsats nu är riktad mot gränskontrollerna rekommenderar man människor att inte åka ut till skärgården.
– Det är statistisk fakta att ju fler människor som rör sig i ett område, desto större är också olycksfrekvensen där. Det är självklart att allt utöver gränskontrollerna påfrestar vår redan ganska påfrestade personal, säger Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar att Finlands regering omöjliggör för svenska läkare att arbeta på Åland.
– Det optimala hade varit att ha samma regler som för finsk personal som jobbar i Sverige, säger han.

Mariehamns skolor ska erbjuda de elever som får distansundervisning att hämta skollunch från sin skola. Det beslutade bildningsnämnden i Mariehamn vid ett möte i går. 

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Finlands regering vill inte Åland något illa. Vi vill också att Åland ska klara coronakrisen med så få smittade som möjligt, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Ålandstidningen.

Landskapsregeringen (LR) tycker att den finska regeringens beslut om att sjukvårdspersonal från Sverige ska sitta i karantän ska ändras.
– De har inte full förståelse för att vår sjukvård bygger på utbyte med Sverige, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Barn i bild

Fler nyheter