Publicerad 28 februari 2020 kl. 14:51

Ministern: Vi ska känna oss lugna

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) säger att beredskapen i landskapet inför hotet av coronaviruset är god.
– Vi har följt alla riktlinjer som finns. Vi ålänningar ska känna oss lugna med det.

Annette Holmberg-Jansson har haft bråda dagar i veckan i den aldrig sinande strömmen av information kring coronaviruset. Som ansvarig minister är det också hon som ska tillse att vården och myndigheterna står så väl rustade som de kan inför hotet att viruset hittar till Åland.

– Jag och landskapsläkaren (Knut Lönnroth) har haft en tät dialog. Men det ändras väldigt snabbt, så från och med den här veckan har vi haft en tät dialog, suttit flera timmar varje dag. Han har också haft en tät dialog med ÅHS. Så jag har varit väldigt väl uppdaterad.

– I går hade vi ett möte inom landskapsregeringen tillsammans med landskapsläkaren, landshövdingen Peter Lindbäck, Rainer Åkerblom (från Statens ämbetsverk, reds. anm.). Där fick vi en dragning om hur läget ser ut och vad vi har för beredskap.

Behov av information

Annette Holmberg-Jansson berättar att de kände att det fanns ett behov av att informera ålänningarna, men också att den informationen ska vara samordnad och korrekt. Därför kallade de till fredagens presskonferens. Även ministern har fått många frågor om coronaviruset.

– Vi vet att det här är en fråga som alla pratar om just nu. Jag tror inte att det finns ett kaffebord där man inte diskuterar corona. 

Då frågorna kring smittskydd hör till Finlands juridiska behörighet, fungerar landskapet, ÅHS och kommunerna endast som operativt ansvariga. Men det medicinska arbetet sköts från ÅHS.

– Jag har varit väldigt noga med att inte gå in och svara på medicinska frågor, säger Annette Holmberg-Jansson.

Icke desto mindre skickade socialministern med en uppmaning till ålänningarna när presskonferensen avslutades.

– Jag hoppas att alla ska var noga med att tvätta sina händer och nysa i armvecket för att minska risken för smittspridning.

KHS-eleven Emil Högbäck kan rabbla över 1.000 pi-decimaler och har vunnit skolans pi-tävling två år i rad.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att kunna, säger han om hur han hittar motivationen.

På tisdag öppnar Ålands idrottscenter upp sitt gym och sin idrottshall igen. Detta trots rekommendationerna att hålla stängt.

– Det här gör vi för att stöda motionen och för att stimulera den efterfråga som finns, säger vd Regina Lindblom.

Landskapsregeringen kan varken omfatta eller förstå att den åländska sjukvårdens behov av gränsöverskridande personal inte tillmötesgås av regeringen i Helsingfors. Det framför man i ett brev till statsminister Sanna Marin (SDP).
– Vi vill närmare ta del av den analys som legat till grund för beslutet, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Undantagstillståndet i Finland har visat att det finns stora brister i självstyrelselagen. Nu flaggar tunga politiker för att det kommer bli en ny fråga i revisionen av självstyrelselagen.
– Det är klart att det inte blivit som vi trott att det skulle fungera, säger lagtingets talman Roger Nordlund (C).

I juli förra året skickade Max Bärnas en flaskpost från familjens stuga i Österbotten. Döm om hans förvåning när den i söndags hittades i Geta – av dagiskompisen Luca Clemes och hans kusiner. 

Ett tiotal provsvar har inkommit till ÅHS sedan i måndags, men inget nytt fall har konstaterats.
Här följer Ålandstidningens direktreferat av dagens pressinformation:

Finlands regering avsätter 600 miljoner i lånegarantier till rederierna. Det framkom när regeringen presenterade sin nya tilläggsbudget, den största i landets historia.

I Brändö-Kumlinge församling har prästen Kent Danielsson tagit till nya grepp för att nå ut till församlingen under rådande omständigheter. Gudstjänster, högläsning och meditation är några saker som han delar med sig av.

Eftersom Gränsbevakningens arbetsinsats nu är riktad mot gränskontrollerna rekommenderar man människor att inte åka ut till skärgården.
– Det är statistisk fakta att ju fler människor som rör sig i ett område, desto större är också olycksfrekvensen där. Det är självklart att allt utöver gränskontrollerna påfrestar vår redan ganska påfrestade personal, säger Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar att Finlands regering omöjliggör för svenska läkare att arbeta på Åland.
– Det optimala hade varit att ha samma regler som för finsk personal som jobbar i Sverige, säger han.

Mariehamns skolor ska erbjuda de elever som får distansundervisning att hämta skollunch från sin skola. Det beslutade bildningsnämnden i Mariehamn vid ett möte i går. 

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Finlands regering vill inte Åland något illa. Vi vill också att Åland ska klara coronakrisen med så få smittade som möjligt, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Ålandstidningen.

Landskapsregeringen (LR) tycker att den finska regeringens beslut om att sjukvårdspersonal från Sverige ska sitta i karantän ska ändras.
– De har inte full förståelse för att vår sjukvård bygger på utbyte med Sverige, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Barn i bild

Fler nyheter