Bilden är inte från händelsen
Publicerad 18 maj 2020 kl. 09:08

Mopedolycka i Jomala i morse

Patrullbåt PV-2012 var en av de första att nå Amorellas olycksplats. Man evakuerade passagerare och såg till att arbetet gjordes på ett säkert sätt. I går tog besättningen ut Ålandstidningen till olycksviken.
– Vi är tacksamma att hon inte hade 2.000 passagerare, säger översjöbevakaren Tobias Bonn.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är kritisk till att den finska regeringen åter kommer att införa karantänskrav för resor till och från Sverige.
– Det känns inte väl underbyggt, helt enkelt, säger han.

Systrarna Astrid och Anni Karlssons stora intresse är hästar och käpphästar. Hemma på gården har de byggt om ett cykelförråd till ett stall för käpphästarna.
– Det har vi gjort tillsammans med pappa, säger Astrid.

Finlands regering kommer att begränsa reglerna för inresa från Sverige och Estland. Det bekräftar Inrikesministeriet kanslichef Kirsi Pimiä för svenska Yle.

Crosskeys hyresavtal går ut om några år och företaget letar nu nya lokaler.

– Vi är lite trångbodda, säger vd Thomas Lundberg.

Bärgningen av Amorella inleds tidigast sent under onsdagen. Det säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Amorella förbereds nu för en eventuell bogsering i dag, tisdag. Hon pumpas på vatten och man gör också en förflyttning av hennes tyngdpunkt så att hon ska gå att lossa från grundet. 

Under måndagen säkrade två bevakningsfartyg Amorellas position på olycksplatsen. Det säger Kim Westman, stationschef vid Ålands sjöbevakningsstation.
– Vi ligger i beredskap att rycka in om behovet uppstår.

Amorellas befälhavare stod inte vid spakarna när olyckan inträffade. Det berättar Viking Lines vd Jan Hanses.
– Jag uppfattar det som att han har skött det här mycket bra. Men befälhavaren var inte vid spakarna när olyckan skedde, däremot tog han genast befälet efter att det hade inträffat.

Besättningen på Amorella fungerade professionellt och lugnt när fartyget evakuerades, skriver Sjöfacken i ett gemensamt pressmeddelande. Samtidigt riktar man även ett tack till övriga aktörer som var inblandade.

Ålandstidningen direktsände veckans pressinfo från landskapsregeringen med anledning av coronaläget. Sändningen kan ses här i efterhand.

– Beskedet om att gränsen skulle öppna kom vid 21-tiden förra torsdagen. Klockan 22 samma kväll hade jag satt ihop ett evenemang
Det säger Peter Skytte från Sverige som reser till Åland på lördagen tillsammans med en grupp MC-åkare från Mälardalen.

Viking Amorella befinner sig för tillfället vid Järsö skärgård i Föglö efter grundstötningen.

Barn i bild

Fler nyheter