Publicerad 23 maj 2019 kl. 22:06

Camilla – för människornas Europa

Europa behöver ta ett tydligt ledarskap i klimatfrågan. Europa behöver leva upp till sitt viktigaste uppdrag att i humanismens namn bygga fred och stabilitet. Europa behöver lära sig av sina misstag.

Detta ställer stora krav på Europas ledare och på europeiska parlamentariker att vara kunniga, eftertänksamma och sakliga, att sätta människor och miljö före kortsiktiga vinstintressen, och att hitta balansen mellan utveckling och global överlevnad.

Till detta uppdrag finns det få som fyller kostymen. Vi tycker att Camilla Gunell är det bästa vi har att skicka till Bryssel – alltid med perspektiv på helheten, alltid med sikte på framtiden, med arbetskapacitet som en ardennerhäst och med ett modernt ledarskap som lyfter upp människor snarare än att trycka ner dem.

Camilla Gunell har en sällsynt bred politisk erfarenhet, inte minst av den svåra balansen mellan miljö och näringsliv som hon förstås vänt till något positivt – miljönsamhet.

En bra politiker ska förstå helheten och ha sin vilja och riktning klar.

För ett mänskligt, öppet och inkluderande Europa som tar ansvar för klimatet, vår viktigaste överlevnadsfråga, rösta på Camilla.

Det gör vi.

Siv Ekström, Kaj Jansson, Maria Widén, Isabella Grüssner-Sarling, Ingemar Johansson, Ziad Meiran, Tony Wikström, Ulla Andersson, Arezoo Naely, Carina Aaltonen, Martin Nilsson, Melodi Atlas, Britt-Marie Sjöström Kärki, Zusine Degerlund-Mattsson, Anna-Lena Aspegren-Törnroos, Patimat Granit, Yousef Fattah Panah, Danial Macharia, Vedat Soysal, Carita Henriksson, Kaveh Bahar, Willhelm Mattsson, Ante Westmark, Santha Söderback, Maria Antman, Lene-May Lindvall, Henrik Löthman, Ben Johans, Miina Fagerlund, Lasse Welroos, Teres Nordström, Anita Karlsson, Linda Söderström, Ingmar Lundberg, Barbro Sundback, Michael Gunell, Sara Kemetter, Kristin Mattsson Igge Holmberg, Göte Winé, Maria Svensson, Elin Sundback, Jessy Eckerman, Greger Granlund, Gun-Britt Eloranta, Anne-Helena Sjöblom, Tracey Nyholm, Wilhelm Mattsson, Pekka Sonck, Soffi Sonck, Freddie Forsman, Mia Hanström, Ilze Röholm, Inger Flöjt, Bill Flöjt, Petra Svens, Ann-Kristin Eriksson, Hillevi Ahlbeck, Margareta Flink, Olivia Kemetter, Nina Fellman, Aino Waller, Paula Lindebäck, Kalle Lund, Widar Nyberg, Jani Karlsson, Cristoph Treier, Maarit Feldt-Ranta

Liberalernas John Holmberg (JH) skjuter rejält från höften när han bemöter mitt debattinlägg ”Tänk att det krävdes en pandemi”. Man kan nästan tro att Holmberg sitter i aktern på fartyget och fiskar.

Journalistförbundet skriver på sin hemsida:

Att leva i verkligheten är viktigt, inte minst som politiker. Det verkar bestämt som om lantrådet Veronica Thörnroos och jag själv befunnit oss i parallella universum de senaste åren.

Runa Lisa Jansson skriver i en insändare att skattemyndigheterna gör allt för många utredningar, skickar onödiga skattebeslut och som en följd av detta har behov av att öka personalen.

De allra flesta finländare och ålänningar tar coronaviruset på mycket stort allvar och följer alla rekommendationer mycket noga, vilket är en fantastiskt fin sak och styrka i vårt samhälle.

”Ansökte om utkomststöd – erbjöds tält och sovsäck” var rubriken i torsdagens Ålandstidning. ”Ålänningarna måste garanteras ett skyddsnät, ett nät som inte får vara håligt i vissa kommuner” skrev man i Nya Ålands ledare samma kväll.

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Barn i bild

Fler insändare