Publicerad 24 mars 2020 kl. 10:08

Paf stänger ner alla spelautomater på Åland

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Paf stänger tillfälligt ner alla spelautomater på Åland för att förhindra spridningen av coronaviruset. Det meddelade man ombuden under måndagen.
– Vi måste göra allt i vår makt för att se till att spridningen inte fortsätter mer än nödvändigt, säger Andreas Remmer, direktör för land- och fartygsverksamheten.

Paf meddelade de åländska ombuden under måndagen. I meddelandet skriver spelbolaget att man beslutat stänga ner alla spelautomater på Åland tillfälligt för att förhindra spridningen av coronaviruset i och med de två första konstaterade fallen på Åland.

Alla ombud på Åland ombads i meddelandet att dra ur strömmen på sina spelautomater från och med i går, måndag.

Vidare meddelade Paf att man kommer att följa situationen kontinuerligt och att man öppnar spelautomaterna igen så fort läget har stabiliserats.

Andreas Remmer säger att man fattade beslutet efter att landskapsregeringen i helgen meddelade att Åland nu har sina två första fall av coronavirus.

– Och vi måste se till att vi gör allt i vår makt för att se till att förhindra smittspridningen. Det är naturligtvis inte bra för ombuden, men det måste göras.

Väldigt besviken

En som är väldigt besviken på Pafs beslut är Anders Holmberg som driver Shell Select i Mariehamn.

– Det är tufft att vara företagare just nu. Vi alla går igenom ett stålbad. Och nu när vi företagare kämpar för vår överlevnad slår man ytterligare undan fötterna på oss genom att stänga ner spelautomaterna.

Det finländska spelbolaget Veikkaus stängde redan för en och en halv vecka sedan ner alla spelautomater i Finland.

– Men skillnaden där är att de kommer att betala ut ersättning för inkomstbortfall. Jag kan köpa att man vidtar den här åtgärden för att minska smittorisken, men för många ombud är det här viktiga pengar som vi nu förlorar. Man blir lite fundersam som företagare.

Kan inte användas dubbelt

Andreas Remmer säger att han hört talas om Veikkaus ersättning, men att han inte känner till några detaljer.

– Samtidigt ska man komma ihåg att Veikkaus är i en annan situation. Finska staten har inte sagt att alla Veikkaus pengar ska användas för att lösa ut hela Finland från den här situationen. På Åland förbereds nu ett krispaket för hela samhället som primärt sätts ihop med Paf-pengar. De pengarna kan inte användas dubbelt.

Han menar att Paf i det här skedet inte fått några direktiv om att dutta med ersättningar.

– Än så länge är vår plikt att använda pengarna för att så långt som möjligt hjälpa hela Åland med ett stort krispaket. Men om frågan lyfts politiskt kommer vi så klart att lyssna.

Borde Paf som ett samhällsägt bolag i det här skedet stänga ner spelautomaterna som är en av få intäktskällor för många småhandlare på Åland. Kunde man inte i stället se till att det finns bra handsprit och skicka order om hur spelautomaterna ska rengöras?

– När Veikkaus stängde ned sin fysiska verksamhet på fastlandet fredagen den 13 mars, på grund av där ökande antal Covid-19-fall, gjorde vi en uppdaterad riskbedömning. Det fanns vid den tidpunkten ännu inget bekräftat fall av Covid-19 på Åland, och vi valde att tills vidare fortsätta verksamheten, men vi instruerade samtidigt alla ombud att se till att maskinerna rengjordes noggrant och på regelbunden basis. Nu när Covid-19 har bekräftats på Åland har vi gjort en ny riskbedömning. Denna innebär att vi inte kan motivera fortsatt drift, trots regelbunden rengöring, vilket för övrigt våra ombud skött på ett ypperligt sätt. Vi förstår våra ombuds situation och frustration, men extraordinära omständigheter kräver extraordinära beslut och vi har alla ett samhällsansvar att motverka risker för smittspridning. 

KHS-eleven Emil Högbäck kan rabbla över 1.000 pi-decimaler och har vunnit skolans pi-tävling två år i rad.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att kunna, säger han om hur han hittar motivationen.

På tisdag öppnar Ålands idrottscenter upp sitt gym och sin idrottshall igen. Detta trots rekommendationerna att hålla stängt.

– Det här gör vi för att stöda motionen och för att stimulera den efterfråga som finns, säger vd Regina Lindblom.

Landskapsregeringen kan varken omfatta eller förstå att den åländska sjukvårdens behov av gränsöverskridande personal inte tillmötesgås av regeringen i Helsingfors. Det framför man i ett brev till statsminister Sanna Marin (SDP).
– Vi vill närmare ta del av den analys som legat till grund för beslutet, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Undantagstillståndet i Finland har visat att det finns stora brister i självstyrelselagen. Nu flaggar tunga politiker för att det kommer bli en ny fråga i revisionen av självstyrelselagen.
– Det är klart att det inte blivit som vi trott att det skulle fungera, säger lagtingets talman Roger Nordlund (C).

I juli förra året skickade Max Bärnas en flaskpost från familjens stuga i Österbotten. Döm om hans förvåning när den i söndags hittades i Geta – av dagiskompisen Luca Clemes och hans kusiner. 

Ett tiotal provsvar har inkommit till ÅHS sedan i måndags, men inget nytt fall har konstaterats.
Här följer Ålandstidningens direktreferat av dagens pressinformation:

Finlands regering avsätter 600 miljoner i lånegarantier till rederierna. Det framkom när regeringen presenterade sin nya tilläggsbudget, den största i landets historia.

I Brändö-Kumlinge församling har prästen Kent Danielsson tagit till nya grepp för att nå ut till församlingen under rådande omständigheter. Gudstjänster, högläsning och meditation är några saker som han delar med sig av.

Eftersom Gränsbevakningens arbetsinsats nu är riktad mot gränskontrollerna rekommenderar man människor att inte åka ut till skärgården.
– Det är statistisk fakta att ju fler människor som rör sig i ett område, desto större är också olycksfrekvensen där. Det är självklart att allt utöver gränskontrollerna påfrestar vår redan ganska påfrestade personal, säger Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar att Finlands regering omöjliggör för svenska läkare att arbeta på Åland.
– Det optimala hade varit att ha samma regler som för finsk personal som jobbar i Sverige, säger han.

Mariehamns skolor ska erbjuda de elever som får distansundervisning att hämta skollunch från sin skola. Det beslutade bildningsnämnden i Mariehamn vid ett möte i går. 

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Finlands regering vill inte Åland något illa. Vi vill också att Åland ska klara coronakrisen med så få smittade som möjligt, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Ålandstidningen.

Landskapsregeringen (LR) tycker att den finska regeringens beslut om att sjukvårdspersonal från Sverige ska sitta i karantän ska ändras.
– De har inte full förståelse för att vår sjukvård bygger på utbyte med Sverige, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Barn i bild

Fler nyheter