Publicerad 28 mars 2020 kl. 17:55

Polisen skingrade ungdomsgäng

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Polisen har fått skingra flera ungdomsgäng under de senaste dagarna. Kommissarie Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än tio personer.

Polisen har fått skingra grupper av ungdomar både i staden och på landsbygden som varit fler än tio i sällskapet. 

– Jag riktar mig till föräldrar och andra som har kontakt med ungdomar att även förklara rekommendationerna även för dem och olämpligheten att i den situation som råder nu samlas fler än tio stycken med tanke på eventuell smittspridning, säger Tommy Thörnroos.

Grundregeln är att gränsen för folksamlingar på allmän plats är tio personer, säger han. I en del fall är det en rekommendation att man inte ska vara fler, men i andra är det förbjudet enligt lagen för sammankomster. Dit hör samlingar som riktar sig till allmänheten, till exempel demonstrationer.

Att samlas ett gäng kompisar är inte förbjudet, men polisen uppmanar att man inte ska samlas så många ändå.

Polisen kan komma att skingra sällskap på över tio personer utanför restauranger, säger Tommy Thörnroos. Det finns dock ännu inga regelverk för sällskapens storlek inne i restauranger.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) uppmanar ändå ålänningarna att vara restriktiva med att gå ut på restaurang.

Frågor om luftvägarna

Alla som ringer 112 får numera frågor om luftvägssymtom, även i situationer där man normalt sett inte skulle få frågor om det, säger alarmmästare Johan Ehn

– Det handlar om att vi vill se till att vi ska kunna ge er bästa möjliga hjälp, men också om att vi försöker se till att den personal som ska hjälpa er ska vara förberedd så att man inte i onödan utsätter dem för fara.

När Leije Portnoj för sex veckor sedan ville ta ut sin make som vårdas vid äldreboendet Trobergshemmet, för en promenad, fick hon ett blankt nej av personalen. Detta trots att hon såg andra anhöriga som fick gå ut med sina respektive.
– Jag upplevde genast att något var fel, säger hon.

Bland 17.000 sökande utkristalliserades till slut en vinnare – Michael Björklund. Uppemot 800.000 tittare har dagligen följt äventyret och nu är segraren utsedd. Ålandstidningen följde segerfinalen tillsammans med Micke, hans familj och vänner.
– Snart börjar det sjunka in vad jag riktigt har ställt till med, säger han.

Micke Björklund såg finalen i Robinson med familj och vänner. Ålandstidningen träffade Micke inför finalavsnittet och var också med och följde finalen hemma hos Micke i Tjudö. Se Ålandstidningens fotograf Robert Janssons bilder här! I morgondagens tidning kan ni läsa mer om Robinsonvinnaren.

Hela Ålands och numera också Sveriges gunstling, Michael Björklund är årets Robinson! Det stod klart efter ett sista öråd och en mastodonthinderbana där ”Robinson-Micke” defilerade i mål som klar etta.
– Det här är för mina barn, vrålade en utmattad och överlycklig Michael Björklund ut direkt efter finaltävlingen.

Klockan 22.00 smäller det, då är det dags att se hur Micke Björklund klarar sig i det sista avsnittet av Robinson. 

Kör du planlöst omkring med din bil, moped eller traktor. Då kan du i framtiden få en ordningsbot på 100 euro av polisen. Det säger den nya trafiklagen som är på gång.

– Jag tror nog inte vi kommer att märka så mycket av det, säger överkommissarie Benjamin Fellman. 

Stöd och lån är inte någon långsiktig lösning för Ålands ekonomi, utan det viktigaste är att få igång företagens verksamhet igen, säger näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ).
– Stöden blir aldrig det som räddar oss ur krisen.

Hotellen i Mariehamn avvaktar fortsättningsvis läget. I nuläget finns, trots att samhällsrestriktionerna nu börjar lättas upp, inga planer att slå upp dörrarna helt.
– Vi avvaktar bokningsläget och agerar efter behov, säger Caroline Lepistö, vd vid Åland Hotels.

Jannik Svensson anmäler Ålands radio och tv till programnämnden och Datainspektionen. I anmälan skriver han att radion ägnar sig åt att spåra sina lyssnare och läsare.
– Public service ska hålla på med nyheter. Inte pixelspårning av enskilda individer.

De  permitteringar som Mariehamns stad tidigare flaggat om blir sannolikt inte av. Det säger stadsdirektör Barbara Heinonen när samhället nu öppnas upp igen.

I tisdags berättade entreprenören Dennis Jansson i Ålandstidningen om discgolfbanan som han vid två tillfällen försökt få till stånd i Tullarns äng. 

– Jag fick ingen motivering till avslagen av stadsstyrelsen, sade han i tisdagens artikel.

Nu bemöter staden kritiken.

Coronakrisens boost i väljarstödet för Centern verkar mattas av. Från mars till april tappar de närmare nio procentenheter.

– Det blir ekonomiska konsekvenser av krisen och ansvaret för dem kommer i väljarnas ögon att läggas på dem i ledande ställning, säger professorn Göran Djupsund.

Mariehamns stad har tecknat ett avtal med Ålands radio och tv om att tv-sända stadsfullmäktiges möten under resten av 2020. På sociala medier har beslutet kritiserats eftersom upphandlingen inte konkurrensutsattes.

– Förklaringen är att vi behövde få det att fungera för resten av året på grund av coronaviruset, säger stadsfullmäktigeordförande Johan Ehn (MSÅ).

Barn i bild

Fler nyheter