Foto: Wikipedia/Abc10
Publicerad 28 juni 2017 kl. 06:00

Tidigare Moskva-ambassadör slår larm: Fredsläger på Åland rysk propaganda

Lägret ”Åland 17” på Gregersö, Jomala i september ska enligt arrangörerna ge en röst åt svenska och ryska fredsaktivister – samtidigt som Sverige och Ryssland genomför sina största militärövningar på länge.
Men Finlands tidigare Rysslandsambassadör Hannu Himanen varnar för att de som ordnar ”fredsövningen” är naiva.
– Rysk media kommer att använda lägret för propagandaändamål och ifrågasätta Finlands och Sveriges legitima försvarsintressen.

Kommentarer (1 st)

Enligt arrangören är ”platsen

Enligt arrangören är ”platsen vald för dess symboliska betydelse. Åland demilitariserades i ett avtal mellan Sverige och Ryssland för över 150 år sen". Det är ett avtal som sedan dess respekterats och bekräftats i nya traktat”. Det finns inte, och har aldrig funnits, något sådant avtal mellan Sverige och Ryssland! Påståendet visar Pelle Sunvissons totala okunskap. 1856 års avtal slöts mellan England, Frankrike och Ryssland. Han borde läsa avtalen innan han åberopar dem. Sovjet och Ryssland har konsekvent ignorerat1921 års beslut i Nationernas förbund som är det enda som nämner neutralitet och internationella garantier. Visst är det naivt att tro att regimen i Ryssland skulle tillåta att någon med avvikande åsikter kommer till ett sådant här möte. Ambassadören har alldeles rätt. Mötets arrangörer förefaller att använda det nu så vanliga systemet "alternativa fakta". Pelle Sunvisson lär sig kanske mer om detta nu när han reser till "sina vänner i Ryssland" -- och Ukraina, av alla platser i världen! Skäl att vara skeptisk.

Tingsrätten utfärdar besöksförbud mot den pappa och son som för tre veckor sedan – efter ett vittnesmål  – gick till attack mot den så kallade andremannen i knarkrättegången.
– Blir det inte ett besöksförbud är att jag rädd för att det händer igen, sade pappan till den så kallade andremannen under behandlingen.

Viking Line går mot sitt sämsta resultat på fem år. Hittills i år har vinsten mer än halverats jämfört med de tre första kvartalen 2016, som inte heller var något toppår.
– Det motsvarar varken våra förväntningar eller den affärsplan vi lade upp, säger rederiets vd Jan Hanses. 

Chockhöjningen av Sveriges nya farledsavgifter försvårar sjöfarten mellan Finland och Sverige.
Det säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström som ber Sjöfartsverket ompröva beslutet.

Tidigare talman Roger Nordlunds tavla, målad av Juha Pykäläinen, avtäcktes i dag efter tal av nuvarande talman Gun-Mari Lindholm. 

– Tusen tack, jag känner mig väldigt ödmjuk, säger Roger Nordlund. 

Sedan några månader finns skogsdata för Åland tillgängligt i tjänsten Minskog.fi. Landskapet hoppas webbtjänsten innebär ett lyft för skogsindustrin på Åland.
– Målet är att öka intresset för och aktiviteten i skogen, att hålla igång branschen, säger Tommy Aspbäck, skogsbruksplanerare på landskapets näringsavdelning.

Efter två dagar där självstyrelsen dominerat budgetdebatten var det i stället kortrutten som fick sista dagens största uppmärksamhet.
Reformen försvarade intensivt av regeringsblocket med Centern vill återkalla den investeringsfullmakt lagtinget givit landskapsregeringen.

Viking Line redovisar ett sämre rörelseresultat för det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Resultatet för perioden juli–september faller från 25,3 till 21,3 miljoner euro.

Föraren av den paketbil som krockade med en motorcyklist i Finström i september misstänks för dödsvållande och äventyrande av trafiksäkerheten.

– Jag tycker att det är beklagligt. Men det är ny lagstiftning det handlar om. Posten måste följa lagen som alla andra.
Det säger Elena Lundqvist, facklig ordförande och förtroendeman, om samarbetsförhandlingarna.

Åland Post riskerar tappa flera e-handelskunder vid årsskiftet. Därför tvingas företaget nu kalla till samarbetsförhandlingar som kan resultera i att upp till 30 personer kan förlora jobbet.
– Personalen reagerade samlat, men det är så klart inget roligt besked att få, säger personalchefen Johan Haglöf.

Rättegången mellan Ålands golfklubb och den före detta anställda som sagts upp kommer att hållas den 6 mars 2018.

Åland Post har i dag kallat till samarbetsförhandlingar. Orsaken till samarbetsförhandlingen är att flera internationella e-handelskunder befaras flytta från Åland Post vid årsskiftet. I värsta fall kan uppsägningarna komma att beröra 20–30 personer.

Säl och fågel, framför allt skarv, äter 200.000 ton fisk per år i Östersjön. Det har forskare vid Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet konstaterat i en ny studie.
Forskarna menar att det krävs åtgärder för att minska de negativa effekterna på fiskbeståndet.

Barn i bild

Fler nyheter