Publicerad 18 augusti 2019 kl. 22:03

Häv avtalet, utred tunnel!

Så har LR än en gång kört över väljarna, skärgårdsborna, skattebetalarna. Jag menar naturligtvis upphandlingen av en elfärja med tillbehör, till Föglö. Det är för mig helt obegripligt att man vid en upphandling som omfattar så stora belopp, inte synar alla alternativ. De flesta ålänningar förstår att något behöver göras för att utveckla skärgården men samtidigt hålla kostnaderna i styr. En tunnel till Föglö kan bli ett gott exempel på detta och i förlängningen öppna upp för fler fasta förbindelser, både i den åländska och fastländska skärgården.

Om vi utgår från att det skulle kosta lika mycket att bygga tunnlar på Åland som på Färöarna skulle en tunnellösning bli billigare än den av landskapet antagna färjentreprenaden, från dag ett. På lång sikt blir inbesparingarna svindlande, i 100-miljonersklassen och då utan att beakta övriga mervärden i form av överlägset bättre kommunikationer med mera. Inbesparingar i 100-miljonersklassen behövs, för övrig trafik och mycket annat.

Den nuvarande regeringen har valt att inte lyssna, inte på befolkningen på Föglö, Sottunga och Kökar, inte på Ålands Näringsliv och inte på vanliga ålänningar med förmåga att räkna. Jag hoppas att en ny regering efter valet i höst visar mindre prestige och mer förnuft, då kan färjentreprenad-avtalet sägas upp och vi kan syna jokern i spelet, tunnelalternativet. Lagtinget har redan sagt ja till kortrutt, med en tunnel kan denna kortrutt bli både bättre och billigare.

Mikael Lundell

VÅRDÖ

Under de senaste dagarna har två insändarskribenter tagit upp läxor och föreslagit ett avskaffande.

Barn till föräldrar som högläser för sina barn när de är små får ett mycket bättre ordförråd än barn vars föräldrar inte högläser för sina barn.

Annett Jansson, vi har svårt att utläsa syftet med din insändare den 11.2 och förstår heller inte vad det du skriver har att göra med dagiset Söderhagen, vilket vi dock förstår att är dagiset du menar i din text.

Rauli Lehtinen (RL) ser klimatförändringarna som ”det absolut största hotet mot mänskligheten”. Därför är det glädjande att temat får plats på insändarsidan.

Utvecklingen av ett samhälle börjar i våra attityder; vilken utgångspunkt vi har när vi ser på våra egna möjligheter att åstadkomma något bra för Åland.

I veckan släpptes den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen i EU.

De obundna politikerna Bert Häggblom och Marcus Måtar processar på arbetstid mot landskapet – samtidigt som de sitter i landskapets lagstiftande församling! Det skulle knappast fungera i Sveriges eller Finlands riksdag.

Vi är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Den lagstiftande (riksdag/regering), den dömande (oberoende domstolar) och den granskande makten (media), är tre mycket viktiga grundbultar i vår demokrati.

För det första, om man har riktade påståenden mot skärgårdsbor och andra kraftfulla åsikter ska man nog ha modet att underteckna med eget namn, annars bryr sig ingen.

Redan 2009 föreslog jag i en motion på Centerns julstämma ett offentligt sektoriellt samarbete på Åland. Inga kommunsammanslagningar behövs för det, eller ens en tunnel till Föglö. Det räcker med samarbete.

Ett ben i politiskt beslutsfattande och ett i näringslivet, är ingen lätt balansgång. Media och allmänheten synar de två rollerna och är känsliga för övertramp.

Ålands lagting säger i dag fredag ja till en förnyelse av det ekonomiska systemet och en höjd klumpsumma.

I flera länder uppmärksammas den här veckan barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Detta är något som vi också vill uppmärksamma här på Åland.

Barn i bild

Fler insändare