Som ett resultat av inställd träningsverksamhet satsar Mariehamns gymnastikförening nu på en egen Youtube-kanal, med egenproducerade träningsvideor. Här ser vi huvudtränare Malin Pussinen hälsa alla tittare välkomna till ett nytt avsnitt, som blir det tredje i ordningen. I bakgrunden syns även verksamhetsledare Ylva Watkins. Foto: Daniel Eriksson
Publicerad 19 mars 2020 kl. 10:15

Här skapas morgondagens träningsprogram

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Med anledning av coronaviruset satsar allt fler av de åländska idrottsföreningarna på alternativa träningsmetoder.
Ett exempel är Mariehamns gymnastikförening, som lanserar en ny Youtube-kanal med egenproducerade träningsprogram.
– Vi ser det inte som ett alternativ att barn och ungdomar ska behöva bli stillasittande, säger MGF:s huvudtränare Malin Pussinen.

Stå på huvudet, hallonbåt, banan eller pinne. Det är bara några av de övningar som MGF instruerar i sina träningsvideor, som man hittar på föreningens nya Youtube-kanal ”MGF Malin”.
Enligt huvudtränare Malin Pussinen ser man Youtube-kanalen som en användbar och nyttig plattform, framför allt i dessa tider då all träningsverksamhet är inställd samtidigt som folk i allmänhet uppmanas att stanna hemma.
– Tanken är att lägga upp nivåbaserade träningsprogram, som vi sedan uppdaterar eller kompletterar kontinuerligt, förklarar Pussinen.

Inget alternativ med stillasittande barn
Hittills har man laddat upp två träningsprogram för sina yngre adepter: Knattesprattel och basgrupper.
När Ålandstidningen besöker Bollhalla, som för övrigt är stängt för allmänheten till och med 13 april, är man i full färd att spela in ett nytt Youtube-avsnitt – för sina tävlingsgrupper.
– Tanken är att ett pass för dem ska bli ungefär 60–90 minuter, berättar Malin Pussinen.
Varför gör ni det här?
– Vi ser det inte som ett alternativ att barn och ungdomar ska behöva bli stillasittande, utan bestämde oss egentligen omgående för att satsa på någon alternativ träningsform, svarar Malin Pussinen och fortsätter:
– Och då kom vi ganska snabbt fram till att rörligt material är roligare än papper med övningar och instruktioner på.

Eget material mera personligt
Basgruppskoordinatorn Elin Palm flikar in:
– Dessutom är det betydligt lättare för våra yngsta adepter att försöka kopiera rörelserna om de får se dem i rörligt format än på ett papper.
Verksamhetsledare Ylva Watkins tror också att man attraherar flera genom att spela in eget material.
– Ett annat alternativ hade ju varit att länka till redan befintliga program på nätet, men på det här sättet blir det ju roligare och framför allt mera personligt. Jag är säker på att det skapar en större närhet om våra medlemmar får se till exempel Malin visa övningar i en för dem bekant miljö, säger hon.
Malin Pussinen poängterar dock att en instruktionsvideo på Youtube är långt ifrån lika komplett som ett normalt träningspass.
– Det går inte alls att jämföra. Genom våra videoklipp kan man öva på olika moment, men inte på själva helheten. Det är inte samma sak att träna hemma som att göra det i en fullt utrustad gymnastiksal.

Flera föreningar agerar
I och med att Youtube-kanalen är öppen för alla behöver man nödvändigtvis inte vara medlem i MGF för att ta del av materialet.
– Framför allt knattesprattel- och basgruppsövningarna tror jag att kan vara nyttiga för alla att göra. Där handlar det framför allt om rena basövningar, menar Ylva Watkins.
Malin Pussinen lägger till:
– I flera av övningarna behöver man vara två och då passar det ju bra att involvera till exempel en förälder.
Andra föreningar som också meddelat att de satsar på alternativa träningsformer är till exempel Dunderdans, Jomala IK fotboll, Ålands golfklubb och IF Åland Orientering. Vad gäller Jomala IK fotboll och Ålands golfklubb har man delat träningsprogram för sina aktiva genom sina kanaler. Dunderdans har å sin sida meddelat att man kommer att lägga ut dansvideor någon gång nästa vecka. IF Åland Orientering kan ni läsa mera om i torsdagens tidning.

Ett snyggt IFK-mål inledde ligapremiären borta mot Ilves. Hemmalaget vände dock till seger med 4–3 efter ett par tunga minuter i andra halvlek.

Efter en försäsong som blev allt annat än någon kunnat föreställa sig kliver ett till stora delar nytt IFK Mariehamn i dag in i Tipsligan. Men trots störningsmomenten säger huvudtränare Lukas Syberyjski att spelarna under hela resan kunnat lämna ovissheten utanför planen.
– Vi är verkligen superredo och har väntat på det här länge.

Åland United besegrade JyPK med hela 6–2 i Jyväskylä på lördagen.

Efter förseningar står den nya padelbanan i Eckerö nu äntligen klar.
– Den är bokningsbar från och med måndag, berättar Käringsund Resorts vd Hubertus von Frenckell.

Med fyra poäng på två matcher har guldaspiranten Åland United fått en bra start på säsongen.
Nu väntar nästjumbon i Jyväskylä.
– Det har aldrig varit lätt att spela mot JyPK, menar ÅU-anfallaren Signy Aarna.

IFK Mariehamn fick 1-1 med sig i genrepet borta mot Helsingfors IFK (HIFK).
Det efter en sen kvittering av inbytta försvarsspelaren Frankline Okoye.

Med åtta ligatitlar och långt över 100 fullträffar i karriären är han en av herrligans mest meriterade spelare.
Nu står Akseli Pelvas redo att göra sitt för IFK Mariehamn.
– Jag vet hur man gör mål, säger nyförvärvet.

När UFF:s tävlingskommitté tillträdde i början av juni bordlade man Ålandsfrågan, alltså huruvida åländska lag kan delta i årets Upplandsserier eller inte.
Nu har man bestämt sig.
– Vi utgår i från två möjliga scenarier, berättar tävlingskommitténs ordförande Johan Richt.

Vestansundatravaren Timorol vann både försöket och finalen med två timmars mellanrum då Hästägarcupen avgjordes på Rättvikstravet på torsdagen.

Helsingfors IFK (HIFK) har spelat sin första match på över tre månader.
Ligalaget vann mot division 1-klubben Ekenäs IF med 4–0 och en av målskyttarna var åländska mittfältaren Joel Mattsson.
– Det var ett fint mål, om jag får säga det själv, menar Mattsson.

Det blir trav på Åland första helgen i juli. Men i stället för dubbeltrav slopar man fredagens tävlingar och satsar fullt ut på lördagens V65.
– Det betyder mycket för oss. Framför allt ekonomiskt, säger Ålandstravets verksamhetsledare Pia Eriksson.

Med två mål i varje halvlek sänkte fyramålsskytten Gustav Backaliden FC Åland i torsdagskvällens träningsmatch. Matchen slutade 5–0.

Under onsdagen avgjordes ÅM i terränglöpning.
I herrklassen om sju deltagare var det slutligen längdskidåkaren Isac Holmström som segrade.

Barn i bild

Fler nyheter