För exakt 80 år sedan gick vinterkriget in på sin åttonde vecka. I en serie ”veckorapporter” skildrar docent Kenneth Gustavsson hur Åland påverkades under vinterkrigets dramatiska månader.

Två pjäser, föredrag, högläsning och musik står på programmet under Lappos egen Joel Pettersson-festival den 1 februari.
– Joel kanske inte hade någon direkt koppling till Lappo men han är ju hela Ålands nationalklenod, säger Maria Mäntylä som är en av arrangörerna.

Sture Mattsson fascineras av det digitala fotots möjligheter. Med hjälp av kamera och dator skapar han vackra och mångtydiga bilder som nu visas på Galleri Skarpans.

Årets upplaga av den kulturhistoriska årsboken ”Åländsk odling” har just kommit ut. I år har man släppt in en rad externa skribenter som skildrar allt från första världskriget och arkeologiska utgrävningar till en vindlande släkthistoria och tv:ns intåg på Åland.

Sista resterna av det gamla Badhotellet på Hamngatan är nu borta. De kvarvarande murresterna har ersatts av en nygjuten mur.

När Nobelprisen på i morgon kväll delas ut i Konserthuset i Stockholm av Sveriges kung Carl Gustaf XVI är det åländska sopranen Sofie Asplund som står för skönsången som årets sångsolist.

För 80 år sedan gick vinterkriget in på sin andra vecka. I en serie ”veckorapporter” skildrar docent Kenneth Gustavsson hur Åland påverkades under vinterkrigets dramatiska månader.

I en serie ”veckorapporter” kommer docent Kenneth Gustavsson att skildra hur vinterkriget påverkade Åland.
Han inleder den första rapporten från 30 november 1939, exakt 80 år sedan vinterkriget bröt ut.

Blott 14-årige Maximilian ”Maxi” Svensson är den yngsta konstnären någonsin som fått en separat utställning på Ålands konstmuseum. Sin unga ålder till trots har han redan ställt ut på bland annat Lars Lerins museum i Sandgrund.
– Jag inspireras mycket av resor, familjen och andra konstnärer, säger han.

Big bang och antika filosofer – under ytan på Rainer Janssons vackra och säregna metallskulpturer på Galleri Skarpans döljer sig djupa tankar.

”Mina två halva liv” är en sådan självklarhet på den åländska teaterscenen att man efteråt inte förstår hur Åland har klarat sig utan den.

En ny mosaik på Mariebad och en muralmålning på den kommande Balticarenan i Östernäs är två av stadens planerade nya konstutsmyckningar.

En informell arbetsgrupp har det senaste året arbetat med att ta ett helhetsgrepp om Bomarsunds framtida restaurering.

– Det svåraste rent restaureringstekniskt är helt klart Brännklintstornet,  det vore angeläget att börja där, säger överantikvarie Jonas Karlsson.

Mariehamns bokhandel tar i dag emot priset som Årets finlandssvenska bokhandel.

– Det är mycket hedrande, säger Pernilla Söderlund som driver bokhandeln tillsammans med Dante Söderlund. 

Barn i bild

Fler nyheter