Publicerad 25 juni 2019 kl. 12:06

Det är inte alla som vill bli 100 år

Det går inte att undgå dem, alla annonser i veckotidningar och magasin som marknadsför olika piller och preparat som lovar att bota och lindra alla de krämpor som följer med en åldrande kropp. Samtidigt kan man när man vill i dagstidningarna läsa om hur den åldrande befolkningen blir en allt större belastning för samhället som ska ställa upp med hälsovård och vårdplatser för den allt större delen åldringar i systemet.

Ålandstidningen berättade i onsdagens tidning att finländsk polis på uppdrag av den åländska polisen utfärdat böter enbart på finska. Det är ett brott mot gällande lagstiftning och ur ett självstyrelseperspektiv fullständigt oacceptabelt.

Det låter otroligt att det bara råkade sig att ÅMHM:s styrelse sänkte samtliga förslag som myndighetschefen Susanne Perander lade fram under det senaste styrelsemötet.

Landskapsregeringen har äntligen formulerat en vision för framtiden. En storskalig satsning på havsbaserad vindkraft ser regeringen som ett framtida inkomstben för landskapet. Men det är lång, lång väg dit.

Bestånden av vilda ryggradsdjur i världen har minskat med drygt två tredjedelar under det senaste 50 åren.
Orsakerna är främst avskogning, ohållbart jordbruk och handel med vilda djur, visar ny rapport från Världsnaturfonden.

Ska vi nöja oss med att 30 procent av våra toppnyheter handlar om kvinnor? Självklart inte. Men vi lever i en verklighet där männen fortfarande i stor utsträckning styr.

Finlands nya gränsstrategi är ett bevis för att man nu ser kampen mot coronaviruset som en långsiktig kamp. Det är dags för landskapsregeringen (LR) att göra detsamma.

Att uppta lån är rätt väg för landskapsregeringen att gå men glöm inte bort behovet att följa upp med reformer.

Den globala flyktingkatastrofen har inte tagit paus bara för att coronapandemin har lagt beslag på hela vår uppmärksamhet.
EU måste kraftsamla om problemet inte ska växa sig ännu större.

I morgon ska den finska regeringen ta ett nytt beslut om gränser och reserestriktioner. Det är dags att de lyssnar på Åland och på EU – och inte väntar in de egna lösningarna.

Man kan inte räkna dem alla, gångerna när finländska politiker av olika kulör angriper Ålands demilitariserade status. Senaste angreppet kommer från Samlingspartiets studentförbund där man i en motion kräver att Ålands demilitarisering avvecklas.

Är allt upp och ner i världen? Den frågan kan man ställa sig när vi tar en titt på alla nyheter som når oss.

Öppenhet och insyn i de politiska processerna – eller stängt och lättjobbat? Den åländska offentligheten står inför flera vägskäl där man kan välja att stärka demokratin – eller hemligstämpla den.

Mycket talar för att Åland står inför ett paradigmskifte. År av bristande tillväxt, stor klimatutmaning och en pandemi slår hårt mot det åländska samhället. Vi behöver ta ett större grepp för att klara av alla utmaningar.

Barn i bild

Fler ledare