Valvaka 2019

Publicerad 12 juni 2019 kl. 22:00

Kulturen som motor för tillväxt

Under den avslutande dagen av AlandicaDebatt deltog jag i en kulturdebatt arrangerad av Ålands kulturdelegation.

Inledningsfrågan var om det behövs en kulturpolitik?

Svaret på den frågan är otvetydigt: Ja!

Kulturpolitik behövs, inte bara för kulturen i sig, utan för att kulturen genererar kreativa synergier ut i hela samhället. Ett bevis för det är Umeå, som ligger i topp vad gäller kulturanslag bland svenska städer.

Umeås satsning på kultur i skolan, på fritiden, för unga och gamla, med ett levande kulturhus mitt i stan, kallat ”Väven”, skapar kreativitet och engagemang band Umeåborna inom hela det kulturella spektrumet.

Umeås satsning på kultur är inte bara till glädje för utövarna och publiken utan har även smittat av sig på näringslivet i form av ökad kreativitet och innovation, vilket i sin tur genererar fler arbetsplatser och inflyttning till stan. Umeå är alltså ett levande bevis på att kultur påverkar bruttonationalprodukten–BNP.

Att Umeå utsågs till Europas kulturhuvudstad 2014 har även genererat en stor ökning av antalet besökare. Året runt.

Det åländska samhället behöver en injektion av kreativitet för att lyfta vår stagnerande tillväxt. Åland kan skatta sig lyckligt över att ha begåvats med en fantastisk kulturbredd och kulturtopp inom många områden, inte minst inom musik och litteratur. Åland har således en fantastisk kulturprodukt att erbjuda.

Men för att sticka ut i mängden behöver Åland förpacka och sälja in sin kultur på ett mycket bättre sätt än i dag. Ett första steg är att klistra en tydlig åländsk flagga på paketen som tydligt visar att Åland är ett eget ”Kulturland”.

Hur åstadkommer vi då denna kulturella landhöjning? Jo, bland annat genom att skapa en gemensam plattform för åländsk kultur. Åland behöver ett ”Kulturcentrum” som kan fungera som rådgivare, koordinator och förmedlare av kulturtjänster.

Ålands kulturcentrum ska även lyfta och marknadsföra åländsk kultur utåt.

Lyft även kreativa näringar som en motor för att skapa tillväxt. Evenemang som Skördefesten visar att det visst går att dra massor av besökare till Åland även utanför högsäsong.

Så, varför inte rida vidare på vågen och skapa en jättelik julmarknad i Mariehamn med marknadsbord genom hela Esplanaden (ca 1 km), upplyst i åländska färger, kombinerat med julkyrka och Ålands projektkör som framför julens vackraste sånger i Alandica på kvällen?

Evenemanget kan säljas in som ”Nordens längsta julmarknad”.

Men det här kostar ju pengar i form av bidrag, reagerar säkert många. Jovisst, säkert en slant, åtminstone inledningsvis. Men jag är helt övertygad om att det är en välvald investering i det lite längre perspektivet med tanke på alla synergier evenemanget skulle medföra för besöksnäringen under den mörka årstiden.

Ett kreativt samhälle utvecklar sig själv genom att se lösningar och möjligheter. Och det är precis ett sådant tänk vårt samhälle behöver. Kanske dags att även börja mäta vårt välmående i BNK–bruttonationalkultur, genuin tillväxt som lyfter både den åländska folksjälen och vårt näringsliv.

Med hopp ett kreativt val i höst!

Ove Andersson, Ålands Framtid

Kandidat i lagtings- och kommunalvalet

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Barn i bild

Fler insändare