Publicerad 15 oktober 2018 kl. 06:00

Majoriteten vill ändra parkeringsnormen

18 av 27 stadsfullmäktigeledamöter vill att staden omgående – före den nya delgeneralplanen för centrum klubbas i vår – fattar beslut om en ny, lindrigare parkeringsnorm.
Det visar Ålandstidningen kartläggning.

Kommentarer (4 st)

Stå på dig, Sirkka!! Det

Stå på dig, Sirkka!! Det passar nog för stadsfullmäktige att minska normerna eftersom de inte själva har parkeringsproblem. Om de besvärar sig att köra genom centrum och dess omgivning någon vardag ser de eländet: Alla trottoarkanter är fullpackade med bilar. Äldre personer får stanna hemma, eller far till Maxinge i stället, där finns parkering. Dessutom förstörs stadsbilden totalt, och trafiken hindras av de smala körfälten. Det gäller också Ålandsvägens matargator, Esplanadgatorna m. fl. Att ta bort all parkering vid Ålandsvägen förvärrade läget. Minskas normerna flyttas problemen ut på gatorna. Ta i stället bort tidsgränserna för parkering i stadens underjordiska parkeringar, börjande med Miramargaraget, så styrs dygnsparkerarna dit. Begränsa i stället parkeringstiderna på centrumgatorna till t.ex. 2 timmar i stället. Och slå inte ihjäl Ålandsvägen; avdela en del av de misslyckade nya tomma överbreda cykelgatorna för tidsbegränsad parkering. Bygger man nya bostäder skall naturligtvis byggaren se till att det finns parkering för invånarna. Har manmannte råd, så skall de inte bygga. "Vad är det för ena dårar som härjar i stan, glada som barn" säger visan.

"Barbro Sundback (S) svarar

"Barbro Sundback (S) svarar att ”den nuvarande diskussionen förefaller dikterad av stadspolitiker som jobbar för en viss fastighetsägare”. Övriga kommentar överflödiga. Kommunistfalangen bestående av Igge, Sundback, Tony med flera håller ställningarna. Är detta S officiella hållning?

Tre person greps under lördagsnatten på basen av polislagen efter att ha betett sig stökigt på ett utskänkningsställe i Mariehamn.

Senast till hösten vill Saltviks kommunstyrelse kunna ta ställning till vilken entreprenör som ska bygga om Sunnanberg vårdhem.

Jägare från Finström och Geta sköt på lördagsförmiddagen en vildsvinsgalt i Höckböle, Geta. Bara kilometer från den plats man för några veckor sedan sköt ett annat vildsvin.

En person kritiserar Ålands polismyndighet för oskäligt dröjsmål i ett klagomål till justitiekanslerämbetet.
Landskapsregeringen svarar att personens ärende hos polisen har avancerat, trots sjukskrivningar.

Linfärjan i Ängösund var under fredagsmorgonen bara 15 meter från att kollidera med ett brittiskt styckegodsfartyg på väg mot Gävle. Incidenten inträffade när föraren på Ängösundsfärjan lade ut från Norrboda utan att uppmärksamma fartyget som var på väg genom farleden.
– Den mänskliga faktorn är orsaken, säger Jan-Erik Lindman, drift- och personalansvarig på J&L Shipping.

En man som åtalas för 25 olika brott medger vissa av dem och bestrider andra. Händelserna ägde rum under drygt tio veckor i höstas.
Åklagaren yrkar att mannens tidigare brottslighet ska leda till skärpt straff.

Åsa Ceder, tidigare vd för Pensions-Alandia, lämnar försäkringsbolaget.
– Beslutet är Alandias, men jag ser fram emot nya utmaningar, säger Åsa Ceder.

Ängösundsfärjan och ett brittiskt styckegodsfartyg var i morse vid 9-tiden nära att kollidera.

Styrelsen för ÅMHM kräver att få ta en aktiv del i rekryteringen av nästa myndighetschef.

– Vi kan anställa all annan personal utom chefen, som anställs av landskapsregeringen, säger styrelseordförande Karl-Erik Williams.

Ålands bildningsförbunds styrelse har polisanmält verksamhetsledaren Mikael Erickson.
– Vi skickar ut mer information under dagen, säger styrelsemedlemmen Berit Lindholm på fredagsmorgonen.

Båda Ålands skogsbolag, Ålands skogsindustrier och SkogAx, förstärks av utländska avverkningsgrupper för att kunna möta behovet av avverkning efter stormen Alfrida. Samtidigt säger man att kapacitet finns för att hantera volymerna.
– Med de resurser vi samlat ihop kommer vi att avverka ungefär 300.000 kubikmeter i år. Det är en avsevärd ökning från tidigare år, säger Ålands skogsindustriers vd Joakim Blom.

I dag finns 76 demensvårdsplatser på Åland. Nästa år kommer 428 ålänningar att behöva dygnet runt-tillsyn på grund av demens.
Därför vill Oasen boende- och vårdcenter bli ett centrum för minnessjukdomar.
– Behovet är enormt, säger styrelseordförande Gyrid Högman.

Östersjöfonden fyller 30 år i år. Det uppmärksammar man med en podcast i tolv delar. ”Samtal runt Östersjön” heter den.

Barn i bild

Fler nyheter