Publicerad 18 maj 2018 kl. 11:14

”Tidsramen är stram men fungerar”

Kansli minister Nina Fellman (S) förstår sina politikerkollegors lojalitetskonflikter, men vidhåller att planen för kommunreformen är noga genomtänkt och kvarstår.

Kommentarer (2 st)

Nina Fellman, när ska du

Nina Fellman, när ska du förstå att även partikollegor börjar tvivla på dina drömmar om kommunsammanslagningar. Som kansli minister måste du ha nåt mer och viktigare saker att göra. Förstör inte landskapet Åland. Sen hänvisar du Finland, där har kommunslagningar drabbat befolkningen hårt, med stora indragningar

Nina Fellman, hon tycks ha

Nina Fellman, hon tycks ha rysligt bråttom, hon. Så bråttom att hon tydligen ännu inte har hunnit fatta att Lagtinget ingalunda är ett Landskapsregeringens arbetsverktyg – inte ens till gagn för extremt nödvändiga och dito sällsynt exklusiva samhällsmodifieringar ... med hennes välsignelse, märk väl. Och även om hon vore medveten om vilket självstyrelseorgan som är ”chefen”, och vilket som är dess ”verktyg” ... vad hjälper det? Nu, med all önskvärd tydlighet, nu verkar hon inte ens förstå att den åtrådda majoriteten inte längre finns till hands i just hennes ”arbetsverktyg”. Men – ett stort tack är hon faktiskt värd – för sin drygt ett år gamla slutspurt. För helt ensam är hon nog fortfarande inte om sina idéer ålänningar till nytta, liksom.

Mia Rostedts taxi skrapar i farthindren i Mariehamn och hennes passagerare blir rädda och får ont. Problemen har förvärrats sen hon bytte till nyaste typen av lift för att klara av att få in sina passagerare.
– Jag har gjort allt jag kan men bilen går inte att höja mer eller göra något annat med, säger hon.

En hund lämnades i löplina på en gård medan ägaren var bortrest i en vecka.
Tingsrätten dömer nu ägaren till 20 dagsböter för djurskyddsförseelse.

Centerns lagtingsgrupp vill ha ett extra plenum om fastighetsskatten under sommaruppehållet.
Det skriver gruppledare Harry Jansson i ett pressmeddelande.

Ombildningen har negativa konsekvenser för personalen och det saknas underlag och utredningar för beslutet. Det anser flera i personalen vid ÅMHM som nu lämnat in ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol.

– Det är inte i enlighet med ÅMHM-lagen att styrelsen går in och ändrar i organisationsstrukturen, säger miljöskyddsinspektör Erica Sjöström.

Riktlinjer för avbytarstödets nivåer måste finnas inskriven i lag. Det räcker inte med att justera beloppen i en förordning. Nu fäller Högsta domstolen även lagen om en ändring av avbytarstödet.

– Det är bara att konstatera att vi får sätta tillbaka beloppen dit de hör hemma, säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Polisen genomförde en rattfyllerikontroll i Eckerö under söndagen. En förare hade vid ett precisionsalkometertest 0,56 promille i blodet och misstänks nu för rattfylleri.

Ska staden utreda en bostadsö i Slemmern först och ta fram en plan för Svinö holme sedan? Eller ska man göra tvärt om? Eller borde man skippa bostadsön helt och hållet?
Bland stadens tjänstemän och beslutsfattare råder olika syn på saken.

Under lördagseftermiddagen invigdes den 41:a upplagan av Alandia Cup. Ålandstidningen var på plats och fotade. Mer om invigningen går att läsa i söndags- och måndagstidningarna.

Ett markområde på Badhusberget började vid 16.30-tiden på lördagen brinna.

Centerns Harry Jansson, som var den som slog larm om den nya skattetolkningen i vintras, säger att Mats Perämaa får ta på sig ansvaret för att det inte blir någon räddningsplanka för ålänningarna innan 2019.

Polis fick under fredagsnatten rycka ut tre gånger om efter att ha uppmärksammats om våldsbrott.

Finansminister Mats Perämaa (Lib) har inte stora förhoppningar på att avvärja hotet om en skattechock för åländska fastighetsägare efter att Högsta domstolen underkänt en ändring av den åländska fastighetsskattelagen.
– Jag kommer att samla lagberedningen inkommande vecka men det finns inga lätta vägar kvar att gå inom lagstiftningen.

En ny, större, helikopter kommer att ge möjlighet för vård i direkt i helikoptern och möjlighet för transport av svårt sjuka. Det meddelar ÅHS:s styrelse efter att en ny upphandling blivit klar.

Barn i bild

Fler nyheter