Publicerad 30 juli 2020 kl. 22:00

Allas liv är lika viktiga

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Omkring 100 personer deltog i en manifestation, som utlysts av en anonym organisation kallad ”BLM-arrangörerna på Åland”.

BLM syftar sannolikt på Black Lives Matter-rörelsen, som grundades i USA år 2013, av tre afroamerikanska personer, som protest mot att en väktare blev frikänd efter att ha anklagats för att under ett bråk dem emellan ha skjutit en afroamerikansk ung man till döds. Väktaren blev frikänd efter omfattande domstolsprövning.

De tre grundarna av BLM har vänster- och marxistiska bakgrunder. Som med tydlighet framgår av René Janetzko insändare den 28 juli kan man sannolikt misstänka att deras motiv för att starta rörelsen inte varit att förbättra landets demokrati utan snarare att ersätta demokratin med något helt annat.

BLM-rörelsen har fått förnyad aktualitet efter ytterligare dödsskjutningar med afroamerikaner som offer och poliser som avlossat skotten, och nu senast av att en amerikansk polis dödat en afroamerikansk man på ett synnerligen rått sätt. Jättedemonstrationer i USA utlöstes av händelsen. Demonstranterna har i huvudsak varit fredliga och de flesta demonstranter har säkert haft goda motiv för sitt deltagande men demonstrationerna har också infiltrerats av ligister, som gjort sig skyldiga till storskalig skadegörelse, plundring och våld mot civila och poliser.

Dessa skjutningar i USA är djupt beklagliga och att de resulterar i fredliga demonstrationer i USA är lätt att förstå men varför ska nu just dessa händelser utlösa manifestationer i Europa och här på Åland? Världen är ju full av ondska. Varför väljer cirka 100 personer på Åland just dessa amerikanska tragedier som mål för sin solidaritet. Varför bara solidaritet mot svarta? Vita skjuts ju också dessvärre av amerikansk polis.

Varför inte visa solidaritet med muslimska uigurer som förföljs och i hundratusental spärras in i koncentrationsläger av den kinesiska regimen? Är miljontals oppositionella i Venezuela, som förvägras mat av regimen, inte värda en protest? Är inte befolkningen i Iran, där 100-tals avrättas varje år, mer förtjänt av vår solidaritet? Bör vi inte visa solidaritet med de förtryckta kvinnorna i Saudiarabien? Vad sägs om solidaritet med oppositionen i vårt östra grannland, där oppositionsledare tycks ha en svårförklarad överdödlighet.

Varför är bara svarta liv viktiga? Varför inte alla liv?

Björn Gustbée

Äldrerådet har under sitt senaste möte diskuterat bland annat framkomligheten och boendet för handikappade och äldre, övervakningen av äldreomsorgen, ekonomi, ensamheten, det brutna indexet och de äldres medicinering.

Den senaste tidens rapportering om oroligheterunder kvällar, nätter och helgerhar väckt frågor kringdessorsakeroch konsekvensersamtvilkainsatser som behövsföratt allaålänningarskakänna sig trygga, i dag och i framtiden.

I och med den fjärde tilläggsbudgeten för 2020 så är underskottet -84,8 miljoner. Det största underskottet i Ålands historia. Men inget jag vill eller kan klandra minister Torbjörn Elisasson (C) för.

I tisdags kväll hade jag lite småärende att göra på stan på vägen hem passerade jag Röde Orms retrobuss som var parkerad på bussplanen.

Resandet släpps fritt nu på lördag. De som kommer från Sverige möts av denna syn i Mariehamn. Prinsessan Corona kanske har gjort att rabatterna frodas, eller är det Törnrosas igenvuxna Borg – är det inte dags att snygga till detta?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Hamnbolaget vill kunna skrota restaurangbåten (ÅT 16/9). Rubriken gjorde mig glad.

Äntligen, äntligen finns det hopp att bli av med skrothögen som så länge ha fått stå kvar och förfula området!

Tack hamnbolaget!

Kh

Jag har sagt att jag inte ska göra negativa personliga politiska uttalanden i offentligheten men när Barbro Sundback (S) tydligen inte har några som helst skrupler längre på vad hon gör eller säger, måste jag ge svar på

tal.

Kultur- och fritidsnämnden, där Barbro Sundback tidigare var ordförande, beslöt 2018 att tacka ja till en niohåls discgolfbana, finansierad av Lions Club Mariehamn.

Den 16.4.2018 beslöt Barbro Sundback, i egenskap av ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn, att placera en discgolfbana i Badhusparken.

Jag har alltid ansett Fixtjänst vara en institution i vårt samhälle och synnerligen välbehövd. Där har alla de som där vistas fått arbeta enligt sin läggning och förmåga och samtidigt känt att arbetet varit viktigt och meningsfullt för dem

I en motion till Mariehamns stad, med Camilla Gunell (S) som första undertecknare vill man att Mariehamns stad ska vara en föregångare när det gäller social hållbarhet och skaffa sig en HBTQIA-certifiering.

Så kom en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Ryggradsdjuren i världen har minskat med nära 70 procent på bara ett halvt sekel.

Barn i bild

Fler insändare