Publicerad 28 juni 2019 kl. 22:00

Myten om den sparsamma ålänningen

Den höga skuldsättningen på Åland är en risk för både enskilda familjer och samhället i stort. Att ta stora lån kan fungera för tillfället, men dagens låga räntor är inte hållbara i längden. När det vänder kan det gå snabbare än många klarar av att hantera.

I går var Åland nära att slå vintervärmerekordet från 1973 på 10,9 grader. Det är på vintervädret vi här i norr först märker klimatförändringen.

Genom att agera testbädd för pilotprojekt har Åland chansen att ta täten inom hållbar utveckling. Men en viktig framgångsfaktor är att man lyckas skapa ett lokalt engagemang bland företag, organisationer och vanligt folk.

Det börjar bli dags för de åländska kommunerna att utse nya kommunstyrelser. En rad nya sammansättningar kommer de kommande veckorna att framträda. Sammansättningarna blir avgörande för det kommunala utvecklingsarbetet de kommande åren.

Det kommer täta rapporter om att psykiskt illamående och symptom på utbrändhet ökar oroväckande snabbt bland de unga. I Finland är hälften av alla långa sjukskrivningar knutna till utmattningssyndrom av olika slag och det är en alarmerande hög siffra.

Föreningen för Viking Lines mindre ägare är ett intressant initiativ, men möjligheterna att genomdriva önskade förändringar är små.

Den nya åtgärdsplanen och kartläggningen av demensvården i Mariehamn visar på ett skriande behov av handling. Och vi pratar vi om handling nu, inte sen.

Det är du själv som bär ansvaret för vad som syns och upprör dig på nätet. Om vi alla slutade klicka på provokationer och lät bli att kommentera allt, då skulle problemet minska drastiskt.

Efter att ytterligare en varg har siktats i Hammarland kan den nya förordningen om skyddsjakt komma att prövas tidigare än väntat.

Klimatkrisen, vars olika effekter är synliga i dag, är en enorm utmaning för mänskligheten. Det är omöjligt att sia om utgången, planeten har aldrig tidigare utsatts för så mångfaldiga hot och det finns inget facit att titta i.

Världsekonomin är inte en idrottsprestation där en enda dust avgör allt. Jämför hellre med ett parti go.

President Sauli Niinistö verkar allvarligt oroad över hatretorikens frammarsch i landet medan talman Roger Nordlund efterlyser mer samarbetsvilja inom politiken. Årets nyårstal manar till eftertanke.

Den just inledda året 2020 bär med sig en hel del utmaningar, protester och polarisering. Men även ett växande politiskt engagemang på medborgarnivå.

2010-talet har präglats av en ökande polarisering. För att vända utvecklingen krävs mer ödmjuka försök till förståelse.

Barn i bild

Fler ledare