Publicerad 25 april 2019 kl. 08:31

Våga skapa nytt av en gammal klassiker

Att få en guding framställd på middagsbordet är för många det allra finaste man som ålänning kan serveras. Ålandstidningens egna ”masterchefs” Jonas Abrahamsson och Staffan Lund har vågat sig på att ändra denna klassiker till något helt annat. Resultatet? En suverän gryta värd att föras vidare i generationer.

”Liten och naggande god”. Så beskriver Peter Karlsson, kyrkoherde i Ålands södra skärgårdsförsamling, Sottunga kyrka. Här har han arbetat sedan 2012.

Flygbolaget Finnar skär ner på flygningar i september. I september flyger Finnair till Åland fem gånger i veckan.

Natten till onsdagen bröt sig inbrottstjuvar in i Rökerikiosken i Strandnäs och stal cigaretter.
– Vi har inte någon misstänkt, säger förundersökningsledare Olli Hartikainen.

Justitie- och Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) togs på sängen av ministerkollegan Krista Kiuru (SDP) utspel om tvångskarantän för resenärer.
– Det är inte alltid man har sin bästa dag det finns också de som inte är så lyckade, till och med i en regering, säger hon.

Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) besöker just nu Åland. Klockan 10.45 håller hon presskonferens tillsammans med lantrådet Veronica Thörnroos (C). Ålandstidningen dirketsänder presskonferensen här på hemsidan.

Lantrådet Veronica Thörnroos är irriterad efter att Finlands regering aviserat nya, betydligt strängare, karantänsregler.
– Jag är irriterad, det är helt rätt iakttagelse. Man kan inte nonchalera självstyrelsen och sätta den under en täckmantel av covid-19, säger hon.

I torsdags tros två björnar ha setts simma i Åbolands skärgård i riktning mot Kökar. Detta har nu Kökar jaktvårdsförening avfärdat efter att det under måndagen observerades två vildsvin på Kökar.

I juni var hotellövernattningarna på åländska hotell knappt 10.000 jämfört med 31.000 i juni 2019, enligt en ny rapport från Åsub.

Den dumper som välte tidigare under tisdagseftermiddagen har nu bärgats från vägen och trafiken löper på som vanligt längs med Södersundavägen.

Upp till 30 anställda kan få sparken när Eckerökoncernens moderbolag Rederi ab Eckerö inleder samarbetsförhandlingar den 17 augusti.
– I princip berörs hela personalen men vi får se vad samarbetsförhandlingarna för med sig, säger personaldirektör Lasse Karlsson.

Den finländska mittfältaren Johannes Laaksonen ansluter till IFK Mariehamn från och med i dag, den 11 augusti. Det framgår ur ett pressmeddelande från klubben.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) föreslog på måndagskvällen att obligatorisk karantän och obligatoriska coronatester ska införas för all resenärer från riskländer, däribland Sverige.
Men landskapsregeringen har inte informerats om den finska regeringens nya inriktning.
– Vi kan inte agera utifrån vad en enskild minister säger på finska på en presskonferens, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Åländska Marica Hamsten lade sitt jobb inom bakterieforskning på hyllan för att bygga upp och driva ett av Sveriges största labb för analys av coronatest. Efter flera månaders arbete kunde hon nyligen ta ut en ledighet längre än ett dygn.
– Jag tänker ibland att vi skulle kunna testa hela Ålands befolkning på en vecka. Det är lätt att bli lite fartblind, säger hon.

Barn i bild

Fler nyheter