Publicerad 24 juni 2019 kl. 22:00

Ta tag i knarkproblematiken nu!

Lyssnade på radion om svenska välfärden som raserat totalt och som en gång byggts upp av de som i dag är pensionärer, samtidigt som jag ser på debatt i tv, med Löfven och resten av de så kallade politikerna om att det var 300 skjutningar i fjol, 45 dödades och 135 skadades. Enligt Brå inträffade 48 sprängningar under de tre första månaderna 2018 och de siffrorna är snart passerade och vi är i juni 2019. Samtidigt som svetsaren Löfven säger att nu har vi fått nya lagar som kan sätta de som ertappas med vapen i sin hand i fängelse direkt? Saken är den att alla fängelser är ju fulla, då avbryter Miljöpartiet debatten om att vi måste värna mer om miljön?

Kanske vi ska börja i rätt ände, här skjuts folk på öppen gata, hyreshus med 47 lägenheter blir totalförstörda och minst en bomb briserar varje dag. Googla bomb hyreshus så har ni läsning en hel dag. Allt det här för med sig ringar på vattnet som sen letar sig in i alla skrevor, även hit över till vår fina ö i form av avarter.

Blir då så förbannat ledsen när jag ser responsen angående debatten om ”knarkskärp”, att debatten bröts på grung av tidsbrist?

Knarket på Åland ska ha samma prioritet som skjutningar och bombningar på svenska sidan så att våra ungdomar har en chans att uppleva en eventuellt hygglig miljö i framtiden. Fortsätter det i den här takten kommer knarket att ta drömmar från många ungdomar här på Åland.

Nu finns det åtminstone en politiker på Åland som inte trodde det fanns knark på ön?

Det fullkomligt flödar av knark sedan många år, i skolor, bland vuxna, även lärare som fått sin beskärda del, men vad gör politikerna? Jo, de kör en svenne och kör huvudet i sanden. Påpekade för en politiker på ön att det borde ligga på dagordningen att alla politiker bör gå till tingsrätten en gång i kvartalet för att sätta sig in i alla offentliga fall som är relaterade till knark, inbrott, rån och misshandel. Då skulle de även se att många namn återkommer ideligen.

Om inte politikerna tar tag i det här på allvar snart, så kommer ytterligare en generation hamna på glid och resultatet har vi redan kunnat läsa om. Just de ungdomar och andra som att döma bedriver ungdomlig bärsärk i försök att slå något nytt rekord i inbrott och stölder. Guldmedaljen verkar gå till den som är yngst och djärvast men tyvärr avsaknad av konsekvenstänk som man i regel är i den åldern.

Eftersom en del föräldrar inte verkar bry sig om vad deras barn gör längre så kanske det vore på sin plats att både socialen och polisen ingriper lite mera och att det medför en ordentlig konsekvens när de åker fast. Nu kan man ju köra både drog- och spritpåverkad och få körkortet indraget i ett halvår som förmodligen redan är beslagtaget och max 250 euro i böter?

Sitter man i en bil påverkad ska det vara samma straff som att avlossa ett skott mot en person, för chansen att överleva en kula är typ samma som att bli rammad av en bil i 80 km/h.

Det finns spaltmeter med knark- och andra relaterade domar på tingsrätten som är offentlig handling och bara att läsa. Men risken är att det blir torrt i halsen om de fick se vad stora ringar de här fallen medfört i form av unga tjejer och killar som blivit beroende av knark och att många av fallen från 2017 och 2018 innehåller i stort sett samma namn.

Vakna!

Nej ni politiker, nu är det dags att ta tag i knarkproblemet och all skit som tyvärr medför stora ringar på vattnet. Annars har snart varenda stuga, och butik i staden med omnejd snart fått besök av tjuvar (igen) och så vill ingen ha det.

Jens Boeving

I århundraden har människorna i den åländska ö-världen tagit hand om sina medmänniskor och verkat i samspel med såväl djur som den omgivande naturen.

Lövsprickning, äntligen nalkas vår på denna kalla tundra. Efter alla dessa frostnätter och frusna nyheter, har vitsipporna fylkats i all sin ohämmade yppighet.

I några insändare i Ålandstidningen 12.5 och 25.5 går Nina Fellman till personangrepp mot Bert Häggblom och undertecknad. Vi anklagas för att kringgå åländsk lag. Gränsen för ren ärekränkning verkar inte Fellman bry sig om.

Ett stort tack Gunilla Lindroos-Friman för din insändare angående discgolfbana i Tullarns äng och på Lilla holmen! Jag håller med dig till 100 procent.

Enligt ledarskribenten den 23:e maj har coronapandemin skördat 5 miljoner liv i hela världen, ”en siffra som förmodligen är mycket större i verkligheten”.

Frågan om hur Sverige inledningsvis hanterade pandemin är knappast intressant längre. Möjligen senare med facit i hand när hanteringen ska utvärderas.

Jag gick förbi Polisens tillståndsenhet. På dörren fanns en röd lapp uppsatt med information att vi i riskgrupp 2 var välkomna på tisdagar att göra våra ärenden och att vi ska ringa och boka tid före.

Chefredaktör Daniel Dahlén skriver att Åland närmar självförsörjning av el med vindkraft. Detta kan någon tolka som om man nästan kunde kapa Finlandskabeln och Sverigekabeln. Vindel kan ej lagras och den produceras enbart då det blåser.

Från Ålands Radio och Tv:s (ÅRTV) sida vi önskar förtydliga ett antal saker i debatten gällande tv-sändningar från Mariehamns stadsfullmäktige.

Farsen kring de två obundna lagtingsledamöterna, tillika blivande talman Bert Häggblom och Marcus Måtar fortsätter.

Det är lag på att hundar ska hållas kopplade. De hundägare som använder Tullarns äng som rastgård för sina okopplade hundar ska vara medvetna om denna lag.

Island ska öppna upp för turister. Hur gör de? Testning eller karantän? Vissa länder mäter kroppstemperaturen. Vad kan vi göra med kreativitet och säkerhet?

I Daniel Dahléns ledare den 22 maj framhålls planerna på en vindkraftspark i Torp, Eckerö, som en lyckad och säker satsning utan problem.

Barn i bild

Fler insändare