Publicerad 26 november 2018 kl. 22:00

Käbbel riskerar minska förtroendet för politiken

När man lyssnar på debatten i lagtinget får man intrycket att motsättningarna mellan majoritet och opposition ökat. De hårda orden haglar, man missförstår varandra med flit och målar in sig i ett eget hörn. Risken är överhängande att detta ytterligare sänker förtroendet för politikerna.

Kommentarer (2 st)

Diskussioner är alltid bra.

Diskussioner är alltid bra. Men denna regering har endast hotat med tvångsåtgärder. Har man möjlighet sätter man sig alltid upp mot hot. Kansliministern har fel personlighet för att kunna föra en dialog med kommunerna.Där ligger problemet , elefanten i rummet ! Byt ut henne mot en lugn , saklig och kunnig person. Då , kanske det händer något !

"Käbbel riskerar minska

"Käbbel riskerar minska förtroendet för politiken". Hur kan något som redan står på noll bli ännu mindre? Det gällerde flesta av våra politiker liksom också en del tjänstepersoner, som har passerat sin kompetensnivå på väg upp genom ämbetena. De förefaller vara helt borta från verkligheten, inklusive det åländska folk som de är satta att att tjäna, inte att befalla, och som avlönar dem. Vi är mogna att se till att politiker inte får växa fast i politikens tydligen vanebildande värld. Inte ens deras otaliga TV-sända generande intrampningar tycks få dem qatt förstå att de skall söka andra inkomstkällor. Förstår de inte att alla ser att kejsaren är naken? Åland skall inte ha yrkespolitiker, men personer med kunskaper och med kännedom om livet utanför ostkupan. Det måste finnas mer krav på ledande politikers meriter än att bara sitta i rätt parti. Men hur går det att förverkliga när de utser sig själva till kandidater i valen?

Landskapets pensionsfond betalar varje år sexsiffriga belopp till externa förvaltare, men frågan är om resultatet blir så mycket bättre jämfört med om fonden skulle placera pengarna själv.

I grund och botten är satsningen på att lansera Åland som Finlands Toscana positiv, men vi måste vara ärliga med att vi har många svagheter som står i vägen för att vi ska bli en matdestination att räkna med.

Under devisen En marche (”På väg”) skapades bilden av Emmanuel Macron som ett alternativ till det franska etablissemanget. De som röstade för Macron i presidentvalet fjol hade lyssnat på hans tal om att han som skulle förändra Frankrike. Nu är fransmännen åter på marsch - men som protest mot Macron.

I dag kommer Lucia med sitt efterlängtade ljus och en välbehövlig påminnelse om att det är bättre att bjuda varandra på glögg och lussebullar, än att strida om vem som äger jultomten.

Det är olyckligt att koppla ihop landskapsregeringens skatteavdrag med fattigdom, frågorna har absolut inget med varandra att göra.

Ensamhet påverkar vår hälsa på flera olika sätt. En finländsk vetenskaplig undersökning visar på en stark koppling mellan ensamhet och isolering och ökad risk att dö i cancer. Men i ensamhetens spår kommer också ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, demens och depression.

Det FN-ramverk som var tänkt att innebära en mer human global migrationspolitik har i stället blivit ett tecken på hur starka de extrema åsikterna om flyktingar och deras rättigheter vuxit sig på bara några år.

Det behövs mer fakta och mindre känslor i debatten om var Mariehamns energi ska placeras.

En rapport om hur våra matvanor ger utslag på klimatet presenterades i veckan och den är gjord av forskaren Vilma Sandström. Hennes siffror, som berör hela EU, ställer många av våra föreställningar på huvudet.

De autonoma fartygen är snart här och de lär förändra Ålands viktigaste bransch i grunden.

Alla röster behövs i en balanserad debatt, så väl unga som gamla, kvinnor som män.

Vi har den gångna veckan återigen påmints om hur många människor det finns på Åland som för en imponerande kamp mot den mest skrämmande av sjukdomar.

Om ålänningar vill spela på Lotto är det klart att de ska få göra det, men hur mycket energi är det rimligt att lägga ner på att få tillbaka Veikkaus till Åland?

Barn i bild

Fler ledare