Valdebatt på Alandica

Publicerad 10 juni 2019 kl. 22:00

Hög tid för vår stad att vakna

Det finns sådant som är viktigare än annat att hålla i minnet, när man lever på sina besökare. Till det hör att ens hem ska vara snyggt när man bjuder gäster till fest.

I våras när årets kryssningssäsong inleddes med ms Aida cara uppdagades att staden tyckte det var för tidigt att öppna toaletterna på Lilla holmen.

I går hände det igen fast på ett annat sätt. Åland firade sin 97:e självstyrelsedag och vid kaj i Västerhamn låg kryssningsfartyget ms Star Breeze med 200 passagerare. Några av dem valde att promenera genom vår esplanad vilken rätt skött hör till världens vackraste. Fel skött känns den slarvig och inte så välkomnande. Så var fallet i går, på årets i symbolisk mening mest betydelsefulla dag. Gräset var högt och maskrosorna hade tagit över.

Detta ska alltså ses som en vädjan till de som planerar insatser. Försök arbets så att gräset i esplanaden och staden är snyggt när vi firar självstyrelsedagen, och annars också. Det är något som alla skattebetalare, med all rätt, förväntar sig.

Om vi ska fortsätta att bjuda in folk är det viktigt att vårt hem är snyggt och inbjudande. Inte minst är det en god affär och i vart fall det brukar vara viktigt för alla ålänningar.

Jörgen Pettersson (C)

Inför kommande mandatperiod ligger en kommunreform på bordet där 15 av Ålands 16 kommuner förväntas slås ihop till tre.

Vi vill investera i alla människor. De med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) får inte det stöd de behöver. Linda Jenssens bok Inkluderingskompetens visar hur enkelt det skulle vara att NPF-säkra dagis och alla skolstadier.

Alla som utbildat sig i utlandet och som tvekar komma hem igen: Kom hem efter utbildningen och bygg upp ditt land med ett eget system som är anpassat till 30.000 invånare.

Det handlar om mod, om uthållighet, att vara tydlig, att veta vart man är på väg och att driva sin linje. Jag vill är en bra början på en mening!

Man vill gärna fokusera på det fysiska våldet eftersom det verkar lättast att identifiera.

Delgeneralplanen för centrum är i sitt slutskede och kommer, förhoppningsvis, att klubbas inom några månader. Stan har många intressanta projekt framför sig men ett område som borde prioriteras är norra Mariehamn.

Vi lever i ett kunskapssamhälle i ständig utveckling. Den åländska befolkningen har genom tiderna gått mot framtiden med kunskap som inhämtats på eller utanför Åland.

Beslutet om fiskekvoterna som togs den 14 oktober är mycket allvarligare än att fiskekvoter minskas eller förbjuds. Den åländska självstyrelsen har fått sig ytterligare en knäpp på näsan.

En av de mest akuta frågorna som vi måste ta tag i staden omgående är vårt enorma problem med demens- och äldrevården. Det är också en av Moderaternas stora valfrågor.

Var sker den offentliga servicen? Landskapet ansvarar för gymnasialutbildningen och Ålands hälso- och sjukvård där kommunerna i tiden hade ett medfinansieringsansvar.

I dag uppmärksammas den internationella ryggdagen. Temat för i år är att aktivera ryggen eller ”Get Spine Active”. Sedan 2012 har syftet med World Spine Day varit att öka medvetenhet om ryggsmärta och andra ryggbesvär.

De allra flesta ålänningarna värdesätter att sjukvård, skola och äldreomsorg fungerar och prioriteras. I en valrörelse lovas det mycket och just välfärden är populär att värna om.

Kommunernas socialtjänst, KST, förefaller vara en bra reform. Med införandet av KST får vi förutsättningar för ett bättre fungerande barnskydd som också fungerar på samma sätt över hela Åland.

Barn i bild

Fler insändare