Publicerad 31 juli 2020 kl. 18:20

Kräftpaj och fläderpaj

Paj är alltid trevligt och bra bjudmat eftersom det går att förbereda. Jag tycker att det känns lite bortkastat att använda fina goda råvaror och gömma dem i en äggstanning. Därför väljer jag nu att bjuda på en öppen paj med en ogräddad fyllning gjord på god ost och toppa den med kräftstjärtar och härliga smakrika grönsaker. Även i den söta pajen har jag valt att toppa med bären istället för att baka dem. Det känns mer somrigt att behålla bärens egna fina smak på detta sätt. Den passar även bra att göra på en stuga utan ugn om du bara har möjlighet att värma gräddblandningen.

Ingen lagar fiskfärsbiffar som min mamma men jag ska försöka återge hennes recept – även om jag själv inte tycker att jag får till dem som hon gör. Jag har även gjort en vegetarisk rätt på zucchini och tomat.

Senaste helg var det kanelbullens dag men i dag blir det inte bullar utan muffins som smakar kanelbulle i stället men även innehåller päron. Dessutom bjuder jag på en smakrik kycklingrätt som passar i helgen och till hela familjen.

Lax med höstens rotfrukter och äppel, örtsås

(4 portioner)

Nu är det skördetid och utbudet på grönsaker är fantastiskt. Därför blir det helt vegetariskt i dag men rätterna går så klart att äta som tillbehör till kött med mera.

Sommaren börjar sakta tacka för sig men ännu hoppas vi på varma dagar och ljumma kvällar. Grillen har vi använt flitigt i sommar men inspirationen brukar tryta så här mot slutet av grillsäsongen. Därför blir det i dag några tillbehör som passar till grillat eller till kräftskivan. Har du aldrig använt burrata så tycker jag att du ska testa det nu, för det är underbart gott. Det tillsammans med riktigt goda solvarma tomater och spröda vaxbönor blir till en läcker men också mättande sallad. 

Frukost ute på sommaren är bland det mysigaste jag vet. Men det skönt med sovmorgon också och då kan du istället laga en lyxig brunch. Har du dessutom en brygga. Här kommer några härliga rätter som passar att servera på bryggan eller på en solig terrass. 

Nu när värmen kommit vill man inte stå i köket och svettas och sallad är aldrig fel på sommaren. Salladerna är snabblagade och går fint att ta med på utflykten eller till stranden om du har kylväska. Passa på att frossa i goda frukter, bär och grönsaker när det nu finns gott om dem till bra pris.

Midsommar är nypotatis, sill och jordgubbar för mig och eftersom jag tycker att fisk är allra godast till nypotatis så har jag valt tre fiskrätter som passar till denna helg och en vegetarisk variant. Välj en närproducerad kvalitetspotatis till midsommar för godare smak. Smaken är allra bäst om potatisen odlats med sparsamt med vatten och gödsel och är nyskördad.

Denna vecka bjuder jag på en somrig snabblagad festmeny som du kan ha till studentfesten eller konfirmationen. Den passar väldigt bra att ha på midsommarafton också. Jag har gjort rätter och mat som passar att servera i portionsglas/ portionsbitar och skålar, då vi ska undvika bufféservering just nu. Pajen, kycklingen, såsen och delar av salladen gör du med fördel dagen före och jag har också köpt några bra färdiga produkter för att ytterligare underlätta.

Våren är här! Med våren dyker det upp fina grönsaker och  primörer. Jag har valt sparris, nykål och ”ogräset”  kirskål i dag. Det blir en variant på Crème Ninon med gröna ärtor och sparris, grillad lax med gräddkokt nykål och en pesto gjord på kirskål. 

Äntligen lite vårvärme och med den kommer längtan efter att börja grilla.

Stina Keinonen byter ut färsen mot panerad fisk i fredagens tacomiddag.

I veckans matreportage blir det rätter som passar på påskbordet. Fyra kalla rätter som du serverar på buffén eller var för sig, och sist men inte minst en snabb efterrätt med havtorn. 

Barn i bild