Publicerad 18 september 2019 kl. 22:06

Flera bra kandidater

Jag sitter på andra sidan Ålands hav och ser numera på älskade Åland med en lite annorlunda syn. Distans ger klarsyn, kanske? Jag hade bestämt mig för att inte skriva någonting om kommande val, men när Ingemar Johansson nu ställer upp, vad fasen kan jag göra?

Flera partier har redan ”släppt” sina kandidater. Inga jättespännande överraskningar så långt. Många partier tappar röstmagneter, och valet blir en öppnare affär, än vad jag trodde. 1995 sade dåvarande chefredaktör Harry Jansson till mig att ingen läser insändare inför valet. ”Det är för många insändare, helt enkelt”, sade han. Vill man göra skillnad, ska man synas minst sex månader före valet, var hans teori.

Det är lite sent nu för alla förhoppningsfulla nya kandidater, enligt Harrys teori – och jag tror på den teorin. Men kampanjar de mycket och länge på gator, torg och utanför affärer, så kanske de har en chans ändå. Christian Beijar var övertygad om att man måste prata med alla sina väljare. Förmodligen hade han helt rätt.

Oj, som jag ville att Hållbart initiativ skulle lyckas i detta kommande val. Men de vill låna 300 miljoner euro. Vilken jättejättebra idé att lansera just före ett åländskt parlamentsval. Hmmm...

Nåja, jag är glad att Ingemar Johansson och Dexter Mäkelä ställer upp. Jag visste inte att de ville ta del i kommande val, men det inger hopp, tycker jag. Prästen Ingemar är en av de trevligaste och mest genuina människor jag känner. Dessutom har han mycket humor och självdistans, något flera kandidater skulle må bra av.

Glöm inte att rösta, vänner och bekanta! Annars måste ni låta bli att klaga de närmaste fyra åren. Klarar ni det?

Mats Sandberg

Debattör

Inför kommande mandatperiod ligger en kommunreform på bordet där 15 av Ålands 16 kommuner förväntas slås ihop till tre.

Vi vill investera i alla människor. De med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) får inte det stöd de behöver. Linda Jenssens bok Inkluderingskompetens visar hur enkelt det skulle vara att NPF-säkra dagis och alla skolstadier.

Alla som utbildat sig i utlandet och som tvekar komma hem igen: Kom hem efter utbildningen och bygg upp ditt land med ett eget system som är anpassat till 30.000 invånare.

Det handlar om mod, om uthållighet, att vara tydlig, att veta vart man är på väg och att driva sin linje. Jag vill är en bra början på en mening!

Man vill gärna fokusera på det fysiska våldet eftersom det verkar lättast att identifiera.

Delgeneralplanen för centrum är i sitt slutskede och kommer, förhoppningsvis, att klubbas inom några månader. Stan har många intressanta projekt framför sig men ett område som borde prioriteras är norra Mariehamn.

Vi lever i ett kunskapssamhälle i ständig utveckling. Den åländska befolkningen har genom tiderna gått mot framtiden med kunskap som inhämtats på eller utanför Åland.

Beslutet om fiskekvoterna som togs den 14 oktober är mycket allvarligare än att fiskekvoter minskas eller förbjuds. Den åländska självstyrelsen har fått sig ytterligare en knäpp på näsan.

En av de mest akuta frågorna som vi måste ta tag i staden omgående är vårt enorma problem med demens- och äldrevården. Det är också en av Moderaternas stora valfrågor.

Var sker den offentliga servicen? Landskapet ansvarar för gymnasialutbildningen och Ålands hälso- och sjukvård där kommunerna i tiden hade ett medfinansieringsansvar.

I dag uppmärksammas den internationella ryggdagen. Temat för i år är att aktivera ryggen eller ”Get Spine Active”. Sedan 2012 har syftet med World Spine Day varit att öka medvetenhet om ryggsmärta och andra ryggbesvär.

De allra flesta ålänningarna värdesätter att sjukvård, skola och äldreomsorg fungerar och prioriteras. I en valrörelse lovas det mycket och just välfärden är populär att värna om.

Kommunernas socialtjänst, KST, förefaller vara en bra reform. Med införandet av KST får vi förutsättningar för ett bättre fungerande barnskydd som också fungerar på samma sätt över hela Åland.

Barn i bild

Fler insändare