Valvaka 2019

Publicerad 17 juni 2019 kl. 22:00

Politik vs Verklighet

Ålandstidningen vill verkligen visa sin ideologi och tagit ett politiskt steg rejält åt höger och det har de all rätt till. Men är det verkligen dagens verklighet?

Vi läser bl.a. om att allt fler mår psykiskt dåligt, brottsvåg kommer över Åland och många andra som är i behov av samhällets stöd.

Det känns bra att man med våra lagförslag som nu är i lagtinget ändå försöker stärka behovet och ansvaret av den offentliga servicen.

Genom grundskolelagen, socialvårdslagen och äldreomsorgslagen så stärks individens rätt. Det ökar administrationen men är verkligen för den enskilde individen.

Lagarna är inte räddningen utan det måste sen sättas in resurser. Visst är de nya lagarna kostnadsdrivande för kommunerna men det stärker invånarens rätt till planer för ens behov eller rätt till hjälp.

Så även om ledare och insändare vill minska på vår välfärd eller minska på den offentliga sektorn, så är det inte enligt min mening dagens verklighet.

Så bästa vänner när ni säger att välfärden är ett hot mot vår framtid, vänd om, lyft blicken och se vad den gör för oss och våra medmänniskor. En stärkt välfärd främjar att allt fler klarar av sin utbildning och mår bättre, helt annat än hot enligt mig.

När ni funderar om välfärden och dess betydelse så läs gärna nationalekonomen Ingvar Nilsson och boken utanförskapets pris. Han kommer förresten till Åland i september.

I boken visarhan betydelsen av samhällets resurser och hur viktigt det är att satsa på att få alla med.

Så när man ser sig runt och vill se risken med välfärd eller offentliga sektorn, se istället vad vi kan göra för att stärka den. Politiska högerdrömmar kan man ha, men verkligheten är en annan.

Göte Winé (S)

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Barn i bild

Fler insändare