Publicerad 20 juni 2018 kl. 09:50

Regeringen diskuterar skyddsjakt

I går hölls ett möte i landskapsregeringen om eventuell skyddsjakt på de vargar som blivit skäl till oro bland åländska boskapsinnehavare.

Kommentarer (5 st)

Bättre än så kan den

Bättre än så kan den ministerposten knappast beskrivas. Förövrigt, om det fanns lite som åminstone påminde om ”stake” i Landskaparegeringen (LR) – vad gäller den reella vardagen – istället för att formligen grotta ner sig i importerat palleralla angående allas vårt samhälles styrelseskick ... nu förväntar sig en förhoppningsvis överlägsen majoritet av ålänningar att LR snarast möjligt får tumme ur ändan och mer eller mindre – faktiskt – beordrar ”sin” jägarkår att städa bort allt som påminner om vargar – från ett i sammanhanget försvinnande litet samhälle ... som givetvis inte har nån'ting som ens påminner om marker lämplig för varg. Vad EU i efterhand kan tänkas ha att koma med – vad kan mera än det katalogiseras som en andrahandsfråga?

Enligt tidigare utsago från

Enligt tidigare utsago från jaktministern skulle skyddsjakt bli aktuellt först när ett tamdjur dödats av varg. Nu har detta hänt, så nu är det bara att skjuta vargen. Varför denna tvekan? Skall skyddsjakt bli aktuellt först när vargen dödar en minister?

Se Ålandstidningens bilder från måndagens stormöte mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors.
Fotografer: Daniel Eriksson och Robert Vickström

När Ello Almer i dag inte hittade hingsten i hagen trodde hon att han gått i kärleksärenden till flickornas hage. Men när hon kom till stohagen möttes hon av ett uppklippt stängsel. Nu letar hästägaren med ljus och lykta efter sina hästar i Bistorp i Lemland.

Fler institutions- och ESB-platser i Mariehamn står knappast att vänta i närtid.
– Vi har snarast för många platser, säger socialdirektör Susanne Lehtinen.

Nu måste stadens politiker öppna ögonen för att många äldre känner sig otrygga och far illa när de, mot sina viljor, tvingas bo kvar i hemmen. Det säger en dotter till en 91-årig Mariehamnare.
– Mina vänner upplever samma sak. Stadens besked är att det finns tillräckligt med omsorgsplatser, men våra föräldrar får inga sådana, trots att de ramlar och kan bli liggande i timtal.

Ålandstidningen är på plats när USA:s president Donald Trump och Rysslands dito Valdimir Putin möts i Helsingfors i dag.  Pådraget inför mötet, under vilket även ländernas utrikesministrar träffas, är enormt.

Nu måste stadens politiker öppna ögonen för att många äldre känner sig otrygga och far illa när de, mot sina viljor, tvingas bo kvar i hemmen. Det säger en dotter till en 91-årig Mariehamnare.

– Mina vänner upplever samma sak. Stadens besked är att det finns tillräckligt med omsorgsplatser, men våra föräldrar får inga sådana, trots att de ramlar och kan bli liggande i timtal.

Räddningsverket manar till försiktighet efter flera bränder

En bastu vid Notplan i västra Saltvik började brinna i går kväll. Bastun totalförstördes i branden.

– Släckningsarbetet pågår nu, vi har branden under kontroll, säger tf räddningschef Karl Nordlund.

I helgen brann det även i Ytternäs och i Saltvik, där en markbrand startade efter en gnista från en slåttermaskin.

Se Ålandstidningens fotograf Hülya Tokur-Ehres bilder från Vessingsboda.

En förare testade positivt för metamfetamin när polisen genomförde en rattfyllerikontroll i Geta längs Getavägen. Föraren är misstänkt för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika. 16 förare kontrollerades. 

Sveriges regering har beslutat att införa en åldersgräns på högskoleprovet. Framöver kommer endast den som fyllt 18 år att kunna skriva provet.

Räddningsverket manar till försiktighet efter markbranden i Ytternäs.

1700-tals gården i Lumparland har restaurerats med hjälp av EU-pengar. Nu får föreningen som driver gården även stöd från landskapsregeringen, i form av ett lån.

Två män står nu åtalade för rånet i Strandnäs grill & minilivs i juni i fjol, och en tredje står åtalad för straffbart bruk av narkotika, vilket även de två rånmisstänkta gör. Ingen av de misstänkta har häktats.
En av personerna är den så kallade tredjemannen som dömdes i den stora knarkrättegången.

Barn i bild

Fler nyheter