Publicerad 19 februari 2020 kl. 12:43

Projekterar om bygget av Bomarsundsbron

På grund av bergförhållandena blir den nya bron i Bomarsund en bågbro av typen langerbalk i stället för en klassisk bågbro. Det har landskapsregeringen beslutat.

Anton Nilsson blir Ålands nya specialsakkunnig i Bryssel. Han efterträder Julia Lindholm vid Finlands ständiga representation.
– Nu får jag jobba med Ålandsfrågor på heltid, säger Anton Nilsson.

Den som rest mellan Åland och Finland behöver inte längre sitta i karantän. Det säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Antalet bekräftat smittade på Åland står kvar på åtta fall. Men ÅHS väntar fortfarande på ett antal provsvar.
– Det betyder inte att faran är över, säger landskapsläkare Knut Lönnroth om att antalet smittade inte ökat över helgen.
Här finns rapporteringen från dagens pressinfo:

Minnesmottagningen vid Ålands hälso- och sjukvård har funnits sedan början av 2000-talet. I dag kommer man till mottagningen genom att man får en remiss från främst hälsocentralläkare.

I dag godkände lagtinget lagen om ett tillfälligt tillägg till dagpenningen för den som permitteras eller sägs upp. Tillägget gäller i tre månader.
Det beslöts också att lagtinget tar paus till efter påsk.

Finska statens försörjningsberedskapscentral har nu tagit beslut om att stöda godstrafiken mellan Åland och Sverige.
– Finemang, det var riktigt goda nyheter, säger Niklas Karlman, biträdande avdelningschef vid landskapsregeringens infrastrukturavdelning.

Mats Ekholm, ordförande i Sunds kommunstyrelse och med i Centerns partigrupp, kallar fackanslutna för ”jävla löss” i ett inlägg på Facebook.
– Jag hoppas och tror att det var en engångsföreteelse, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Samtliga nordiska länder har skickat in en gemensam ansökan till Unesco om att traditionen att bygga och bruka klinkbåtar ska skrivas in på listan över mänsklighetens immateriella kulturarv. Det skriver Ålands skötbåtsförening i ett pressmeddelande.

Direktiven från statsrådet är väldigt tydligt. Kommunala fritidsanläggningar ska vara stängda. Det säger idrottsminister Annika Hambrudd (C) med anledning av att åländska kommuner tolkat direktiven på olika sätt.

– Det är ett problem om inte alla följer statsrådets direktiv.

Coronakrisen leder till lägre skatteinkomster för kommunerna. Det skapar behov av besparingar, men permitteringar är inte aktuella än.

– Vi gör nu en prognos och diskuterar olika förslag. I slutändan blir det politiska priorireringar, säger stadsdirektör Barbara Heinonen i Mariehamn.

Gränsbevakningen avvisade på söndagseftermiddagen en svensk medborgare som anlände till Långnäs hamn, det skriver Ålands sjöbevakningsstation i ett pressmeddelande. 

Fler stöd till företagare är att vänta, det sade talmannen Roger Nordlund och lantrådet Veronica Thörnroos under dagens presskonferens. När och hur kan man ännu inte svara på. På plats under dagens presskonferens var också Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation och landshövding Peter Lindbäck.

Under många år jobbade Knut Lönnroth med det globala tuberkulosprogrammet inom WHO, med säte i Genève. Sedan gick flyttlasset norrut. Mot Stockholm. Numera bor han på Åland och har precis tillträtt som ny landskapsläkare.
/Knut Lönnroth har blivit en av de centrala personerna i landskapets kamp mot coronaviruset. Av den anledningen återpublicerar vi lördagsintervjun med Knut Lönnroth som ursprungligen publicerades i Ålandstidningen den 18 januari./

Barn i bild

Fler nyheter