Publicerad 20 juni 2018 kl. 09:50

Regeringen diskuterar skyddsjakt

I går hölls ett möte i landskapsregeringen om eventuell skyddsjakt på de vargar som blivit skäl till oro bland åländska boskapsinnehavare.

Kommentarer (5 st)

Bättre än så kan den

Bättre än så kan den ministerposten knappast beskrivas. Förövrigt, om det fanns lite som åminstone påminde om ”stake” i Landskaparegeringen (LR) – vad gäller den reella vardagen – istället för att formligen grotta ner sig i importerat palleralla angående allas vårt samhälles styrelseskick ... nu förväntar sig en förhoppningsvis överlägsen majoritet av ålänningar att LR snarast möjligt får tumme ur ändan och mer eller mindre – faktiskt – beordrar ”sin” jägarkår att städa bort allt som påminner om vargar – från ett i sammanhanget försvinnande litet samhälle ... som givetvis inte har nån'ting som ens påminner om marker lämplig för varg. Vad EU i efterhand kan tänkas ha att koma med – vad kan mera än det katalogiseras som en andrahandsfråga?

Enligt tidigare utsago från

Enligt tidigare utsago från jaktministern skulle skyddsjakt bli aktuellt först när ett tamdjur dödats av varg. Nu har detta hänt, så nu är det bara att skjuta vargen. Varför denna tvekan? Skall skyddsjakt bli aktuellt först när vargen dödar en minister?

Ålands tingsrätt förkastar ett åtal om osann utsaga inför domstol eftersom det inte ställts utom allt rimligt tvivel att något sådant brott har begåtts.
Personerna som hördes under rättegången gav olika berättelser om händelseförloppet.

Hur skapar man bäst de mest hållbara kommunerna för framtidens Åland? Det var knäckfrågan när lagtinget fortsatte att debattera kommunreformen, men också om lagförslaget alls är lagligt.

I september fattade landskapsregeringen ett nytt beslut om ett taxitillstånd i Mariehamn efter att det tidigare beslutet underkänts av Högsta förvaltningsdomstolen. Nu har Mariehamns åkeriförening besvärat sig även mot de nya beslutet.

Mariehamn och Jomala presenterar den 20 november avtalsförslaget som ska ligga till grund för en mellan samtliga 16 kommuner gemensam räddningsmyndighet.
– Så här nära har vi aldrig varit tidigare, säger räddningschef Lennart Johansson.

Kommunutredare Marcus Henricson säger att anställningstryggheten inte påverkas om kommuner slås ihop på Åland.
– De övergår som gamla arbetstagare till den nya kommunen.

Landskapets fastighetsverk har köpt fastigheten Strandgatan 25 i Mariehamn av Ömsen för 250.000 euro.
- Det här är en mycket bra affär för oss ur flera synvinklar, säger Fastighetsverkets vd Stefan Rumander.

Att även kvinnor i vikingarnas samhällen nådde status som fruktade krigare dramatiseras i den brittiska dokumentär som i dagarna spelas in i Saltvik.
– Här är det grått, regnsjukt och dystert – perfekt vikingaväder, säger regissören David Bartlett.

Sommarens torka och den efterföljande bristen på foder tvingar Storgårds Lantbruk Ab vänta med planerna på att bygga ett nytt hönshus.

Lagstadgade krav på forskning, mer utbildning på engelska, fler deltidsanställningar – och en rejält krympt styrelse.
Det är fyra av förslagen från utredarna Göran Djupsund och Henrik Wolff, som rapporterar om hur högskolan bäst bolagiseras.

Brändö kommun uttrycker skepsis mot landskapsregeringens planer för norra linjen.
– Det är tydligt att kommunreformen har påverkat planerna. Men vi är fortfarande en kommun, och prioriterar den interna trafiken, säger kommundirektör John Wrede.

Åland har fått stort utrymme i den svenska mångkulturella almanackan för 2019 som ges ut för 29:e året i rad. Men så ges även den traditionella kalendern ut i samarbete med Ålands landskapsregering.

Brändös befolkning fortsätter sjunka och är nu nere på den lägsta nivån på flera år. I september bodde 442 personer i kommunen.

När nu fyra omgångar är spelade av den lokala Pingisligan behåller Crosskey allt jämnt topplaceringen. Två nya segrar kom under lördagen mot tufft motstånd.

Barn i bild

Fler nyheter