Foto: Wikipedia/Abc10
Publicerad 28 juni 2017 kl. 06:00

Tidigare Moskva-ambassadör slår larm: Fredsläger på Åland rysk propaganda

Lägret ”Åland 17” på Gregersö, Jomala i september ska enligt arrangörerna ge en röst åt svenska och ryska fredsaktivister – samtidigt som Sverige och Ryssland genomför sina största militärövningar på länge.
Men Finlands tidigare Rysslandsambassadör Hannu Himanen varnar för att de som ordnar ”fredsövningen” är naiva.
– Rysk media kommer att använda lägret för propagandaändamål och ifrågasätta Finlands och Sveriges legitima försvarsintressen.

Kommentarer (1 st)

Enligt arrangören är ”platsen

Enligt arrangören är ”platsen vald för dess symboliska betydelse. Åland demilitariserades i ett avtal mellan Sverige och Ryssland för över 150 år sen". Det är ett avtal som sedan dess respekterats och bekräftats i nya traktat”. Det finns inte, och har aldrig funnits, något sådant avtal mellan Sverige och Ryssland! Påståendet visar Pelle Sunvissons totala okunskap. 1856 års avtal slöts mellan England, Frankrike och Ryssland. Han borde läsa avtalen innan han åberopar dem. Sovjet och Ryssland har konsekvent ignorerat1921 års beslut i Nationernas förbund som är det enda som nämner neutralitet och internationella garantier. Visst är det naivt att tro att regimen i Ryssland skulle tillåta att någon med avvikande åsikter kommer till ett sådant här möte. Ambassadören har alldeles rätt. Mötets arrangörer förefaller att använda det nu så vanliga systemet "alternativa fakta". Pelle Sunvisson lär sig kanske mer om detta nu när han reser till "sina vänner i Ryssland" -- och Ukraina, av alla platser i världen! Skäl att vara skeptisk.

Fjorton personer har sökt tjänsten som kommundirektör i Lumparland. Om knappt två veckor kan tjänsten vara tillsatt. 

Kan personer yngre än 18 år köpa tobak, trots att lagen inte tillåter det?

Det ska ÅMHM, Fältarna och ett antal samarbetspartners testa under året.

Mariehamns stad och Karlssons schakt och transport Ab undertecknade i går entreprenadavtalet för etapp två av ombyggnaden av Ålandsvägen.

Arbetet omfattar Köpmansgatan–Ålandsplan och Algots gränd, och det drar i gång på onsdag.

Enligt finansminister Mats Perämaa (Lib) får lagtinget ett lagförslag som löser de uppmärksammade problemen med fastighetsskatten på sitt bord i början av mars.

– Tanken är att ge kommunerna en skyldighet att bevilja befrielse till de fastighetsägare som drabbas, sade finansministern under lagtingets frågestund.

Den så kallade tredjemannen medger narkotikabrott för det amfetaminparti som polisen hittade nedgrävt i Mariehamn i december. Anklagelserna om att han skulle haft att göra med ytterligare amfetaminpartier nekar han till. I går hölls rättegången där mannen står åtalad för flera brott.

Samtliga turer till Asterholma blir beställningsturer, men färjan kommer att fortsätta att gå dit. Trafiken blir också något dyrare än tidigare. Det står klart sedan landskapet nu har ingått avtal med rederi Ansgar Ab. 
– Vi har ingen möjlighet att ändra trafikmönstret på så kort sikt, säger Sten Schauman, upphandlare på infrastrukturavdelningen.

Jomala kommun ska ta emot en ny kvotflyktingfamilj på fyra till fem personer under 2018. Om inte kommunen tilldelas några kvotflyktingar kan Jomala ta emot asylsökande i stället.

Med röstsiffrorna 16 mot 13 godkände lagtinget under onsdagens plenum förslaget om polisernas höjda avgångsålder.
– Vi ska ha en öppen dialog och vi måste hålla koll på hur det utvecklar sig, sade lantrådet Katrin Sjögren (Lib) i sitt anförande.

Tingsrätten förkastade under tisdagen ett besöksförbud mot en av de dömda männen i den stora knarkrättegången och hans far.  Mannen avtjänar sedan i december ett ovillkorligt fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott.

Moderaten Tage Silander föreslås bli ny ordförande för stadsstyrelsen efter Petri Carlsson som har avböjt omval. 

Företaget FS Links har lämnat in en ansökan om miljötillstånd för att bygga en tunnel mellan Föglö och Lumparland.

Två års ovillkorligt fängelse. Det yrkar åklagaren för mannen som har medgett att han förskingrade 486.000 euro av Visit Åland.
– Privata ekonomiska problem är grunden till det, säger han om förskingringen.
Hans fru bestrider att hon begått de brott hon åtals för: penningtvätt av oaktsamhet alternativt häleri av oaktsamhet.

Runar Karlsson (C) avgår som kommunstyrelsens ordförande i Saltvik, och lämnar över till den yngre partikollegan Mathias Johansson.
– Det behövs lite nytänk, säger Runar Karlsson.

Barn i bild

Fler nyheter