Publicerad 28 november 2019 kl. 21:57

Nu ordnar vi en tyst minut för klimatet

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

FN:s nya klimatrapport visar att det fortfarande är möjligt att uppnå Parisavtalets mål, men att ländernas klimatlöften måste skärpas. Men de fastslår också att Parisavtalet inte är tillräckligt ambitiöst och att ytterligare åtgärder krävs. Det här kan vi fixa men då behöver alla göra sitt, även lilla Åland!

Vi behöver visa Ålands nya ledare att ålänningarna är beredda att göra vad som krävs för ett hållbart Åland. Vi hoppas att regeringen vidtar faktiska åtgärder för att nå Bärkrafts mål och inte bara låtsas vara klimatvänner med ett miljöparti i regeringen som ”bevis”.

För att uppmärksamma allvaret och visa att vi ålänningar också ska göra något ordnar Klimataktion Åland och UMÅ (Ungdomarnas miljörörelse på Åland) en klimatmanifestation fredagen den 29.11. som en del av #fridaysforfuture med slagordet ”Let’s pause for a moment of science”.

Alla är välkomna att delta och man kan också få möjlighet att säga några egna ord. Annars kommer Klimataktion Åland och UMÅ stå för program med bland annat allsång och tal. Vi kommer att samlas utanför lagtinget klockan 15.00 för att hedra klimatet med en ”tyst minut”.

Vi har stannat upp och lyssnat. Och nu, tillsammans, kan vi ta tag i det här och göra skillnad. Lyssna på vad forskarna säger och ”...pause for a moment of science”.

UMÅ (Ungdomarnas miljörörelse på Åland)

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Barn i bild

Fler insändare