Publicerad 20 november 2018 kl. 10:25

Många kritiska Eckeröröster vid kommunindelningsmöte

Vad betyder effektivisering mer än nedläggning av lokal service? Och hamnar fullmäktige i finkan om Eckerö motsätter sig reformen?

Det var två av frågorna som oroade Eckeröbor under måndagskvällen ställde till utredarna Jan-Erik Enestam och Marcus Henricson.

Kommentarer (2 st)

För varje nytillkommet

För varje nytillkommet ”informationstillfälle” Landskapsregeringen (LR) tillhandahåller, liksom, gällande Nina Fellmans livsuppgift – blir innebörden av den förvisso fördjupad. I Hammarland torde den kunskapen emellertid ha nått botten, vara tillfullo nådd. Så varför i hela friden skulle hammarlänningarnas politiska företrädare öda ytterligare tid på just denna LR:s ”skolbänk”? Och förövrigt – angående fördelar med den fellmanska nyordningen antydda på det aktuella mötet – vem i vuxen ålder tror på jultomten?

Synd att skolan glömdes bort,

Synd att skolan glömdes bort, den är den första som kommer att få lapp på dörren. Att lagen har klubbas igenom i lagtinget redan före kommunutredningarna är klara, visar bara på att de utsedda utredarna har inget mandat att ändra på LR:s direktiv om antalet kommuner. Skulle den möjligheten att utredarnas åsikter kunde vara något annat än LR:s så skulle lagen förstås inte ha godkänts i lagtinget. Man undrar nog om det är de kommuner som inte är intresserade av sammanslagning enl tvång, om det är dom som är lagstridiga. LR är i högsta grad den som sätter sej över både kommuner, invånare, lagar o förordningar. Så det kanske blir fler som får skaka galler.

De som väljs in i lagtinget i höst kan se fram emot en rejäl lön för sitt arbete.
Den oberoende Arvodeskommissionen har nämligen beslutat att höja ersättningen till lagtingets ledamöter med 13.000 euro per år.

Claes-Göran Wetterholm står bakom utställningen ”Titanic the exhibition” som går att se på Fyrishov i Uppsala under sommaren. Wetterholm arbetar med Titanic på heltid, och på en lista han gjort över alla de nordiska passagerarna finns tre ålänningar med.

Polisen har meddelat att man i går kväll avbröt sökningen av misstänkt saknad.

Hur och när tänker LR agera för att lönerna ska vara jämställda om ett drygt år – och kommer öronmärkta medel för lönejämställdhet att synas i nästa års budget? De frågorna kräver Tehy svar på i en skrivelse till landskapsregeringen.

Klockan är strax efter elva och ms Gudingen har fått grundkänning och tar in vatten söder om Marhällan utanför Mariehamn. Vid ledningscentralen för Västra Finlands sjöbevakningssektion i Åbo (MRCC) fattar sjöräddningsledaren beslut om att sätta in ytbevakningsfartyget Uisko, lokalsjöbevakningens enheter och Super puman för att kunna evakuera passagerarna.
Ålandstidningen följde med övningen hela vägen från Åbo.

Efter att två vandrare hört rop på hjälp i närheten av Solbacka i Saltvik, Ovanåker har eftersökningar inletts i området. Polisen uppmanar allmänheten att inte bege sig ut för att på egen hand försöka bistå i sökandet. Vid 21-tiden säger kommissarie Tommy Thörnoos att ingen person har påträffats, men att skallgång fortfarande genomförs i omgivningarna.

Hemmafester, aggressiva kroggäster och ett misstänkt rattfylleri sysselsatte polisen under lördagsnatten.

Tingsrätten dömde på fredagen tre personer, samtliga födda under 1990-2000-talen, till villkorliga fängelsestraff.

Slopat krav på åländska ledamöter i företagens styrelser. Det är en av frågorna som Liberalerna går till val på i höst. Arbetet med att samla kandidater fortgår, och målet är att ställa upp 40 kandidater i lagtingsvalet.

Ålands sjöbevakningsstation arrangerar i dag en stor evakueringsövning tillsammans med andra myndigheter och tredje sektorn.

Åland Post tvingas till förnyelse när momsreglerna ändras om drygt ett och ett halvt år. Nu förbereds en flytt av pack- och distribution till Vanda, samtidigt som man söker hyresgäster till lokalerna i Sviby.
– Många av våra kunder blir kvar om vi kan erbjuda konkurrenskraftiga tjänster från år 2021, säger vd Henrik Lundberg.

Ålands skogsindustrier betalar ut en dividend på 150.000 euro för 2018. Det slogs fast på bolagsstämman i går. Årets resultat blev positivt tack vare försäljningen av företagets fastighet på Möckelö.

Villkorligt fängelse i tre månader blev domen för den man som av tingsrätten i dag dömdes för innehav av ett stort antal barnpornografiska bilder och filmer.

Barn i bild

Fler nyheter