Publicerad 21 mars 2020 kl. 18:45

Två coronafall på Åland

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Under den extrainsatta presskonferensen klockan 19 på lördagen bekräftar myndigheterna att Åland nu har två fall av corona. Personerna har båda varit ute och rest, men de har ingen koppling till varandra. Se sändningen här.

Nu inleds dagens extrainsatta presskonferens. På plats finns lantrådet Veronica Thörnroos (C), landskapsläkaren Knut Lönnroth och hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

– Vi har ett förändrat läge på Åland. Två konstaterade fall, säger lantrådet.

70 personer har lämnat prov. Två av dessa har under lördagen konstaterats positiva. Åtta svar väntar man fortfarande på medan resten har varit negativa.

Knuth Lönnroth: Det handlar om två yngre personer. Båda har rest utanför Åland, men de har ingen anknytning till varandra.

Smittskyddspårning har inletts. Smittskyddslagen gäller. Personer som har varit i nära kontakt med de sjuka ska inte ha sociala kontakter utöver med nära anhöriga.

Det finns i nuläget ingen anledning att göra smittspårning bland hälso- och sjukvårdspersonal, säger man.

Knut Lönnroth: Vi får anta att personerna smittats utanför Åland.

Han understryker att alla ska ta de direktiv som gått ut tidigare på allvar.

Jeanette Pajunen säger att det var väntat att den här situationen skulle uppkomma.
– Inga riktlinjer har ändrat. Allt fortsätter som förut med coronatelefonen och -mottagningen.

– Det viktigaste nu är att alla tar situationen på allvar och följer direktiven så att vi håller vår personal frisk och har möjlighet att ta hand om dem som insjuknar. Det finns ingen anledning att nu vara orolig trots att vi har två bekräftade fall, säger Pajunen.

De två sjuka personerna är isolerade i sina hem. De bedöms alltså inte vara i behov av vård på sjukhus.

Knut Lönnroth säger att man inte går ut med detaljer kring smittspårningen och var personerna rört sig innan de fick beskedet.

ÅHS skickar i nuläget alla prov till Åbo. Därifrån får man väldigt snabbt svar på testerna.

LR kommer inte att kalla till pressinformation vid varje nytt bekräftat fall. Det säger lantrådet.

LR:s informationstelefon kommer att vara öppen till klockan 22 i kväll, då man räknar att antalet frågor nu kan öka.

Vi kommer nu att se en ökning av antalet smittade, men i vilken takt är svårt att förutse, säger Knut Lönnroth. Han berättar vidare att provtagningen i de nu bekräftade fallen skedde under fredagen.

Nu avslutas presskonferensen. En ny hålls klockan 14 på söndagen.

KHS-eleven Emil Högbäck kan rabbla över 1.000 pi-decimaler och har vunnit skolans pi-tävling två år i rad.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att kunna, säger han om hur han hittar motivationen.

På tisdag öppnar Ålands idrottscenter upp sitt gym och sin idrottshall igen. Detta trots rekommendationerna att hålla stängt.

– Det här gör vi för att stöda motionen och för att stimulera den efterfråga som finns, säger vd Regina Lindblom.

Landskapsregeringen kan varken omfatta eller förstå att den åländska sjukvårdens behov av gränsöverskridande personal inte tillmötesgås av regeringen i Helsingfors. Det framför man i ett brev till statsminister Sanna Marin (SDP).
– Vi vill närmare ta del av den analys som legat till grund för beslutet, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Undantagstillståndet i Finland har visat att det finns stora brister i självstyrelselagen. Nu flaggar tunga politiker för att det kommer bli en ny fråga i revisionen av självstyrelselagen.
– Det är klart att det inte blivit som vi trott att det skulle fungera, säger lagtingets talman Roger Nordlund (C).

I juli förra året skickade Max Bärnas en flaskpost från familjens stuga i Österbotten. Döm om hans förvåning när den i söndags hittades i Geta – av dagiskompisen Luca Clemes och hans kusiner. 

Ett tiotal provsvar har inkommit till ÅHS sedan i måndags, men inget nytt fall har konstaterats.
Här följer Ålandstidningens direktreferat av dagens pressinformation:

Finlands regering avsätter 600 miljoner i lånegarantier till rederierna. Det framkom när regeringen presenterade sin nya tilläggsbudget, den största i landets historia.

I Brändö-Kumlinge församling har prästen Kent Danielsson tagit till nya grepp för att nå ut till församlingen under rådande omständigheter. Gudstjänster, högläsning och meditation är några saker som han delar med sig av.

Eftersom Gränsbevakningens arbetsinsats nu är riktad mot gränskontrollerna rekommenderar man människor att inte åka ut till skärgården.
– Det är statistisk fakta att ju fler människor som rör sig i ett område, desto större är också olycksfrekvensen där. Det är självklart att allt utöver gränskontrollerna påfrestar vår redan ganska påfrestade personal, säger Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar att Finlands regering omöjliggör för svenska läkare att arbeta på Åland.
– Det optimala hade varit att ha samma regler som för finsk personal som jobbar i Sverige, säger han.

Mariehamns skolor ska erbjuda de elever som får distansundervisning att hämta skollunch från sin skola. Det beslutade bildningsnämnden i Mariehamn vid ett möte i går. 

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Finlands regering vill inte Åland något illa. Vi vill också att Åland ska klara coronakrisen med så få smittade som möjligt, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Ålandstidningen.

Landskapsregeringen (LR) tycker att den finska regeringens beslut om att sjukvårdspersonal från Sverige ska sitta i karantän ska ändras.
– De har inte full förståelse för att vår sjukvård bygger på utbyte med Sverige, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Barn i bild

Fler nyheter