Publicerad 8 november 2019 kl. 12:11

Stor majoritet vill ändra lagtingets arbetstider

Lagtingets plenum bör – inte minst efter den stora arvodeshöjningen – spridas ut över en större del av året. Det säger majoriteten av partierna i Ålandstidningens rundringning.

– Ärendena ska styra arbetstiderna, inte tvärtom, säger vice talman Ingrid Zetterman (Lib).

Klockan 12 i dag presenterar Veronica Thörnroos (C) den nya regeringsbasen. Följ direktsändningen på Ålandstidningens hemsida.

Ålandsmejeriets utbud har de senaste åren vuxit men lönsamheten har inte till alla delar nått förväntningarna. Snart avslutas produktionen av glass.

Kompromissviljan i övriga partier är för låg och partierna ställer för höga krav för att ingå i regeringen. Det menar Centerledaren Veronica Thörnroos. 

Nu får hon svar av Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) och Katrin Sjögren (Lib).

– Jag tycker inte att vi har gjort något annat än kompromissa och hitta sätt för att lösa hennes pussel. Det där är väldigt orättvist, säger Annette Holmberg-Jansson. 

Partierna som ännu är en del av Veronica Thörnroos (C) regeringssonderingar ställer överlag höga krav – Centerns egna krav är inte orimliga, anser hon.

– Vi har varit väldigt öppna med att vi i egenskap av största parti anser att lantrådsposten är viktig för oss, säger hon.

För Kurt Häggblom från Eckerö blir söndagens fars dag den 72:a i ordningen. På tisdag blir han 98 år gammal och samma dag har han namnsdag.

– Det var inte alltför många år sedan jag firade alla tre på samma dag.

Regeringsförhandlingarna går fortsatt trögt för Centerns ordförande Veronica Thörnroos. Nu vädjar hon till de andra partierna att sänka sina krav.
– Om jag får ha ett önskemål är det att man har en större kompromissvilja och tänker på Åland i första hand, säger hon.

Åländska IT-säkerhetsföretaget Deductive Labs säkerhetschef och delägare, Kim Halavakoski, har valts in i styrelsen för Finlands största förening för cybersäkerhet. Han tillträder sin styrelseplats efter årsskiftet.
– Det är en ära att bli invald, säger han om utnämningen.

Berlinmurens fall var inte bara en politisk revolution, utan i hög grad ett helt lands oundvikliga konkurs.
När gränserna en gång öppnades gick det inte längre att kontrollera folket och ett år senare återförenades de båda tyska staterna.

Frihet är nyckelordet när Katja och René Janetzko reflekterar över livet i Östtyskland före och efter murens fall. René var själv med under de jättedemonstrationer i Leipzig som bidrog till att systemet avvecklades för exakt 30 år sedan.

Kostnaden för att avbeställa elhybridfärjan till Föglö går knappast att räkna ut innan LR inleder en process mot konsortiet.
Det är slutsatsen av Ålandstidningen rundringning.

En man som åtalas för tre stöldbrott medger två av dem under huvudförhandlingen. Han bröt sig bland annat in i en äldre kvinnas egnahemshus.
Kvinnan vaknade av inbrottet, vilket mannen ber om ursäkt för genom sitt juridiska biträde Johanna Nyman.
– Han hade inte tänkt att någon skulle vara hemma, säger hon.

Om drygt ett år tar omsorgsförbundet, som redan vid årsskiftet sannolikt byter namn till Kommunernas socialtjänst, över ansvaret för socialvården i samtliga kommuner.
Förbundet har skakats av svarta rubriker, men enligt omsorgsdirektör Katarina Dahlman står organisationen redo att axla ett mer än fördubblat ansvar.
– 2018 var ett olyckligt år, men omsorgsförbundet är en bra grund för KST. Tidtabellen är under kontroll.

Kostnaden för att avbeställa elhybridfärjan till Föglö går knappast att räkna ut innan LR inleder en process mot konsortiet.
Det är slutsatsen av Ålandstidningen rundringning.

Barn i bild

Fler nyheter