Publicerad 20 mars 2020 kl. 22:00

Många frivilliga vill köra ut mat

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Röda korset har fått 60 nya frivilliga som vill köra ut mat till pensionärer.
– Uppmaningen till äldre att stanna hemma drabbade oss, men nu har vi glädjande mycket folk som vill hjälpa till, säger Josefine Egenfelt.

Röda korset i Mariehamn levererar varje månad omkring 400 matportioner till kunder runt om i staden.
Maten distribueras av frivilliga, många av dem äldre.
– Nu när de som fyllt 70 år måste stanna hemma så minskade antalet matutkörare drastiskt. Vi efterlyste därför fler frivilliga och gensvaret blev enormt. Hittills har 60 personer hört av sig, vilket vi är väldigt tacksamma för, säger verksamhetsledare Josefine Egenfelt.
Normalt har föreningen cirka 15 personer som ställer upp regelbundet och ett tiotal inhoppare.
– Plötsligt hade vi bara åtta kvar. Man får heller inte köra ut mat om man har sjukdomssymptom. Tack vare alla nya har vi många alternativ.
– Det är olika dagar och olika tider, vilket gör att det krävs en hel del pusslande eftersom alla inte kan ställa upp varje dag, inflikar Linda Johansson.
Josefine Egenfelt påpekar att det också är bra med en bas av frivilliga ifall det kommer önskemål om andra uppgifter från myndigheterna i det läge som råder nu.
– Vi har även andra frivilliga grupper och en beredskapsplan som vi följer ifall läget blir värre.
Tar socialt ansvar
En av de nya som anmält sig för köra ut mat är Pia Uggelberg.
– Jag jobbar på sjukhuset och har oregelbundna tider, så när jag har tid över kan jag hjälpa till, säger hon medan hon lastar bilen full med lådor.
Sedan väntar en rundtur till adresser i norra staden.
– Jag bor själv i södra staden så det blir att lära sig lite nya gator. Det ska nog gå bra, det finns ju gps.
Arla Ljungqvist-Petersson har precis backat upp bilen till entrén för dagens omgång.
– Jag har kört ut mat en tid, men nu har jag tagit mera jobb än tidigare för att underlätta.
Coronarisken gör att de som kör ut maten fått nya instruktioner.
– Kunderna ska ställa ut den tomma lådan och våra bud lämnar den nya lådan vid dörren och ringer på. De ska inte gå in hos kunden som de gjorde tidigare. Besöket har varit en välkommen social kontakt, men vi har nu tvingats upphöra med pratstunderna, säger Josefine Egenfelt.
Färre kunder
På fredagens meny står griskarré med potatisgratäng och i köket packar kocken Jonas Welander låda efter låda i snabb takt.
– Antalet kunder som får matleveranser varierar från dag till dag. Många tar tre gånger per vecka, vissa tisdag och torsdag och några alla vardagar. Det är svårt att beräkna exakt hur mycket det går åt.
Han är delägare i bolaget som driver Röda Korsgårdens restaurang sedan årsskiftet. Den senaste tiden har underlaget sviktat.
– Besöken här har minskat betydligt. Vi har även take away och catering till institutioner, men det har också minskat nu när flera håller stängt. Vi är två delägare och har två anställda, men vi tvingades nyligen permittera den ena, förklarar Jonas Welander.

KHS-eleven Emil Högbäck kan rabbla över 1.000 pi-decimaler och har vunnit skolans pi-tävling två år i rad.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att kunna, säger han om hur han hittar motivationen.

På tisdag öppnar Ålands idrottscenter upp sitt gym och sin idrottshall igen. Detta trots rekommendationerna att hålla stängt.

– Det här gör vi för att stöda motionen och för att stimulera den efterfråga som finns, säger vd Regina Lindblom.

Landskapsregeringen kan varken omfatta eller förstå att den åländska sjukvårdens behov av gränsöverskridande personal inte tillmötesgås av regeringen i Helsingfors. Det framför man i ett brev till statsminister Sanna Marin (SDP).
– Vi vill närmare ta del av den analys som legat till grund för beslutet, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Undantagstillståndet i Finland har visat att det finns stora brister i självstyrelselagen. Nu flaggar tunga politiker för att det kommer bli en ny fråga i revisionen av självstyrelselagen.
– Det är klart att det inte blivit som vi trott att det skulle fungera, säger lagtingets talman Roger Nordlund (C).

I juli förra året skickade Max Bärnas en flaskpost från familjens stuga i Österbotten. Döm om hans förvåning när den i söndags hittades i Geta – av dagiskompisen Luca Clemes och hans kusiner. 

Ett tiotal provsvar har inkommit till ÅHS sedan i måndags, men inget nytt fall har konstaterats.
Här följer Ålandstidningens direktreferat av dagens pressinformation:

Finlands regering avsätter 600 miljoner i lånegarantier till rederierna. Det framkom när regeringen presenterade sin nya tilläggsbudget, den största i landets historia.

I Brändö-Kumlinge församling har prästen Kent Danielsson tagit till nya grepp för att nå ut till församlingen under rådande omständigheter. Gudstjänster, högläsning och meditation är några saker som han delar med sig av.

Eftersom Gränsbevakningens arbetsinsats nu är riktad mot gränskontrollerna rekommenderar man människor att inte åka ut till skärgården.
– Det är statistisk fakta att ju fler människor som rör sig i ett område, desto större är också olycksfrekvensen där. Det är självklart att allt utöver gränskontrollerna påfrestar vår redan ganska påfrestade personal, säger Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar att Finlands regering omöjliggör för svenska läkare att arbeta på Åland.
– Det optimala hade varit att ha samma regler som för finsk personal som jobbar i Sverige, säger han.

Mariehamns skolor ska erbjuda de elever som får distansundervisning att hämta skollunch från sin skola. Det beslutade bildningsnämnden i Mariehamn vid ett möte i går. 

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Finlands regering vill inte Åland något illa. Vi vill också att Åland ska klara coronakrisen med så få smittade som möjligt, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Ålandstidningen.

Landskapsregeringen (LR) tycker att den finska regeringens beslut om att sjukvårdspersonal från Sverige ska sitta i karantän ska ändras.
– De har inte full förståelse för att vår sjukvård bygger på utbyte med Sverige, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Barn i bild

Fler nyheter