Publicerad 22 maj 2019 kl. 22:06

Visst är Anton mogen sin uppgift

Barbro Sundback skriver i en insändare att ”Anton Nilsson inte är mogen sin uppgift” efter att Anton i en valdebatt sagt ”För min del handlar det om att säkra ett svenskspråkigt mandat, för henne (Camilla Gunell) handlar det om att dra röster till finskspråkiga socialdemokrater”.

Uttalandet är på inget sätt respektlöst utan helt korrekt. Ingendera av de åländska kandidaterna har någon som helst chans att få en parlamentsplats, alltså samarbetar man i stället med finländska partners för att åtminstone få in en fot i Bryssel. I praktiken genom att dra in röster till respektive samarbetspartner. Vilket Anton, till skillnad mot Camilla, varit mycket tydlig med i hela kampanjen liksom hur samarbetet med SFP ser ut.

SFP är det mest svenskspråkiga partiet i Finland, ett parti som det samlade Åland framgångsrikt samarbetat med i decennier. SDP är däremot ett i grunden finskt parti vilket, liksom samtliga andra finländska partier inklusive Sannfinländarna, också har svenskspråkiga i sina led.

Camillas röster går alltså till ett parti där det interna arbetsspråket är finska, också i europaparlamentet. Det är inget att hymla om. De går till ett parti som inte lovat något som helst inflytande i form av specialmedarbetare, praktikanter eller annat. Det säger sig självt att en röst på SFP tryggar en svenskspråkig parlamentariker med ett på förhand avtalat fortsatt samarbete. Medan en röst på SDP inte gör någondera.

De finskspråkiga socialdemokraterna är, självklart, inte några språkfiender! Men de är inte heller en helt svenskspråkig samarbetspartner i Bryssel. SDP:s parlamentariker jobbar i en helfinsk miljö, hur ska ett samarbete med oss svenskspråkiga ålänningar fungera i praktiken? Måste ev åländska medarbetare i Bryssel vara tvåspråkiga? Även om ”allt finns på svenska” finns mängder med internt material på finska, vem ska översätta det?

Hur blir det förresten med vårjakten och andra saker där det borgerliga Åland och socialdemokraterna inte är överens? Är syftet med Camillas kandidatur att bevaka allmänna åländska intressen, eller handlar det i stället om en möjlighet driva vänsterideologiska frågor i Bryssel? Det finns många, inte bara språkliga, för oss ålänningar obesvarade frågor runt scenariot med SDP.

Sundback varnar i sin insändare för att ”Nilssons attityder och uttalanden om finländska socialdemokrater är skadliga med tanke på det framtida regeringsarbetet.” Sådana uttalanden, med enda syftet att tysta en besvärlig konkurrent, hör inte hemma under en valrörelse i en demokrati! Något Sundback med alla år som politiker borde ha fullständigt klart för sig.

Medan Anton med hammaren i handen reparerar också Camillas trasiga valplakat, sitter ledande socialdemokrater och skriver arga insändare om hur Anton saknar respekt för Camilla Gunells person och politiska integritet i stället för att svara på viktiga frågor.

För vår del är det självklara valet Anton (259); ekonomiekandidat med en magistererexamen i European Public Affairs från Maastricht University i bagaget, redan prövad och med beröm godkänd specialmedarbetare i Bryssel, i nära samarbete med Finlands enda helt svenskspråkiga parlamentariker, med en konkret möjlighet att bli no 2 på listan och ersättare. Definitivt mogen sin uppgift!

Erik Schütten

Clas Öfverström

Annika Karlsson

Corinne Birn

Daja Rothberg

Tony Salminen

Lennart Isaksson

Johan Ehn

Lennart Nordlund

Peter Enberg

Björn Geelnard

Pia Karlsson

Tomas Boedeker

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Nej, jag håller absolut inte med lantrådet om att pensionsfondens nästan halva miljard euro är i trygga händer. Lantrådet är även tydlig med att denna regering inte kommer att laga något som inte är trasigt.

Det jag inte trodde kunde hända har hänt. Mia Hanström och jag är rörande överens! Detta i en fråga som må vara en bi(sak), men dock.

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Barn i bild

Fler insändare