Publicerad 6 februari 2019 kl. 06:00

”Nu lämnar vi stafettpinnen till Mariehamns stad”

Ömsen avslöjar nu planerna för tre av sina tomter i stadens absoluta centrum. Bolaget vill riva Boreniuska huset, Zeipels och Strandgatan 14 och bygga upp nya fastigheter med bostäder och affärslokaler. Kostnaden för projektet beräknas landa på 60 miljoner euro.

Kommentarer (2 st)

Mycket spännande. Staden

Mycket spännande. Staden måste förändras om den skall överleva.Vad vill vi att det vi kallar stad skall vara , en liten sömning by eller en stad med puls och som andas framåtanda ? Åland , brukar vara känt för sin entrepenörs- och framåtanda ! Det är dags att vi får en stad som vill leva upp till det !

Tyvärr så snackas projektet

Tyvärr så snackas projektet sönder som vanligt. De som följt de senaste debatterna i fullmäktige har nog fasat sig över vilka representanter folket har i fullmäktige. Bara att konstatera att de inte är de vassaste knivarna i lådan. För att inte allmänheten skall få vara varse om nivån på våra politiker föreslog Lennart Isaksson (M) att man borde få ett stopp på televiseringen av fullmäktigemöten. Hejjudamej en moderat som vill kunna göra beslut bakom lyckta dörrar. Tur att ett nyval är på kommande.

Skjut upp i-valet om bristerna inte åtgärdats före den 9 oktober.
Det skriver Datainspektionen som granskat säkerheten i att rösta via internet i höstens val.
Enligt DI riskerar valhemligheten att äventyras.

Det har redan regnat mer i september än vad det gjorde under hela september i fjol. För potatisbönderna som innan den senaste veckans regn förutspådde riktigt goda skördar är läget nu nära kritiskt.
– Om det fortsätter så här kommer det bli väldigt mycket potatis kvar i marken, säger Jonas Lundberg, ordförande i Ålands potatisodlarförening.

På Viking Lines ms Mariella har matsvinnet minskat med 27 ton på fyra månader.

Åland Post byter namn på e-handelsverksamheten och öppnar verksamhet i Vanda. Planen är att först locka kunder i Finland för att därefter expandera i Skandinavien.

Veronica Thörnroos har förberett sig själv och sitt centerparti för att återta makten i landskapet i över ett år.
För fyra år sedan åkte Centern ur landskapsregeringen och var ett skadeskjutet parti, men nu finns revanschlustan.
–  Vi har blivit väldigt väl sammansvetsade det sista året som parti, säger Veronica Thörnroos.

När lagtingets debatt om upphandlingen av elhybridfärjan till Föglö fortsatte kom Axel Jonsson (ÅF) med en ny infallsvinkel. Han anser att fullmaktens tillkomst var bristfällig.
– Därför menar jag att upphandlingen strider mot lagtingsordningen.

Ålands radios styrelseordförande Mia Hanström (S) vidhåller att omorganiseringen i bolaget kommer att bli kostnadsneutral. Men något svar på vilka kostnader och inbesparingar förändringen medför ger hon inte.

2016 stals ett stort antal båtmotorer runt om på Åland. Enligt åklagaren låg minst två olika grupper bakom dem.
Åtta stölder och ett stöldförsök kan enligt åklagaren kopplas till två män som stod inför rätta i går. De hävdar båda att de endast var medhjälpare till vissa av stölderna.
De pekar ut varandra som den som var mest aktiv.

Ålänningarna besökte i genomsnitt Ålands hälso- och sjukvård sju gånger under fjolåret. 4.300 patienter var inskrivna på vårdavdelningarna under året.

Facebookgruppen Ålands köp & sälj stängdes ner av Facebook i går. Enligt gruppens administratör Nickann Mattsson är anledningen att försäljning av djur förekommit på sidan.

Agronomen Sue Holmström tar över efter Henry Lindström som vd för Ålands producentförbund.

Vid sjutiden i morse körde en personbil av vägen i anslutning till Gottbykorsningen i Jomala. Bilen var på väg västerut, mot Eckerö, när den av någon anledning körde av vägen.

Sedan 2018 åläggs kommunerna en straffavgift på 738 euro per vårddygn för patienter som vårdas på sjukhuset i väntan på kommunal omsorg. Såväl Ålands kommunförbund som kommunerna själva anser att detta bör kompenseras via landskapsandelssystemet – nu tvingas allt fler kommuner bygga ut sin äldreomsorg.

Barn i bild

Fler nyheter