Publicerad 16 september 2019 kl. 22:06

Pricken över i:et

Det här är vad som händer när desperationen når sin topp, sittande regering har slagit ett icke angenämt rekord. Rekord i att misslyckas. Veikkaus, kommunstrukturen, back på lagförslag efter lagförslag, avtalet med NJL, felberäkning i landskapsandelarna för att nämna några.

Vissa valda lagtingsledamöter väljer att gå ut för att inte behöva rösta i för hen en obekväm fråga. Jag hoppas att de som kör med bättre fly än illa fäkta tar sitt ansvar och ser sitt tillkortakommande och inte ställer upp i höstens val. Ni är valda för att ta ansvar i alla frågor inte välja den som passar bäst.

Just nu pågår ett arbete för att se om det finns förutsättningar för att bygga en biogasanläggning på Åland. En båt som går på gas är inget revolutionerande och det kanske är därför sittande regering nu i panik upphandlar en laddningsbar båt som inte kan gå tätare trafik än vad Skarven gör i dag? Hur blir det med extra turer som man ibland lägger in för att lösa tillfälliga överbelastningar eller för den delen nödsituationer? Och vad händer om vi får ett nytt oväder med två veckor utan ström? Men ni som röstade för upphandlingen bor väl alla innanför rondellerna. Görs det här för att vi inte ska komma ihåg allt denna miss-regering har ställt till med. Den här upphandlingen leker med människors hälsa.

”Contritum”

Inför kommande mandatperiod ligger en kommunreform på bordet där 15 av Ålands 16 kommuner förväntas slås ihop till tre.

Vi vill investera i alla människor. De med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) får inte det stöd de behöver. Linda Jenssens bok Inkluderingskompetens visar hur enkelt det skulle vara att NPF-säkra dagis och alla skolstadier.

Alla som utbildat sig i utlandet och som tvekar komma hem igen: Kom hem efter utbildningen och bygg upp ditt land med ett eget system som är anpassat till 30.000 invånare.

Det handlar om mod, om uthållighet, att vara tydlig, att veta vart man är på väg och att driva sin linje. Jag vill är en bra början på en mening!

Man vill gärna fokusera på det fysiska våldet eftersom det verkar lättast att identifiera.

Delgeneralplanen för centrum är i sitt slutskede och kommer, förhoppningsvis, att klubbas inom några månader. Stan har många intressanta projekt framför sig men ett område som borde prioriteras är norra Mariehamn.

Vi lever i ett kunskapssamhälle i ständig utveckling. Den åländska befolkningen har genom tiderna gått mot framtiden med kunskap som inhämtats på eller utanför Åland.

Beslutet om fiskekvoterna som togs den 14 oktober är mycket allvarligare än att fiskekvoter minskas eller förbjuds. Den åländska självstyrelsen har fått sig ytterligare en knäpp på näsan.

En av de mest akuta frågorna som vi måste ta tag i staden omgående är vårt enorma problem med demens- och äldrevården. Det är också en av Moderaternas stora valfrågor.

Var sker den offentliga servicen? Landskapet ansvarar för gymnasialutbildningen och Ålands hälso- och sjukvård där kommunerna i tiden hade ett medfinansieringsansvar.

I dag uppmärksammas den internationella ryggdagen. Temat för i år är att aktivera ryggen eller ”Get Spine Active”. Sedan 2012 har syftet med World Spine Day varit att öka medvetenhet om ryggsmärta och andra ryggbesvär.

De allra flesta ålänningarna värdesätter att sjukvård, skola och äldreomsorg fungerar och prioriteras. I en valrörelse lovas det mycket och just välfärden är populär att värna om.

Kommunernas socialtjänst, KST, förefaller vara en bra reform. Med införandet av KST får vi förutsättningar för ett bättre fungerande barnskydd som också fungerar på samma sätt över hela Åland.

Barn i bild

Fler insändare