Publicerad 2 april 2020 kl. 11:38

Skolorna kan hållas stängda hela terminen

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Finlands regering förbereder för att hålla skolorna stängda terminen ut. Det framkom under dagens presskonferens.

Riksdagen behandlar i dag den förlängda skolstängningen till den 13 maj, men Undervisnings- och kulturministeriet förbereder för en stängning till terminens slut, sade minister Li Andersson (VF) på Finlands regerings presskonferens i dag. Detta görs i enlighet med rekommendationer från Institutet för välfärd och hälsa. Orsaken till att beskedet kommer redan nu är, enligt Li Andersson, att det är enklare att planera en kvalitativ undervisning med längre framförhållning.

Under presskonferensen framgick också att bedömningar och utexaminering ska fortgå som vanligt under undantagsförhållandet.

Inom den högre utbildningen kan studierna förlängas, eftersom det inte är möjligt att ordna distansundervisning i alla ämnen.

Under tiden betalas studiestödet ut som vanligt, men studierna ska fortskrida. Corona duger som orsak till att man kan bli efter med studierna. Studiestödet kan förlängas av särskilda skäl. Även utkomststöd kan bli aktuellt för studerande.

Ett större markområde brinner vid masten i Hellesby, Hammarland. Fyra kårer deltar i släckningsarbetet.

I Ålandstidningens nyhetspodd diskuterar chefredaktör Daniel Dahlén och politiske redaktören Jonas Bladh veckans största nyhetshändelser. I veckans avsnitt dominerar två jättenyheter: coronaepidemin och Michael Björklunds Robinsonvinst.

Nu är det åter dags för motorträffar i Godby.

Finlands bollförbund (FBF) väljer att avbryta Regions cup.
– Så klart är det tråkigt men samtidigt förstår vi ändå beslutet, säger Rezgar Amani, spelare och verksamhetsutvecklare i FC Åland.

Tre arbetsgrupper ska fundera på vilka utmaningar Åland ställs inför till följd av coronapandemin, den ekonomiska krisen och klimatkrisen.

Flera bråk, högljudda fester och en skadegörelse var några av uppdragen för polisen under natten mellan fredag och lördag.

Ett annorlunda men högtidligt firande. Så beskriver de studerande Ålands yrkesgymnasiums dimission i går.
– De har ordnat det bra efter omständigheterna, säger André Jansson som tar examen vid elmontörlinjen.

Mariehamns stad ska ta ställning till hur en framtida exploatering av Styrsö ska gå till.
Som ett första steg föreslås att vägfrågan ska lösas i samarbete med Lemlands kommun.

Asfaltsmassorna från bygget av Ålandsvägen klassas som farligt avfall.
Det konstaterar ÅMHM som kräver att Mariehamns stad nu tar hand om dem på ett lagenligt sätt.

– Nu öppnar Åland igen och Visit Åland tycker att det är viktigt att vi gör det med omtanke, säger Lotta Berner Sjölund, vd för Visit Åland.
Hygieninstruktioner för turismbranschen har tagits fram för att hjälpa verksamheterna.

Åland har i dag fått sitt fjortonde coronafall.

Det har nu gått 52 dagar av Eiras graviditet och valparna kan väntas efter ungefär en vecka. För att med säkerhet veta hur många valpar som gömmer sig i Eiras mage låter matte Minna-Lotta Kivinen röntga henne.

Ålandsbanken lanserar en ny fond, Ålandsbanken Nordiska Småbolag, som investerar i små och medelstora nordiska kvalitetsbolag.

Barn i bild

Fler nyheter