Publicerad 18 september 2019 kl. 22:06

Flera bra kandidater

Jag sitter på andra sidan Ålands hav och ser numera på älskade Åland med en lite annorlunda syn. Distans ger klarsyn, kanske? Jag hade bestämt mig för att inte skriva någonting om kommande val, men när Ingemar Johansson nu ställer upp, vad fasen kan jag göra?

Flera partier har redan ”släppt” sina kandidater. Inga jättespännande överraskningar så långt. Många partier tappar röstmagneter, och valet blir en öppnare affär, än vad jag trodde. 1995 sade dåvarande chefredaktör Harry Jansson till mig att ingen läser insändare inför valet. ”Det är för många insändare, helt enkelt”, sade han. Vill man göra skillnad, ska man synas minst sex månader före valet, var hans teori.

Det är lite sent nu för alla förhoppningsfulla nya kandidater, enligt Harrys teori – och jag tror på den teorin. Men kampanjar de mycket och länge på gator, torg och utanför affärer, så kanske de har en chans ändå. Christian Beijar var övertygad om att man måste prata med alla sina väljare. Förmodligen hade han helt rätt.

Oj, som jag ville att Hållbart initiativ skulle lyckas i detta kommande val. Men de vill låna 300 miljoner euro. Vilken jättejättebra idé att lansera just före ett åländskt parlamentsval. Hmmm...

Nåja, jag är glad att Ingemar Johansson och Dexter Mäkelä ställer upp. Jag visste inte att de ville ta del i kommande val, men det inger hopp, tycker jag. Prästen Ingemar är en av de trevligaste och mest genuina människor jag känner. Dessutom har han mycket humor och självdistans, något flera kandidater skulle må bra av.

Glöm inte att rösta, vänner och bekanta! Annars måste ni låta bli att klaga de närmaste fyra åren. Klarar ni det?

Mats Sandberg

Debattör

Min man har hittills alltid varit frisk, men ändå blivit nekad att komma ut med sin rollator. Frågar man honom själv säger han alltid nej. Då gäller det för personalen att motivera honom.

Michael Björklunds segerrop från Robinson-ön hördes ända till Åland, tillsammans med alla ålänningars jubel den kvällen.

Tack till Kurre i Jurmo för sina insändare i lokaltidningarna om Veikkaus.Vi går också vecka in och vecka ut och väntar på nya besked om Veikkaus comeback till Åland.

Varför inte låta folk sitta skyddade i sina bilar på bildäck (med ordnad ventilation och så vidare) på färjorna? På flyget sitter man många timmar sämre än i sin bil.

Den 31 maj uppmärksammar WHO Tobaksfria dagen, för att öka medvetenheten om tobakens skadeverkningar och förebygga tobaksbruk.

Under den akuta fasen av coronapandemin har vi sett världen över hur makten har centraliserats. Det har skett genom en betoning av regeringars makt och statens ansvar.

I år firas skolavslutningarna på andra sätt än tidigare år, men vi tror fortfarande att det kommer vara många ungdomar ute i rörelse under dessa kvällar för att fira att sommarlovet är på intågande.

Det sägs i Ålands reklambroschyrer att i ett småskaligt samhälle är beslutsfattarna lätta att nå. Ack vilken kvalificerad lögn. Har försökt nå politiker på hög nivå otaliga gånger utan framgång trots att receptionsdamerna gjort sitt bästa.

Regeringen Thörnroos, med Hållbart Initiativ i regeringsblocket, verkar helt ha tappat taktpinnen i hållbarhetsfrågor.

Badhusberget hör till mina absoluta favoritplatser i stan. Där har jag strosat omkring och njutit av tystnaden och den vackra naturen.

Från det ena hållet ska man lämna företräde för bilisterna, från det andra hållet saknas skylten. Och varken cyklister eller bilister följer vanligen trafikreglerna om företräde.

Med anledning av Daniel Dahlens ledare och Susanne Fagerströms insändare: Det är alltid trevligt med input, men viss faktakontroll bör nog göras ändå.. Tillåt mig lägga in några fakta som verkar ha missats:

I århundraden har människorna i den åländska ö-världen tagit hand om sina medmänniskor och verkat i samspel med såväl djur som den omgivande naturen.

Barn i bild

Fler insändare