Publicerad 4 september 2020 kl. 10:12

Sociala medier ger nytt liv åt kulturarvet

Både folkliv och byggnadskultur från Åland delas i grupper på sociala medier som växer hela tiden. Ett viktigt sätt att föra vidare det åländska arvet tycker bland andra Oscar Johansson, administratör för Facebookgruppen ”Gamla hus på Åland”.
– Jag hoppas att trenden håller i sig.

Åsa Lind är tillsammans med Emma Virke nominerad till årets Augustpris med boken ”Kom dagen, kom natten”. Boken är nominerad i kategorin barn- och ungdomsböcker.

En mindre saklig och mer knasig revy. Det levererar teaterföreningen Kompani Nord och Cirkus Siddubarra i föreställningen ”I väntan på cirkusen”.
– Vi har improviserat väldigt mycket, säger regissör Arn-Henrik Blomqvist.

Som chef för Ålands sjöfartsmuseum har Hanna Hagmark varit med och förverkligat både den stora museiutbyggnaden och Pommerndockan. Nu premieras hon för sin banbrytande forskning, som trots närmare 20 år på nacken fortfarande är ensam i sitt slag.

Husets ursprungliga värden stod i fokus när Dickie Rosén och Kjell Hedman renoverade Södragatan 18a. Nyligen belönades de med stadens Chiewitzpris för sin insats.
– Vi är båda intresserade av inredning och det underlättar förstås att vi också har samma smak, säger Dickie Rosén.

”Franz Liszt, kontrasternas man” är inte bara en biografi över den store pianisten och tonsättaren. Boken är också författaren Anders Gabriel Sundströms försvarstal för en musikalisk förebild som uppenbarligen betytt mycket för honom.

Att njuta av gryningsljuset i en båt på fjärden, redo att låta kameran fånga intryck och stämningar – det tillhör naturfotograf Gustav Franzéns högtidsstunder.

Uppropet för Finlands kulturbransch har hittills skrivits under av över 4.600 personer. På fredag överlämnar Therese Karlsson, som är en av initiativtagarna, namnlistorna till kulturminister Annika Saarikko (C).

Dickie Rosén och Kjell Hedman tilldelas hedersomnämnandet Chiewitz pris för sin renovering av Södragatan 18a.

Hanna Hagmark, Ålands sjöfartsmuseums chef och vd för stiftelsen bakom, tilldelas årets Glete-pris för sina insatser inom sjöhistorisk forskning.

Att skriva diktsamlingen ”Genom ett hål i väggen”, som tar avstamp i sexuellt våld i hemmet, blev en bearbetning av Gerd Karin Nordlunds egna barndomstrauman. Nu ger hon ut verket igen, 22 år senare.
– Det behövs när det är så många som far illa.

Att ta sig igenom svårigheter är centralt i Alexandra Triznas utställning ”Everything is connected” – en samling konstverk som grundar sig i hennes egen själsliga resa, men också i stormen Alfrida 2019. Extra aktuell blir den i relation till den rådande coronapandemin.

Olof M. Janssons stiftelse för främjande av åländsk historisk forskning har behandlat årets stipendieansökningar och delar ut totalt 13.500 euro till 6 ansökande, enligt ett pressmeddelande. 

När Jomalas nya kommunbibliotek nu har öppnat visar bibliotekarie- och konstnärskollegorna Minna Öberg och Annica Andersson den gemensamma utställningen ”Ellens spår”. Konsten är inspirerad av romanen ”Jag är Ellen”, av den åländska författaren Johanna Boholm.

Barn i bild