Klockan är strax efter elva och ms Gudingen har fått grundkänning och tar in vatten söder om Marhällan utanför Mariehamn. Vid ledningscentralen för Västra Finlands sjöbevakningssektion i Åbo (MRCC) fattar sjöräddningsledaren beslut om att sätta in ytbevakningsfartyget Uisko, lokalsjöbevakningens enheter och Super puman för att kunna evakuera passagerarna.
Ålandstidningen följde med övningen hela vägen från Åbo.

I Strandnäs skola pågår övningarna inför årets Stafettkarneval för fullt. För första gången någonsin ställer man upp i hejarklackstävlingarna. Klacken består av elva tjejer från årskurs 5-6.

Det är nu tomt på den mark i Strandnäs där Edos så länge stått. För i går bar det sista flyttlasset av mot Geta och Geta nostalgi och motormuseum.

Den nya golfrestaurangen i Kastelholm kommer att heta Golfrestaurangen.
– Det är ingen vits att hitta på något, den kommer ändå inte att kallas för något annat, säger nya krögaren Michael Björklund.

Vad händer egentligen när man krockar i ”bara” 50 km/h? För att visa påföljderna med en bil demostrerades under trafiknykterhetsdagen som var i går.

Att få en guding framställd på middagsbordet är för många det allra finaste man som ålänning kan serveras. Ålandstidningens egna ”masterchefs” Jonas Abrahamsson och Staffan Lund har vågat sig på att ändra denna klassiker till något helt annat. Resultatet? En suverän gryta värd att föras vidare i generationer.

Grundstötta Skarven har nu granskats av dykare, meddelar landskapsregeringen.
Man fann hål i två eller tre torrtankar.
Skarven kommer troligtvis att dras loss för en fullständig besiktning.

Alla passagerare har nu evakuerats från Skarven. Ett mycket litet läckage av olja har sanerats.
Enligt Niklas Karlman från infrastrukturavdelningen är det inte fråga om bunkerolja utan troligtvis om olja från ett propelleraggregat.

Passagerarna på grundstötta Skarven förs nu i land.
– Taxibilar är på väg för att möta upp dem i Långnäs, säger Ansgars vd Tomas Lindqvist.

Ett ställe som nästan alla ålänningar har en relation till. Så beskriver Anders Jansson och Mats-Erik Fagerström från Geta nostalgi- och motormuseum Edos mack. Nu har de inlett flytten som ska ta hela byggnaden till Geta.
– Det finns så många historier om Edos, säger Mats-Erik Fagerström.

Fler Webb-TV

Barn i bild