Valvaka 2019

Publicerad 18 september 2019 kl. 22:06

Buss till Geta och båt Brändö - Houtskär

För det första: Jag vill gärna åka buss, men det funkar inte alltid. Jag skulle gärna ta bussen till stugan i Geta över helgen. Men det går inga bussar till eller från Geta på lördag och söndag eller kvällar mitt i veckan.

Fler skulle ta Getabussen om det bara gick. Som Getabo skulle det vara skönt om man kunde ta bussen till färjan eller när man ska på bio.

Cyklister och vandrare till Getabergen och grottorna på helgen skulle uppskatta att kunna kombinera sina aktiviteter med en buss i ena riktningen.

Getabussen skulle förstås gå ner till Hällö brygga och samordnas med cykelfärjans tidtabell. Både bofasta och turister skulle gilla detta. Ingen annan faståländsk region har så dålig samfärdsel som Geta och Norrfinström.

För det andra: När det gäller färjetrafiken skulle Ålandstrafiken kunna öppna upp för lite mer lättillgänglig information. Det var först på Brändö, när jag i somras cyklade runt i skärgården, som jag av taxichauffören, som för övrigt kör gratis mellan färjfästena Torsholma-Åva, som jag förstod hur jag skulle boka förbindelsebåten från

Brändö/Torsholma till Houtskär och vice versa förstås.

Det finns information men informationen ligger för den utomstående ibland lite gömd. Som besökare vill man gärna, redan innan man är framme, veta hur man ska ta sig vidare. Det skulle inte heller vara så dumt att inte bara hamnnamnet utan även kommunnamnet vore skyltat i hamnen vilket skapar trygghet som är bra för alla.

Ingemar Johansson (S)

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Barn i bild

Fler insändare