Publicerad 15 april 2019 kl. 22:00

EU-valet nästa–och det är mycket som står på spel

Man kan konstatera att Finland nu, efter riksdagsvalet, uppvisar samma politiska profil som många andra EU-länder. Valet står mellan vänsterliberala och nationalistiska partier och i många länder är det svårt att få ihop stabila regeringar. Tänk bara på de svenska våndorna denna vinter.

Kommentarer (6 st)

Majoriteten av finländarna

Majoriteten av finländarna sade nu tydligt nej till mångkultur och mer invandring. De sade också väldigt tydligt att kommande mandatperiods viktigaste frågor är inte klimat och jämställdhetsfrågor utan det finns ett antal frågor som är viktigare. En majoritet av finländarna gav också ett rungande nej till grön skatteväxling med socialistiska förtecken. Vänstern gjorde ett uruselt val med tanke på förutsättningarna och det är lätt att förutspå vad som kommer att ske i nästa val då vänstern bara kommer att få igenom ytterst lite av sin politik under perioden. De måste sitta i en regering med antingen sannfinländarna eller samlingspartiet och samlingspartiet var mycket tydliga direkt efter valet. De kommer aldrig att släppa igenom politiken som vänstern gick till val på. Bara euforin lagt sig kommer vänstern att inse vilken oerhört knivig situation de befinner sig i.

Men snälla lilla vän...

Men snälla lilla vän... Socialdemokraterna vann valet. De gröna gick framåt. Vänsterförbundet gick framåt. Jo, sannfinnländarna, ledda av den för hets mot folkgrupp och brott mot griftefriden dömda Halla-Alo fick 17% av rösterna.... hur i fridens namn får du 17% till en majoritet?

Tycks vara känsligt på ÅT

Tycks vara känsligt på ÅT numera efter Igges utspel gällande kommentering. Bara för att man påpekar att Igge själv är dömd för för brott och idkat hets mot arvingar till tronen i en monarki inte alls så långt borta blir man censurerad... kan inte vara övertramp på nåt vis... fast det är väl klart att ifall Igge lyckats linda nya chefredaktören kring sitt lillfinger...

Du skriver, citat: ”Men

Du skriver, citat: ”Men snälla lilla vän” ... lilla vän – förvisso en måttangivelse, jo. Men oavsett Du åsyftar ledarskribenten B M-E, eller kommentatorn Observer – bästa högvälborne herr lagtingsman Mikael ”Igge” Holmberg – och oberoende av midjemått – Din storleksordning över lag, den framställer Du själv här och nu som sådan att Du i detta sammanhang framstår som på tok för ”kort i rocken”. I formalistiskt avseende, vill säga. I fysisk bemärkelse kan också måttet mellan marschkängor och så kallad hatthylla variera ganska så kraftigt. Och om samtliga måttangivelsers inbördes förhållande, gällande rocken, visar sig bli för svårt för konfektionsbutiken – ja, det får nog allt i sammanhanget betraktas som ett relativt lätt problem att komma tillrätta med, det – med hjälp av en gängse skräddare, helt enkelt. Förövrigt, vad gäller finska sossars segermarginal i riksdagsvalet – 0,2 procent – den marginalen torde ha en mera måttlig inverkan för ett socialistiskt övertagande av den politiska makten i riket.

Vem talar om sannfinländarna?

Vem talar om sannfinländarna? S fick 17 % och V fick 8 % och tillsammans fick de alltså 25 %. I Finland är alltså 75 % av partierna icke socialistiska och har helt andra prioriteringar än socialisterna. Med dessa förutsättningar skall Rinne bilda en regering och därtill få igenom sina vallöften. Det kommer naturligtvis inte att lyckas.

107 sidor på finska och en ynklig sida sammanfattning på svenska är resultatet när Justitieministeriet skickade en begäran om yttrande till landskapsregeringen. Det är inte annat än beklämmande och visar på Finlands stora svårigheter att upprätthålla tvåspråkigheten.

Under tisdagens möte i Reykjavik förband sig Nordens länder att bli den hållbaraste regionen i världen.
Det har vi hört förut.
Nu krävs det konkreta åtgärder och intimt samarbete mellan alla samhällsaktörer.

Att skriva på totalentreprenaden för Föglölinjen i det här skedet var förhastat. Bättre då att invänta väljarnas eventuella förtroende innan man spenderar så mycket mer pengar än beräknat.

Båtsäsongen och sommaren lider mot sitt slut och redan är man igång med att planera för nästa sommar, kanske köpa upp sig till en större motorbåt med mer hästkrafter. För att jaga genom skärgården i högsta möjliga fart tycks vara mångas dröm.

Den nya norra linjen mellan Brändö-Kumlinge ska ske på totalentreprenad. Det är ur ett samhällsekonomiskt perspektiv en bra lösning för samtliga parter.

Det skådespel som omger höga makthavare fyller funktionen att betona deras ämbete framom deras person. I tider av komplexitet fyller sådana förebilder en viktig funktion.

Världsekonomin saktar in. Att ECB redan har avfyrat bankens ränte- och stödköpsvapen ökar osäkerheten och ställer krav på euroländerna.

Flera etablerade politiker har aviserat att de inte ställer upp i höstens lagtingsval. Samtidigt hörs flera röster om att det är svårt att hitta nya kandidater. Det är allvarligt och kan på sikt vara en stor utmaning för den åländska demokratin.

Skattegränsen är ett irritationsmoment i handeln med närregionen. Dess betydelse för den åländska ekonomin är trots det svår att överskatta.

En uppsjö av idéer och tankar har presenterats i sommarens gästledare. Det är dock upp till var och en av oss att se till att idéer förverkligas.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. I dag: Emma Björkman Molin

Debaclet kring den gemensamma räddningsmyndigheten illustrerar flera åländska utmaningar. Utveckling förutsätter att fler vågar lita på varandra.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. I dag: Malin Lindberg,
utbildningsstrateg.

Barn i bild

Fler ledare