Publicerad 7 augusti 2019 kl. 22:00

Utan Guttorp inget havsöringsfiske

Liberalernas Mikael Staffas skriver i tidningen den 6 augusti om fiskevård på Åland. Det känns som om lagtingsledamoten har ett horn i sidan till Guttorp eftersom man kan uttyda att han anser att kostnaderna för att upprätthålla yngelproduktionen där är för hög.

Staffas lyfter fram de lovvärda projekt som är på gång för att gynna naturlig lek, främst för gäddan. Liknande projekt ska naturligtvis uppmuntras på andra håll på Åland då det långsiktigt är det absolut bästa att ha en naturlig reproduktion. Men att tro att dessa åtgärder kan göra att man kan lägga ner Guttorp är ett bevis på en skrämmande okunskap om sakernas tillstånd som jag trodde hade belysts tillräckligt under de senaste åren då jag och flera andra jobbade stenhårt för att rädda fiskodlingsanstalten från nedläggning.

Jag tar de viktigaste argumenten igen: utan Guttorp kommer havsöringsfisket att försvinna i det närmaste helt och hållet inom bara 4-5 år, sikfisket kommer att minska betydligt då de naturliga lekplatserna ramponerats av säl, gäddyngelproduktionen som till viss del sköts av duktiga privata aktörer skulle få problem att garantera fiskelagens beställningar.

På Guttorp finns en stor kunskapsbank samlad hos personalen, låt oss utveckla den tillsammans, med projekt som gynnar fiskevården och de naturliga lekområdena. Att vi kan ha denna resurs på Åland för en kostnad av drygt tusen euro om dagen (plus internhyran som är uträknad på ett obegripligt sätt) är för mig en låg kostnad för att kunna vidmakthålla fiskbestånd som såväl turistföretagare, yrkesfiskare och vanliga ålänningar är betjänta av.

Mikael Lindholm (C)

Angående ledaren den 7 januari:

För att öva lite på tunnelkonstruktioner behöver man ju inte ta till så drastiska åtgärder som att gräva en tunnel som är sex kilometer lång med detsamma, utan man kan bygga en betydligt enklare konstruktion först för att testa konceptet och samti

Några förbättringar som jag påtalat under flera år.

I Gluggen skriver Jonny Mattsson att ålänningarna är dåliga på att blinka i trafiken. Problemet är att de åländska rondellerna, förutom Rökerirondellen och Sjukhusrondellen, är så små.

De politiska grupperingarna i stadsfullmäktige har fört förhandlingar om fördelningen av förtroendeposter i kommunens organ.

Det vore svårt att tänka sig att någon kunde göra ett bättre jobb för Ålands försvar mot förtal, likt de Bruno Fransholm framför i sina insändare, än Mats Löfström.

I en replik den 9 januari hävdar riksdagsmannen att fel sanning framförts. Om cirka 1,25 miljoner sannfinländare säger att klumpsumman är bidrag och 20.000 ålänningar säger att det inte är det, vad är korrekt sanning?

Den 27 december var vi som vanligt på väg till Finland för att fira nyår i Korpo. På eftermiddagen drabbades jag av det som med ett mycket tydligt beskrivande namn kallas vinterkräksjukan.

Förra veckan försökte jag få komma till tandläkarjouren vid åhs. Jag ringde för sent en eftermiddag för att få en tid, så jag frågade om jag kunde boka till morgonen efter, då jag inte kan komma ifrån jobbet hur som helst.

Trevligt att riksdagsman Mats Löfström tycker att klimatfrågan är viktig. Intresset och engagemanget har tidigare varit något svalt.

Bruno Fransholm frågar sig på onsdagens insändarsida ”om det är fel att framföra sanningen i debatten”.

Sannfinländarna har till Finlands riksdag inlämnat ett förslag om att Åland ska få minskat bidrag från staten.

Med växande klentrogenhet, vilken började med rubriken, läste jag Jörgen Pettersons (C) insändare ”25 år med EU har gjort Åland större”.

Barn i bild

Fler insändare