Publicerad 14 juli 2017 kl. 06:00

Notan för polisens insatser går på tiotusentals euro

250 polska supportrar befann sig under onsdagen på Åland. Polisen var i full beredskap för att kunna hantera eventuella sammandrabbningar, men inga större insatser krävdes. Hela säkerhetsoperationen blev däremot en dyr historia.
– Det handlar om siffror på tiotusentals euro, säger polismästare Maria Hoikkala.

Kommentarer (14 st)

Tack, Maria Hoikkala, för den

Tack, Maria Hoikkala, för den perfekt skötta insatsen. Allt var rätt - god synlighet av en polisstyrka vars storlek i sig var tillräcklig för att förebygga bråk, resolut insats genast i början och senare då det behövdes, vänligt bemötande. Att det blev dyrt är inte polsens fel; det måste ju arrangörerna ha kunnat räkna ut i förväg. Hälsa och tacka alla dina medarbetare på Åland och i Egentliga Finland! Äntligen en myndighet som vet vad den skall göra, och hur -- sådana behöver vi fler av.

Jamen, vi kan ju lägga ner

Jamen, vi kan ju lägga ner Trobergshemmet ! Då blir Findus och andra sportfantaster säkert glada . Det brukar ju gå ut över dom gamla med vårdbehov, det såg vi ju på Gullåsen . Och alla s k fattigpensionärer betalar säkert gärna till idrottens stackare.Vad kostade öspelen t e x ? Och nu detta spektakel !,Idrotten och konsten verkar det alltid finnas pengar till .Men dom allra flesta blir faktiskt äldre och i behov av vård i någon form. Så en prioritering behövs !

IFK Mariehamn skall

IFK Mariehamn skall självklart betala, och de har de väl också räknat med? Så blåögda kan de ju inte vara att de tror att någon annan skall betala deras arrangemang. Dessutom tycks de ju få mycket TV-pengar för kalaset. En enskild klubb skall inte kunna göra ett arrangemang som kan vara farligt, och låta samhället betala skyddet. Matchen kunde ju ses bara av en liten grupp människor, inte alla ålänningar, så den var en privat tillställning. Den här diskussionen kunde vara slut om bara MIFK har kuraget att säga rent ut att de skall betala.

Jag är ingen sportfantast men

Jag är ingen sportfantast men vet hur det fungerar i övriga länder. Att några bittra personer på Åland anses att detta skall lösas på ett annat sätt och inte förstår reglerna är löjligt. Det är inte MIFK som beställt all extra bevakning utan polisen eller eventuellt Mariehamns stad. Idag är det svårt för polisen att kräva att föreningarna skall betala för extra insatser på och runt arenan. Detta är juridik idioter och inte nått jävla tyckande.

Om Findus-hycklaren skulle

Om Findus-hycklaren skulle vara så där påläst som han tror sig vara, borde han nog känna till att diskussionen om vem som skall betala säkerhetspådraget vid liknande tillställningar, även har pågått i Sverige. Och tillmälet "juridik idiot" får nog stå för Findus själv.

Sidor

Ulf Grüssner föreslår via ett medborgarinitiativ att staden låter anlägga en kombinerad gäddfarm och fosforfälla i ytteränden av utloppsdiket vid Nabben. 

I enlighet med landskapsregeringens budget för 2017 överförs ÅHS fastigheter till landskapets fastighetsverk.

Ett antal ÅHS-anställda får byta arbetsgivare och ÅHS budgetram minskar med 1,5 miljoner euro.


Projektet Åland sailing robots deltog för två veckor sedan i World Robotic Sailing Championship i Horten, Norge. I går firade man segern i navigationsskolan.
– Jätteroligt. Veckan innan tävlingen trodde jag aldrig att vi skulle ha chans, säger Åland Sailing Robots projektledare Anna Friebe.

 

Här kan du se Ålandstidningens fotograf Theresa Axéns bilder från Skördefesten under lördagen.

Under lördagen fick Åland besök av finska marinens fartyg PGG Hanko. 

– Det rör sig om ett föranmält inspektionsbesök som varar till på söndag, säger talman Johan Ehn.

Nu finns det kommunalt vatten på ÅSS gästhamn Rödhamn. I torsdags fick verksamhetschef Brage Jansson för första gången dricka färskt vatten direkt från kranen ute på bryggan.

Polisen ber alla skördefestbesökare att köra försiktigt och ta hänsyn till de olika provisoriska trafiklösningar som gäller under helgen. Under fredagen fick man in rapporter om att en del trafikanter inte gjorde det. 

Det kan bli trångt på en del ställen, men om alla kör långsamt och hänsynsfullt ska det nog gå bra. 

Johan Ehn (MSÅ) står till förfogande för att fortsätta som talman när lagtingsåret inleds igen. Men enligt en överenskommelse ska Gun-Mari Lindholm (MSÅ) överta klubban. – För mig är det väldigt viktigt att det här fungerar och att överenskommelsen hålls, säger Gun-Mari Lindholm.

Britt Lundberg beskriver sin röst i presidiet på kompromissförslaget som en medveten taktikröst. Under den beslutande sessionen 2 november tänker hon rösta på det finska och isländska förslaget.

– Det förslaget skrev jag ju under på från början.

Skördefesten, för många en av årets höjdpunkter, har inletts. 

Invigningen sker under fredagskvällen på Mattas gårdsmejeri i Finby, Sund, där  Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson står för värdskapet.

Lagtingsledamot Fredrik Fredlund (Ob) åtalas för misshandel. Det skriver landskapsåklagare Peter Rikberg i ett pressmeddelande.

Britt Lundberg meddelar nu i ett pressmeddelande att hon i den avgörande omröstningen i november kommer att rösta för förslaget att göra finska och isländska till officiella arbetsspråk i Nordiska rådet.

Den yttre fasaden börjar ta form och den 20 december i år ska nya Frideborg i Vestansunda, Jomala stå klart. Än så länge håller tidsplanen och redan nu påminner den nya byggnaden mycket om den gamla.
– Tanken är att alla ska känna igen sig, säger Annika Ahlqvist, vice ordförande i Hembygdens vänner.

Barn i bild

Fler nyheter