Publicerad 4 mars 2019 kl. 22:00

Kommunreformen handlar också om vår identitet

Inget samhälle kan strunta i vad man tycker i de minsta enheterna, i byarna av olika storleksordning.

Kommentarer (12 st)

På vilket sätt ändras

På vilket sätt ändras identiteten ifall en Vårdö, Sund eller Eckeröbo hör till en annan kommun? Tror inte ett skvatt på detta. Man är nog hembygden närmare än kommunen och inte bara hembygden utan även byn. Tellholmarna och Björnhuvudborna är nog fortfarande sina byar trogna vilken kommun de än tillhör.

Om det faktiskt skulle ligga

Om det faktiskt skulle ligga något av betydelse i det Du påstår, Mr Base – då, dessvärre, då skulle Landskapsregeringen (LR), med Nina Fellman i spetsen – verkligen ha ”lyckats” stort med nån’ting ... . Vad? Jo, att förpassa något för gemene ålänning eventuellt väldigt gott, ledsamt långt in i framtiden. Det vill säga, en broms mer effektiv än ”dans efter Fellmans pipa” – mot eventuella kommuners lagenligt genomförda önskningar om samgående – en broms mer effektiv därvidlag än den Fellmans pipa har åstadkommit sedan rätt länge ... ja, den bromsen låter sig knappast överträffas, den.

Sidor

Stadsstyrelsen beslutade i torsdags att återremittera ärendet om delgeneralplan för centrum. Med som vägkost till beredningen sade man att skyddsvärdet även ska bedömas utgående från en ändamålsenlig samhällsstruktur. Nu finns möjligheten att sätta rätt riktning. Riktningen mot en positiv utveckling av centrum.

Med tanke på hur hög svansföring Paf har inom spelansvarsfrågor är det direkt pinsamt att bolaget nu bötfälls av Spelinspektionen. Att skylla på en bugg duger inte, den här typen av misstag får inte ske.

Åland har alla möjligheter att bli en framstående it-nation men vi har inte tagit steget. Vi behöver ett samhällskontrakt där alla strävar åt samma håll. Allt från skolor till näringsliv.

När invånarna själva får ranka hur nöjda och lyckliga de är med livet hamnar Finland i topp. Det visar FN:s nya rapport World Happiness.
Vad är det vi gör så rätt?

Stadsarkitekt Sirkka Wegelius utmanar gränserna för hur en tjänsteman får uttrycka sig, men på samma gång är vi alltid i behov av människor som inte är rädda för att säga sanningen.

Vem vinner och vem kanske till och med försvinner i det stundande riksdagsvalet? Och hur kan en kommande regering i Helsingfors se ut, en regering som de åländska politikerna ska förhålla sig till?

Då var det åländska startfältet inför riksdagsvalet klart. Ett startfält med goda kandidater och där utgången kanske är säkrare än någonsin.

Om det nya vindkraftstödet blir verklighet gynnar det både näringslivet och miljön, utan att notan för skattebetalarna behöver bli speciellt stor.

Åland ska vara ett öppet samhälle. Ett samhälle som inte stänger ute kompetens och inte stänger dörrar för sina egna medborgare. Att ställa finska behörighetskrav inom socialvården på Åland är därför djupt olyckligt.

I måndags klubbade en nästa tom riksdag lagpaketet som ger underrättelsetjänsterna utökade möjligheter att avlyssna medborgarna.

Bland fjolårets nyord hittar man ”flygskam” och ”klimatångest”. Båda två indikerar att fenomen relaterade till klimatet skapar både ångest och skam – frågan är om det inverkar på klimatfrågorna.

Att den Europeiska centralbanken (ECB) skjuter upp sin planerade räntehöjning och inför nya stöd för banksektorn är ett illavarslande tecken för den europeiska ekonomin.

Sagan om det framgångsrika Åland lever fortsättningsvis kvar, men är det faktiskt en korrekt bild?

Barn i bild

Fler ledare