Publicerad 20 december 2019 kl. 22:00

Att handla lokalt kan handla om att ha råd

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

I Ålandstidningens ledare den 20 december talas om vikten av att handla lokalt. Hur våra affärsmän är beroende av att julhandeln sker på hemmaplan, och inte via näthandel, eller shoppingresor till andra orter, främst Sverige.

Men i sammanhanget bör även lyftas frågan om varför de åländska affärsidkarna höjer sina priser inför julhandeln. Viking Line till exempel tar 23 euro den 23 december för en ”utsideshytt” Mariehamn-Stockholm, medan samma hytt kostar 123 euro vid returresan den 26 december. Man hänvisar till att man har så ”stort tryck” på hytterna den 26 december, då många önskar resa hem just den dagen. Men för en vanlig pensionär låter det som rena rama ockerpriset.

Det är skamligt att utnyttja resenärerna på detta sätt. Visserligen kan man både avstå från att fira jul med nära och kära på andra sidan Ålands hav, eller sitta i fartygets kafé hela vägen. Men för alla är detta inte ett bra alternativ.

De åländska blomsterhandlarna vet ju så väl att vi gärna ger en god vän en blomma till jul. Men måste priserna vara så höga på blomsterarrangemang, att man väljer att skicka ett julkort som julhälsning, i stället för den lilla blomsterkorgen med en orkidé för 49 euro som man gärna gett sin vän.

För affärsmännen ger julhandelns uppsving ett välkommet klirr i kassan, vilket ibland ses som nödvändigt för affärens överlevnad. Men man borde också betänka att många avstår från köp på grund av de höga priserna. Om man håller lägre priser, kan man få sälja fler varor, och då kanske det jämnar ut sig i slutändan.

Och hur kan det komma sig att svensk färdigkokt julskinka är billigare att köpa här, än den okokta åländska skinkan? Många svenska varor är billigare att åka till Norrtälje och handla, än att köpa dem lokalt här hemma. Man får betydligt mycket mer mat i kassen för 100 euro i Sverige, än här på Åland. Därför åker många till Norrtälje för att julhandla.

Och man kan nog inte bara skylla på att de dyra transporterna hit gör att vi har höga priser i affärerna. För även produkter som odlas lokalt på Åland är dyrare här än på annat håll.

Dessutom behöver man inte alltid köpa nya och dyra leksaker till barnen. Emmaus har många varor till humana priser vilket väl lämpar sig som julklappar, både till små och stora. Vilket vi kanske bör tänka på nu när hållbarhetsagendan är det nya slagordet.

Runa Lisa Jansson

I lagtingets debatt om tilläggsbudgeten förra veckan utlovades att redan denna vecka skulle finansministern och regeringen påbörja arbetet med nästa tilläggsbudget som skulle ha kommunernas behov i fokus.

Mitt i allt pandemimörker dyker ett nytt otrevligt ord upp: coronafyllan. För många barn blir hemmakarantänen ett dysfunktionellt helvete, på motsvarande sätt som under långhelger.

Saltviksborna intar rätt perspektiv på frågan (Ålandstidningen 27.3) när de ifrågasätter omfattningen av området som ska ingå i havsplanen.

I min senaste insändare om landskapet ska låna pengar från banken för att finansiera sin tilläggsbudget polemiserar jag mot uppfattningen att Paf-pengar är det enda rätta i detta nu.

Alltså vad händer, samhället sätter sina medmänniskor i en framtida psykisk ohälsa. Folk blir permitterade och andra får jobba dubbelt, skolbarn får uppgifter som om de hade två vuxna och inga syskon till hands.

Nu tycker jag att livsmedelsbutikerna inför ett nytt system med att på kassadisken införa ett mellanrum med en halv meter mellan varje ny kunds varor. Vi kan kalla det värnavstånd.

Hur entusiasmerar man sin personal när det är känt att man seglar i motvind? Jo, samtidigt som man informerar om permitteringarså ställs det krav på att personal ska komma till arbetet med egna skyddskläder!

Med anledning av lagtingets beslut om en tillfällig förhöjning av dagpenningen florerar det på sociala medier och till och med i lagtinget felaktig information i sakfrågor.

Vi har alla vaknat upp till en ny vardag med undantagstillstånd, distansundervisade barn och en intensiv sjukvård i beredskap att hjälpa de som drabbas av sjukdom.

Coronapandemin hotar förutom vår hälsa även vår grundläggande utkomst, finländskt arbete. Det största hotet för företagen är nu att kassaflödet sinar, vilket man inte löser enbart med statens omfattande stödåtgärder.

I fredagens Ålandstidingen under rubriken Lokalbörsen ligger Eckerölinjens aktier mellan 50 och 55 euro. Enligt förvaret i Ålandsbanken ligger värdet på 640/16, alltså 40 euro per aktie. Vilket är det rätta?

Lars Gustavsson

Ett stödpaket för permitterade på Åland i coronatider är ett utmärkt förslag från vår regering.

I ledaren ”Prioritera hellre än låna” gör redaktören ett försök att förklara varför det är bättre att använda Paf-pengar i stället för att låna pengar för att finansiera den tilläggsbudget som nu klubbats i lagtinget.

Barn i bild

Fler insändare