Publicerad 26 februari 2020 kl. 19:30

Missnöjet mot barnskyddet ökar kraftigt

Antalet ärenden som nått klientombudsmannen vad beträffar missnöje om barnskydd har ökat från 10 till 70 på bara två år. Det framgår av Ålands ombudsmannamyndighets verksamhetsberättelse som presenterades i går. – Det är anmärkningsvärt, säger patient- och klientombudsman Benjamin Sidorov.

Ålands hälso- och sjukvård sänker kriterierna för att testa den egna personalen för coronaviruset efter att en anställd insjuknat och smittan numera anses vara bortom kontroll. Ett antal patienter och anställda har också satts i karantän efter det uppmärksammade fallet på ÅHS.
– Sjukhuset har klarat av situationen väl och gjort det som varit nödvändigt. Det kunde varit värre, säger klinikchef Tora Woivalin.

De åländska kommunerna förbereder sig för att göra neddragningar om skatteintäkterna sjunker som ett resultat av coronakrisen.
Även landskapet ser över sin organisation.
– Vi funderar hur vi ska ta det offentliga Åland genom krisen, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Skolorna förblir stängda och distansundervisningen fortgår.
Det meddelade Finlands regering för en liten stund sedan.

Anton Nilsson blir Ålands nya specialsakkunnig i Bryssel. Han efterträder Julia Lindholm vid Finlands ständiga representation.
– Nu får jag jobba med Ålandsfrågor på heltid, säger Anton Nilsson.

Den som rest mellan Åland och Finland behöver inte längre sitta i karantän. Det säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Antalet bekräftat smittade på Åland står kvar på åtta fall. Men ÅHS väntar fortfarande på ett antal provsvar.
– Det betyder inte att faran är över, säger landskapsläkare Knut Lönnroth om att antalet smittade inte ökat över helgen.
Här finns rapporteringen från dagens pressinfo:

Minnesmottagningen vid Ålands hälso- och sjukvård har funnits sedan början av 2000-talet. I dag kommer man till mottagningen genom att man får en remiss från främst hälsocentralläkare.

I dag godkände lagtinget lagen om ett tillfälligt tillägg till dagpenningen för den som permitteras eller sägs upp. Tillägget gäller i tre månader.
Det beslöts också att lagtinget tar paus till efter påsk.

Finska statens försörjningsberedskapscentral har nu tagit beslut om att stöda godstrafiken mellan Åland och Sverige.
– Finemang, det var riktigt goda nyheter, säger Niklas Karlman, biträdande avdelningschef vid landskapsregeringens infrastrukturavdelning.

Mats Ekholm, ordförande i Sunds kommunstyrelse och med i Centerns partigrupp, kallar fackanslutna för ”jävla löss” i ett inlägg på Facebook.
– Jag hoppas och tror att det var en engångsföreteelse, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Samtliga nordiska länder har skickat in en gemensam ansökan till Unesco om att traditionen att bygga och bruka klinkbåtar ska skrivas in på listan över mänsklighetens immateriella kulturarv. Det skriver Ålands skötbåtsförening i ett pressmeddelande.

Direktiven från statsrådet är väldigt tydligt. Kommunala fritidsanläggningar ska vara stängda. Det säger idrottsminister Annika Hambrudd (C) med anledning av att åländska kommuner tolkat direktiven på olika sätt.

– Det är ett problem om inte alla följer statsrådets direktiv.

Coronakrisen leder till lägre skatteinkomster för kommunerna. Det skapar behov av besparingar, men permitteringar är inte aktuella än.

– Vi gör nu en prognos och diskuterar olika förslag. I slutändan blir det politiska priorireringar, säger stadsdirektör Barbara Heinonen i Mariehamn.

Barn i bild

Fler nyheter