Publicerad 10 augusti 2020 kl. 15:30

LR ser inget behov av kontroller i hamnarna

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Landskapsregeringen ser inget behov av hälsokontroller och coronatester vid de åländska hamnarna och flygplatsen. Det meddelade man under dagens presskonferens.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C), som var tillbaka efter sin semester, kunde inledningsvis konstatera att läget fortsättningsvis är lugnt på Åland. Under de senaste veckorna har belastningen på landskapsregeringens coronatelefon minskat, varför man från och med nästa måndag hålls öppen från 10-15 i stället för 10-16.

Hon meddelade också att landskapsregeringen under måndagen besvarade ett förfrågningsunderlag från hälso- och sjukvårdsministeriet om munskydd.

– Vad gäller de beslut som framöver fattas kommer vi att delge er vad som gäller efter att vi har fått besked från Helsingfors.

Landskapsläkare Knut Lönnroth redogjorde vidare för epidemiläget. Fram tills i dag har över 3.000 ålänningar, det vill säga 10 procent av befolkningen testats.

– Det är tre veckor sedan det senaste fallet på Åland men i Sverige har man sett en marginell ökning den senaste veckan.

Inget behov av hälsokontroller

Knut Lönnroth meddelade också att man inom landskapsregeringen tillsammans med Ålands hälso- och sjukvård under måndagsförmiddagen diskuterade behovet av hälsokontroller och coronatester vid de åländska hamnarna och flygplatsen.

– Vi ser inget behov av den typen av tester och orsaken är att det redan i dag finns goda testmöjligheter som ger snabba svar på Åland. Vi upplever också att alla som reser till och från Åland har fått väldigt bra information.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen sade under presskonferensen att man nu luckrat upp begränsningarna för besök på sjukhuset.

– Det gäller redan nu att man får ta emot besökare om man är patient. Man får vara max två åt gången och helst följa besökstiderna. Man behöver inte ha några egna skyddskläder, alla skyddsutrustning finns på sjukhuset, men man behöver komma ihåg att hålla avstånd.

Den samlade oppositionen i Finland vill pröva förtroendet mot regeringen Marin i en interpellationsdebatt.

Det statsägda bolaget Finnhems köper Skärgårdshavets Helikoptertjänst (SHT) av Wiklöf Holding. I avtalet ingår SHT:s hela aktiestock och affärverksamheten.
– För vår del är det här en väldigt lyckad lösning, säger Wiklöf Holdings vd Nils Lampi.

En lastbil körde vid 12-tiden på fredagen av vägen och in i ett träd vid den västra infarten till Rökerirondellen i Mariehamn.
Föraren fördes till sjukhus för vård.

Den finska regeringen vill värna sitt spelmonopol och är positiv till att geoblockera spelare från andra alternativ än Veikkaus.
Men Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är inte rädd att det ska skada Paf.
– Man vill hitta en lösning för Åland när man gör de här sakerna, säger han.

På torsdag nästa vecka slår Ålandsdelegationen fast nivån för nästa års klumpsumma. Men trots det beskedet är det ett styvt jobb för landskapsregeringens finansavdelning att ta fram nästa års budget.
– Det är extremt svårt att veta något om framtiden, säger finanschef Conny Nylund.

Sara Ebersson från Mariehamn tillldelas tredje pris i Solveig von Schoultz-tävlingen. Första pris går till den Ålandsbekanta journalisten Annakaisa Suni.

Stormen Aila gjorde att tusentals hushåll förlorade elen och att räddningsverken var hårt belastade – men konsekvenserna kunde ha blivit ännu mer allvarliga.
– Vi kunde hantera de bitar som kom in och det blev betydligt lindrigare än vad som kunde befaras, säger Johan Ehn, alarmmästare på Landskapsalarmcentralen.

En man som under tre års tid vid flera tillfällen förskingrat pengar från en hotellkassa åtalades i går för förskingring i Ålands tingsrätt.

För tolv år sedan gick Stig Kottelin i pension från sitt arbete som annonschef vid Ålandstidningen. Sedan dess har flera stora saker hänt i hans liv. Det största är att han blivit farfar.

Galeasen Albanus är ute och seglar i stormen. 

– Det är inte i sig något bekymmer med hård vind eller storm, fartyg är byggda för att klara det, säger verksamhetsledaren Emil Weyand.

Lagtingets debatt om huruvida affärsidkare ska få ha öppet juldagen, långfredagen och påskdagen mynnade ut i årets mest överraskande politiska förslag.
– Kanske ska vi stänga ned internet de där dagarna, sade Mika Nordberg (MSÅ).

Ms Viggen på linjen Åva-Osnäs ställer in flera avgångar i dag på grund av höststormen.

Föglö grundskola håller stängt i dag på grund av stormen. Beslutet togs under gårdagen, och klasslärare gick ut med informationen till elevernas föräldrar, berättar Siv Fogelström, skolföreståndare på Föglö grundskola.

Barn i bild

Fler nyheter