Publicerad 28 mars 2020 kl. 17:55

Polisen skingrade ungdomsgäng

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Polisen har fått skingra flera ungdomsgäng under de senaste dagarna. Kommissarie Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än tio personer.

Polisen har fått skingra grupper av ungdomar både i staden och på landsbygden som varit fler än tio i sällskapet. 

– Jag riktar mig till föräldrar och andra som har kontakt med ungdomar att även förklara rekommendationerna även för dem och olämpligheten att i den situation som råder nu samlas fler än tio stycken med tanke på eventuell smittspridning, säger Tommy Thörnroos.

Grundregeln är att gränsen för folksamlingar på allmän plats är tio personer, säger han. I en del fall är det en rekommendation att man inte ska vara fler, men i andra är det förbjudet enligt lagen för sammankomster. Dit hör samlingar som riktar sig till allmänheten, till exempel demonstrationer.

Att samlas ett gäng kompisar är inte förbjudet, men polisen uppmanar att man inte ska samlas så många ändå.

Polisen kan komma att skingra sällskap på över tio personer utanför restauranger, säger Tommy Thörnroos. Det finns dock ännu inga regelverk för sällskapens storlek inne i restauranger.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) uppmanar ändå ålänningarna att vara restriktiva med att gå ut på restaurang.

Frågor om luftvägarna

Alla som ringer 112 får numera frågor om luftvägssymtom, även i situationer där man normalt sett inte skulle få frågor om det, säger alarmmästare Johan Ehn

– Det handlar om att vi vill se till att vi ska kunna ge er bästa möjliga hjälp, men också om att vi försöker se till att den personal som ska hjälpa er ska vara förberedd så att man inte i onödan utsätter dem för fara.

Den samlade oppositionen i Finland vill pröva förtroendet mot regeringen Marin i en interpellationsdebatt.

Det statsägda bolaget Finnhems köper Skärgårdshavets Helikoptertjänst (SHT) av Wiklöf Holding. I avtalet ingår SHT:s hela aktiestock och affärverksamheten.
– För vår del är det här en väldigt lyckad lösning, säger Wiklöf Holdings vd Nils Lampi.

En lastbil körde vid 12-tiden på fredagen av vägen och in i ett träd vid den västra infarten till Rökerirondellen i Mariehamn.
Föraren fördes till sjukhus för vård.

Den finska regeringen vill värna sitt spelmonopol och är positiv till att geoblockera spelare från andra alternativ än Veikkaus.
Men Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är inte rädd att det ska skada Paf.
– Man vill hitta en lösning för Åland när man gör de här sakerna, säger han.

På torsdag nästa vecka slår Ålandsdelegationen fast nivån för nästa års klumpsumma. Men trots det beskedet är det ett styvt jobb för landskapsregeringens finansavdelning att ta fram nästa års budget.
– Det är extremt svårt att veta något om framtiden, säger finanschef Conny Nylund.

Sara Ebersson från Mariehamn tillldelas tredje pris i Solveig von Schoultz-tävlingen. Första pris går till den Ålandsbekanta journalisten Annakaisa Suni.

Stormen Aila gjorde att tusentals hushåll förlorade elen och att räddningsverken var hårt belastade – men konsekvenserna kunde ha blivit ännu mer allvarliga.
– Vi kunde hantera de bitar som kom in och det blev betydligt lindrigare än vad som kunde befaras, säger Johan Ehn, alarmmästare på Landskapsalarmcentralen.

En man som under tre års tid vid flera tillfällen förskingrat pengar från en hotellkassa åtalades i går för förskingring i Ålands tingsrätt.

För tolv år sedan gick Stig Kottelin i pension från sitt arbete som annonschef vid Ålandstidningen. Sedan dess har flera stora saker hänt i hans liv. Det största är att han blivit farfar.

Galeasen Albanus är ute och seglar i stormen. 

– Det är inte i sig något bekymmer med hård vind eller storm, fartyg är byggda för att klara det, säger verksamhetsledaren Emil Weyand.

Lagtingets debatt om huruvida affärsidkare ska få ha öppet juldagen, långfredagen och påskdagen mynnade ut i årets mest överraskande politiska förslag.
– Kanske ska vi stänga ned internet de där dagarna, sade Mika Nordberg (MSÅ).

Ms Viggen på linjen Åva-Osnäs ställer in flera avgångar i dag på grund av höststormen.

Föglö grundskola håller stängt i dag på grund av stormen. Beslutet togs under gårdagen, och klasslärare gick ut med informationen till elevernas föräldrar, berättar Siv Fogelström, skolföreståndare på Föglö grundskola.

Barn i bild

Fler nyheter