Publicerad 3 juli 2020 kl. 22:00

Glöm inte den negativa sidan av skattegränsen

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Någon skrev i tidningen att skattegränsen tillfört Åland 100 miljoner euro. Det mesta av de pengarna har tillkommit färjrederiernas aktieägare och vi vanliga medborgare har inte haft någon förmån av de pengarna annat än att vi fått rabatt på hälsoskadlig färjsprit.

Vad skribenten glömde att berätta var den negativa sidan av skattegränsen som vi drabbats av. Den negativa sidan av skattegränsen har drabbat Åland för en kostnad av 500 miljoner euro tror jag, i form av dubbel bokföring, eget dubbelt pappersarbete, speditionsavgifter, betalning av dubbelmoms på importvaror, svärande, med mera.

Som privatperson har jag träffat på tolv stora företag som vägrar sälja till Åland därför att deras datasystem inte har kapacitet för den åländska skattegränsen. Även företag inom Finland har vägrat sälja så då gäller det att betala dubbelmoms om man vill köpa varan. Åland isolerar sig.

Det vore väl klädsamt av skribenten att berätta även detta.

Att ett samhälle gynnar sjönäring men inte landnäring kan få ett snöpligt slut.

Bruno Fransholm

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Nej, jag håller absolut inte med lantrådet om att pensionsfondens nästan halva miljard euro är i trygga händer. Lantrådet är även tydlig med att denna regering inte kommer att laga något som inte är trasigt.

Det jag inte trodde kunde hända har hänt. Mia Hanström och jag är rörande överens! Detta i en fråga som må vara en bi(sak), men dock.

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Barn i bild

Fler insändare