Publicerad 18 maj 2018 kl. 11:14

”Tidsramen är stram men fungerar”

Kansli minister Nina Fellman (S) förstår sina politikerkollegors lojalitetskonflikter, men vidhåller att planen för kommunreformen är noga genomtänkt och kvarstår.

Kommentarer (2 st)

Nina Fellman, när ska du

Nina Fellman, när ska du förstå att även partikollegor börjar tvivla på dina drömmar om kommunsammanslagningar. Som kansli minister måste du ha nåt mer och viktigare saker att göra. Förstör inte landskapet Åland. Sen hänvisar du Finland, där har kommunslagningar drabbat befolkningen hårt, med stora indragningar

Nina Fellman, hon tycks ha

Nina Fellman, hon tycks ha rysligt bråttom, hon. Så bråttom att hon tydligen ännu inte har hunnit fatta att Lagtinget ingalunda är ett Landskapsregeringens arbetsverktyg – inte ens till gagn för extremt nödvändiga och dito sällsynt exklusiva samhällsmodifieringar ... med hennes välsignelse, märk väl. Och även om hon vore medveten om vilket självstyrelseorgan som är ”chefen”, och vilket som är dess ”verktyg” ... vad hjälper det? Nu, med all önskvärd tydlighet, nu verkar hon inte ens förstå att den åtrådda majoriteten inte längre finns till hands i just hennes ”arbetsverktyg”. Men – ett stort tack är hon faktiskt värd – för sin drygt ett år gamla slutspurt. För helt ensam är hon nog fortfarande inte om sina idéer ålänningar till nytta, liksom.

Stadsutvecklingsnämnden bordlade ärendet om delgeneralplanen för centrum vid sitt möte i måndags. – Man vill höra med juridisk expertis hur byggnadsskyddsfrågan bör formuleras, säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius.

Vid årsskiftet flyttar skuldsaneringen från Folkhälsan till Ålands rättshjälpsbyrå. Eftersom Folkhälsan därmed inte kan ta sig an några nya fall har ett glapp uppstått där flera personer nu står på kö.
– Vi har några fall som borde komma igång snabbt, säger ekonomi- och skuldrådgivaren Kim Hansson.

En 26-årig man har dömts till fem månaders fängelse för olaga hot och våldsamt motstånd mot tjänsteman. Bland annat ska han ha hotat bränna ner hela Åland när han pratade med en brottspåföljdstjänsteman.

Ålands hav har utsetts till ett särskilt viktigt marint område av FN. Kortruttsprojektet måste skrinläggas som en följd, anser Simon Holmström vid Ålands natur och miljö.
– Det har jag svårt att se, säger miljöminister Camilla Gunell (S).

Stadsstyrelsen ger infrastrukturnämnden i uppgift att se hur man kan ta tillvara vattnet från Lotsbroverket.

Finansminister Mats Perämaa (Lib) säger att landskapet ska förstärka den personalstyrka som har hand om pensionsfonden.
– Då tar vi ett steg i riktningen att vi kan sköta mer själva.

Lägre landskapsandelar och ökade kostnader är två orsaker till att Eckerö kommun räknar med ett minus på 361.000 euro nästa år.
Men kommunen gör även nya satsningar.
– Vi måste ha en levande kommun med verksamhet, säger kommundirektör Arsim Zekaj.

Åländsk demokratis lagtingsledamot och ordförande Stephan Toivonen anmäler Det interkulturella nätverket samt elva namngivna personer för falsk angivelse.

Personalen vid ÅMHM mår dåligt, det finns ett missnöje med ledningen och extern hjälp behövs. Så kan man sammanfatta situationen vid myndigheten. Nu diskuterar styrelsen åtgärder.

Det är den stora dagen för årets lucia Josefine Blomqvist och tärnorna Ebba Hallbäck, Wilma Eriksson, Felicia Holländer, Cecilia Öhberg, Amanda Karlsson och Alexandra Hamberg. Efter flera veckors övande och sena kvällar är det dags för uppträdanden, kröning och traditionell kortege genom staden.

Det blev ingen sprinttävling för Jenny Fellman i världscupen i österrikiska Hochfilzen. En förkylning satte stopp.
– Man vill så gärna starta men det var ett ganska lätt beslut till sist, säger hon.

Ålands musikinstitut (ÅMI) arrangerade en dansgala på Alandicas stora scen på tisdag kväll. Salen var fullsatt och stämningen hög.
– Uppskattningen vi fick ger motivation att fortsätta arbetet, säger skolans danslärare Elzbieta Söderlund.
Se fotografen Robert Janssons bilder här!

Mariehamns stad godkänner ett arrendeavtal som ska ingås med Ålands bostadsrättsförening om en tomt på Segelmakargatan 9.
32 lägenheter planeras och intresset för dem är stort.
– Hittills har vi 35 intresseanmälningar, säger bostadsrättsföreningens ordförande Christina von Hertzen.

Barn i bild

Fler nyheter